Poeziile lui Rumi sunt citite astăzi în întreaga lume, fiind traduse în mai multe limbi. De asemenea, ele sunt recitate în școli, în biserici, în temple, precum și în săli de teatru.
Iată ce a făcut opera lui Rumi să dăinuie în timp!
Rumi (1207 – 1273), al cărui nume complet este Jalal ad-Din Muhammad Rumi, este cel mai cunoscut poet sufist al tuturor timpurilor, cărțile sale fiind vândute în ultimii ani în milioane de exemplare.
În opera lui Rumi este prezentată etapa căutării lui Dumnezeu, cea a găsirii și, la final, contopirea cu divinitatea. Poetul sufit nu l-a căutat pe Dumnezeu în biserici și mănăstiri, ci înăuntrul propriei ființe.
Întâlnirea care va marca decisiv destinul lui Rumi este cea cu Shams ed-Din Tabrizi. Legătura spirituală avută cu maestrul Shams l-a transformat complet pe poet. După ce Shams a dispărut în mod neașteptat, oferindu-i o lecția separării ucenicului său, Rumi a scris 3.000 de cântece de dragoste, dedicate lui Shams, profetului Mohamed și lui Dumnezeu.
Rumi a împletit opera sa cu muzica și practicile religioase. Acesta era cunoscut pentru capacitatea sa de a se învârti în timp ce medita și compunea poezii, pe care le dicta cuiva, fiind întemeietorul ordinului Mewlevi, căruia îi aparţin renumiţii „dervişi rotitori“. Dansul dervişilor rotitori a fost una dintre învăţăturile lăsate de către Shams lui Rumi.
Mathnawî, una dintre operele sale grandioase, este alcătuită din peste 25.000 de versuri duble. În Mathnawî, Rumi a inclus pilde pe care le regăsim în Evanghelie, în Vechiul Testament, în Coran, dar și în folclorul oriental.
În ceea ce privește iluminarea poetului, acesta a urmat patru pași esențiali pentru facilitarea trezirii spirituale. Will Johnson a prezentat, în cartea sa “Practicile spirituale ale lui Rumi”, acești pași:
-
Postitul - în timpul postului, corpul devine mai energic, în timp ce mintea devine mai liniștită. Rumi postea și recomanda folosirea postului ca și instrument care ajută la atingerea iluminării.
-
Respirația profundă - cel de-al doilea pas pe care trebuie să îl urmezi este cel de a respira profund, complet. Rumi consideră că respirația are implicații spirituale majore.
-
Libera mișcare - corpul are nevoie de mers, de alergare, dar și de dans. Oferă-i toată mișcarea de care are nevoie.
-
Contemplarea - după ce ți-ai pregătit corpul postind, respirând corect și făcând mișcare, poți medita în liniște.
Iată câteva citate celebre din opera lui Rumi:
“Nu vei putea trăi fără flacără, odată ce ai cunoscut extazul arderii.”
“Ceea ce cauți, te caută de fapt pe tine.”
“Nu știi? Lumina ta este cea care luminează lumea.”
“Trăiește-ți viața ca și cum toate ar decurge în favoarea ta.”
“Ieri am fost isteț și am vrut să schimb lumea. Astăzi sunt înțelept așa că mă schimb pe mine însumi.”
“Întinde mâna dacă vrei să fii prins.”
“Durerea se vindecă prin durere.”
“Răul nu este decât umbra care pune în valoare lumina.”
“Omul este ca un arc în mâinile puterii divine… ce fericit este acela care știe în mâinile cui se află.”
“Pe măsură ce începi să-ți urmezi calea, aceasta apare.”
“Rana este locul prin care Lumina pătrunde în tine.”
“Nu trebuie să te simți singur, întregul Univers este înăuntrul tău.”