10 plante ayurvedice pe care orice medic ar trebui sa le recomande Skip to main content
10 plante ayurvedice pe care orice medic ar trebui sa le recomande

O serie de plante ayurvedice au proprietăți tămăduitoare cunoscute de mii de ani. Medicina ayurvedică pune accent pe tratarea, dar și pe prevenirea bolilor.  Medicii specializați în ayurveda obișnuiesc să spună: “Ce vindecă și previne”.

Puterea vindecătoare a plantelor este confirmată și de către oamenii de știință care au făcut nenumărate studii in acest sens. Plantele ayurvedice pot menține organismul sănătos, pot întări sistemul imunitar, pot limpezi mintea si spori concentrarea, la fel de bine cum pot ajuta digestia ori pot calma nervii.

10 plante ayurvedice de care trebuie sa afli

Ashwagandha (withania somnifera) 

Ashwagandha

Potrivit medicinei ayurvedice, această plantă de origine indiană stimulează gândirea, întărește si vitalizeaza corpul, dar sporeste si calitatea somnului.

Potrivit studiilor făcute în domeniu, Ashwagandha estompează hormonii stresului și ajuta la eliminarea stărilor anxioase. De aceea, somnul este mai liniștit dupa consumul acestei plante.

Ashwagandha crește și producția de hormoni tiroidieni T4 și T3, dar stimulează totodată și activitatea hepatică.

Recomandat este să se consume Ashwagandha în doze de câte 500 mg, de două ori pe zi, înainte de masă. Efectele benefice se vor observa în 2-4 săptămâni.

Pepene amar

Pepene amar

Pepenele amar, cunoscut și sub numele de goya, ar trebui să fie consumat de orice diabetic. Studiile facute în ultimii ani au dovedit că pepenele amar are proprietăți hipoglicemice. Acesta crește și producția de insulină din pancreas.

Studiile făcute pe animale sugerează că pepenele amar reduce și riscul de boli cardiovasculare.

Pepenele amar trebuie consumat în doze de câte 500-600 mg de două ori pe zi.

Busuioc

Busuioc

Considerat plantă sfântă în India, dar având un rol important și în creștinism, busuiocul are proprietăți antiinflamatoare, antifebrile, dar și analgezice. Totodată, mirosul puternic al busuiocului “curăță” și căile respiratorii.

Busuiocul poate fi consumat pe post de condiment pentru mâncare, pe post de ceai, ori sub formă de capsule. Efectele sale se vor vedea după 2-4 săptămâni de consum.

Turmeric

Turmeric

Turmericul este cunoscut de sute de ani pentru proprietățile sale vindecătoare, confirmate recent și de către oamenii de știință. Curcumina, substanța activă din turmeric, are proprietăți antioxidante, calmează inflamația, dar previne și cancerul.

Turmericul poate fi folosit pe post de medicament antiinflamator întreucât are avantajul de a nu provoca complicații gastrice, așa cum fac medicamentele de acest tip.

O doză de 600-700 mg de extract de turmeric consumată de două ori pe zi este mai mult decât suficientă.

Triphala

Triphala

Triphala nu este o plantă, ci un amestec de 3 fructe cu proprietăți medicinale: Amalaki, Bibhitaki și Haritaki.

Potrivit medicinei ayurvedice, Triphala rezolvă orice problemă de natură digestivă. Aceasta reglează tranzitul intestinal, calmează inflamațiile de la nivelul intestinalor, combate balonarea, dar și oboseala ce apare după masă ori constipația cronică.

O doză de Triphala de 500-600 mg consumată cu 20 de minute înainte de fiecare masă va rezolva orice problemă gastrică. Rezultatele se vor vedea în 4-6 săptămâni de tratament.

Trikatu

Trikatu

Așa cum Triphala este un amestec de 3 fructe, Trikatu este un amestec de 3 tipuri de plante iuti: piper negru, piper lung (indian) și ghimbir. Trikatu are efecte benefice pentru esofag.

În medicina ayurvedică se consideră că Trikatu are o formulă care trezește Agni (digestia, focul digestiv) și distruge Ama (toxinele și deșeurile).

Trikatu stimulează absorbția nutrienților, a medicamentelor, a suplimentelor  dar și metabolismul. Acesta reduce flatulența și îmbunătățește digestia.

Trikatu poate fi consumat sub formă de capsule, la fiecare masă, iar rezultatele se văd după 4-6 săptămâni.

Amla (coacăz indian)

Amla

Asociat de către medicina ayurveda cu o asistentă dornică să ajute bolnavul, Amla are 5 gusturi din 6 (dulce, amar, acru, iute si astringent) ceea ce înseamnă că ajută organismul să se echilibreze.

Amla este bogat în antioxidanți care ajută organismjul să lupte cu bacteriile și fungii, dar combate și inflamația.

Arjuna

Arjuna

Scoarța arborelui tropical Arjuna este folosit pe post de tonic cardiovascular. Studiile de specialitate au dovedit că Arjuna scade tensiunea arterială, dar și nivelul de colesterol din sânge, însă totodată ajută la echilibrarea nivelului de zahar din sânge, inhibând enzimele care metabolizează carbohidrații.

Bacopa (isopul de apă)

Bacopa

Medicina ayurvedică folosește isopul de apă pentru a menține săntatea mentală în parametri optimi. Studiile realizate de către oamenii de știință au confirmat efectele acestuia în ceea ce privește îmbunătățirea memoriei, a capacității de învățare și a relaxării mentale.

Bacopa poate fi folosit și pentru protejarea organismului în timpul expunerii la substanțe toxice.

Consumul de isop de apă are beneficii și dacă este consumat pe termen scurt, însă perioadele îndelungi de consum (minimun 3 luni) sunt cu adevărat eficiente.

Guggul

guggul

Guggul-ul, rudă apropiată a smirnei, este folosit în medicina ayurvedică de peste 2.000 de ani. Acesta este eficient în scăderea colesterolului “rău”, care cauzează probleme cardiace serioase și care, din păcate, vine de hac tot mai multor oameni care urmează o dietă bogată în grăsimi nesănătoase, de regulă de origine animală.

Extracul de guggul facilitează și obținerea siluetei dorite și are efecte benefice asupra glandei tiroide, reglând din punct de vedere hormonal organismul. 

Comenteaza cu Facebook