Aromaterapia este o metoda terapeutica care se bazeaza pe efectul mirosurilor uleiurilor volatile din plante. Aromaterapia este eficienta pentru tratarea afectiunilor fizice, psihice, dar si pentru imbunatatirea dispozitiei.
Oamenii de stiinta confirma efectele terapeutice ale aromaterapiei, insa nu reusesc insa sa explice cum functioneaza aceasta. Unii specialisti sunt de parere ca receptorii senzoriali pentru miros pe care ii avem in nas comunica direct cu anumite parti din creier – cu amigdala si hipocampusul, parti ale creierului care stocheaza emotiile si memoriile. Atunci cand inspiram moleculele de ulei, sunt stimulate amigdala si hipocampul, influentandu-ne starea fizica, psihica si emotionala, precum si sanatatea mentala. Studiile au dovedit, spre exemplu, ca uleiul esential de lavanda stimuleaza activitatea din amigdala intr-un mod similar cu medicamentele sedative. Alti specialisti sunt de parere ca moleculele eliberate de uleiurile esentiale patrund in sange, unde interactioneaza cu hormonii si enzimele.
Uleiurile esentiale sunt folosite pentru proprietatile vindecatoare de mai bine de 6.000 de ani. Inca din Antichitate, poporul chinez, cel indian, cel grec dar si poporul roman foloseau uleiurile esentiale in scopuri medicinale, cosmetice, igienice dar si in scopuri ritualice.
Aromaterapia se poate face atat prin inhalarea uleiurilor volatile, cat si prin aplicarea uleiurilor direct pe piele.
Ce afectiuni amelioreaza aromaterapia
Aromaterapia si-a dovedit eficienta in urmatoarele situatii:
- Reducerea anxietatii
- Calmarea nervilor
- Imbunatatirea dispozitiei
- Tratarea constipatiei
- Tratarea insomniei
- Psoriazis
- Iritatii la nivelul pielii
- Caderea parului
- Stres
Contraindicatii aromaterapie
Femeile insarcinate, persoanele care sufera de forme grave de astm, dar si persoanele alergice ar trebui sa evite sa foloseasca aromaterapia.
Uleiul esential de ispop nu poate fi folosit de catre femeile insarcinate intrucat este daunator fatului.
Persoanele cu hipertensiune ar trebui sa evite uleiul esential de rozmarin, dar si pe cel de lavanda intrucat acestea pot creste usor tensiunea arteriala.
Persoanele care au tumori ce se dezvolta pe baza de estrogen (precum cele la san sau ovariene) ar trebui sa evite uleiurile esentiale care contin estrogen printre care: uleiul esential de fenicul, uleiul esential de anasaon ori uleiul de salvie.