Patanjali spune, in Yoga Sutra, ca “practica asanelor aduce stihra si sukha”. Stihra face referire la stabilitate si rezistenta, in timp ce sukha face referire la confort, la flexibilitate. Asadar, intr-o asana trebuie sa ne simtim confortabil, dar totodata sa avem stabilitate si rezistenta.
Daca avem doar flexibilitate, stabilitatea ne va sabota si ne putem accidenta in timp de practicam asanele. Pe de alta parte, daca avem numai rezistenta, muschii nu ne vor ajuta sa executam unele asane mai complexe.
Tragem deci concluzia ca in yoga, ca si in viata, avem nevoie de echilibru. Dobandirea echilibrului pe salteaua de yoga ne va ajuta sa dobandim echilibrul in propriile vieti.
Esti sukha sau stihra?
Daca flexibilitatea este punctul tau forte, atunci esti dominat de sukha si trebuie sa acorzi mai multa atentie cresterii rezistentei, pentru a echilibra balanta.
Pe de alta parte, daca ai o constitutie atletica si rezistenta nu reprezinta o problema pentru tine, atunci esti dominat de stihra si trebuie sa lucrezi mai mult la capitolul flexibilitate.
Asadar, practica yoga inseamna constientizare. Daca practicam niste miscari fizice in mod repetitiv si fara sa constientizam ce facem, riscam sa ne accidentam, iar practica yoga nu va capata un sens pentru noi.
Mintea trebuie sa fie linistita in timpul practicii yoga, altfel agresivitatea si agitatia mintii se vor reflecta in modul in care executam asanele.
Pentru a intelege ce trebuie sa faci pentru a executa asanele in mod corect, trebuie sa te analizezi cu atentie si sa vezi ce te impiedica sa executi in mod corect o asana si de ce ai nevoie pentru a o face. Incercand sa iti linistesti mintea in timpul practicarii asanelor, treptat, iti vei educa mintea si linistea va aparea si in viata de zi cu zi, nu numai in timpul sesiunilor de yoga.
Practica yoga trebuie sa te ajute sa iti schimbi obiceiurile nesanatoase si sa le inlocuiesti cu unele sanatoase pentru mintea si trupul tau.