Acest corp este templul în mișcare al lui Dumnezeu. Trebuie menținut sănătos și puternic. Este un vas care te poartă către țărmul imortalității și al lipsei de orice frică. –– Swami Sivananda
Yoga este o practică milenară, dovezi istorice consemnând existența sa dinainte de anul 2.700 B.C., din perioada pre-Vedică. Totuși, dintr-o perspectivă științifică occidentală, abia în ultimii 100 de ani am început să înțelegem o parte din mecanismele de funcționare ale acestei științe și să studiem rezultatele remarcabile pe care le aduce stării noastre de sănătate, în ansamblul său – fizic, mental, emoțional și spiritual.
În ultimii 100 de ani, cercetarea științifică a practicii Yoga a luat amploare, iar în zilele noastre, Yoga ca terapie (Cikitsa) este practicată în numeroase părți ale lumii, ca alternativă la medicina tradițională. Unul dintre cele mai studiate beneficii ale practicii Yoga, dovedit științific este controlul tensiunii arteriale. De asemenea, este dovedit că practica Yoga ameliorează indicii de risc la adulții cu diabet zaharat de tip 2, inclusiv toleranța la glucoză, sensibilitatea la insulină și profilul lipidic. Totodată, reduce stresul oxidativ, îmbunătățește profilurile de coagulare și funcția pulmonară și scade activarea sistemului nervos simpatic la adulții cu diabet zaharat și tulburări cronice asociate.
E important să menționăm că deși practica yoga are beneficii incontestabile pentru sănătatea fizică și psihică a practicantului, esența yoga nu o reprezintă vindecarea afecțiunilor fizice și mentale sau dobândirea unui corp suplu ori a unei condiții fizice excelente.
Yoga este arta și știința unei vieți sănătoase și armonioase, știința interioară prin intermediul căreia ființa umană atinge potențialul cel mai înalt de care este capabil – realizarea Sinelui.
Tot mai mult, în zilele noastre yoga este asociată strict cu practica asanelor (posturi). Întrucât sunt „la vedere” față de celelalte 7 ramuri definite de Patanjali în lucrarea sa de sistematizare a filosofiei și științei yoga (Yoga Sutras), asanele atrag adepți ai practicii cu varii interese și cu nivele diferite de pregătire atât fizică, dar și de înțelegere a filosofiei yoga.
Cum observa B.K.S. Iyengar, fondatorul stilului de yoga cunoscut sub numele de „Iyengar Yoga” și unul dintre cei mai importanți profesori de yoga din lume, pentru mulți, practica yoga este limitată la Hatha Yoga și Asane. Cu toate acestea, printre Yoga Sutre, doar trei sutre sunt dedicate asanelor. Ceea ce nu le face mai puțin importante, ci le pune în contextul unei practici exhaustive – în care asanele nu sunt “performate” în sine și pentru sine, ca exerciții fizice, ci sunt realizate în vederea unui scop mai mare, de transformare în vederea atingerii potențialului ultim înscris în ființa noastră.
Asanele sunt diferite de exercițiile fizice. Exercițiu derivă din latinescul exercere (a utiliza, a pune la treabă) și reprezintă o acțiune viguroasă ce implică efort. Asana reprezintă o postură sau așezare (interioară) pentru meditație. Conform lui Patanjali, Asana reprezintă o postură confortabilă și stabilă pentru practicile de Pranayama (controlul respirației), Pratyahara (retragerea simțurilor) și Dhyana (meditația). Scopul lor este de pregătire a corpului în vederea meditației asupra naturii infinite a esenței noastre. Accentul este pus pe stabilitate (lipsa mișcării) și confort – o postură este perfecționată nu prin efort, ca în cazul exercițiilor fizice, ci prin relaxare și fixarea conștiinței asupra infinitului.
Astfel în mod fundamental, în Hatha Yoga, asanele reprezintă un proces pregătitor, astfel încât organismul să poată susține niveluri mai ridicate de energie.
Citește și: asanele-alinierea-cu-energia-universului
Primul obstacol pe care îl întâlnește un practicant Yoga, după Patanjali, este Vyadhi – afecțiunea care strică echilibrul fizic sau mai generic spus, boala. Pentru un yoghin, corpul este principalul instrument prin care obține eliberarea. Dacă vehiculul se strică, călătorul nu poate ajunge departe. Un corp cu o sănătate șubredă nu îi va permite aspirantului să aibă rezultate în practică.
De aceea rolul asanelor, ca și al primelor două ramuri Yoga – Yama și Niyama – este unul de fundamental: dezvoltarea unei armonii interioare și exterioare (fizic, mental, emoțional, sufletesc), a unei stabilități și imperturbabilități care să permită practicantului retragerea din jocul dualității, depășirea iluziei, a minții comune și realizarea naturii infinite, eterne a esenței sale.
Asanele au fost dezvoltate de-a lungul secolelor astfel încât să exercite fiecare mușchi, nerv și glandă din organism. Ele asigură un fizic bun, puternic şi elastic și mențin corpul eliberat de boli. Dar importanța lor reală constă în modul în care antrenează și disciplinează mintea.
Prin intermediul practicării asanelor crește stabilitatea corpului și a minții, eliberarea de boli și relaxarea membrelor corpului. (Hatha Yoga Pradipika, I.17)
Dr. Dharmvir N. Varandani și Swami Anand au fost primii din puținii cercetători moderni care au raportat rezultatele cercetărilor sistematice cu privire la efectele Yoga în tratamentul diabetului zaharat (mellitus). Aceștia au prezentat rezultatele experimentelor preliminare în cadrul unui Congres științific național organizat de către Consiliul Central al Cercetării în medicină autohtonă și homeopatie.
Un studiu clinic de mari dimensiuni a fost realizat la Centrul de cercetare și tratament yogic (Yogic Treatment cum Research Centre) în Jaipur, pe o perioadă de 3 luni, pe 283 de pacienți diabetici aparținând mai multor grupe de vârste.
Pacienților li s-a administrat o dietă echilibrată constând din 98 g grăsimi, 400 g carbohidrați, 100 g proteine, cu un aport total de aproximativ 2900 de calorii. Urina, zahărul din sânge, greutatea, glucoza, ECG etc. au fost testate secvenţial în timpul perioadei de studiu. Pacienții au practicat posturile Sarvangasana, Halasana, Mayurasana, Padahastasana, Uttana Padasana, Sirshasana, Janusirsasana, Savasana, Pavanmuktasana, împreună cu câteva kriyas-uri esențiale în fiecare dimineață și seara, sub îndrumare corespunzătoare. În rutina lor, au fost incluse și rugăciunile zilnice, practici devoționale și meditația. Rezultatele, după trei luni au arătat o îmbunătățire semnificativă la 52% dintre pacienți, iar cei mai mulți dintre subiecți au fost complet vindecați.
În ediția anuală „Yoga Life” din anul 1977, în articolul despre „Yoga și inima”, dr. Lakshmikanthan a raportat concluziile studiilor sale asupra a două grupuri de pacienți cu hipertensiune arterială, asupra cărora medicamentele alopate au fost în mare parte ineficiente. Pacienții din primul grup aveau probleme cardiace și tensiune arterială, pe când cei din al doilea grup nu aveau afecțiuni cardiace. Pacienții din primul grup au fost instruiți să practice Savasana ținând perne moi sub picioare. Al doilea grup a primit practici suplimentare de Sarvangasana, Halasana și viparitkarni mudra. Beneficiul imediat observat în ambele grupuri a fost că pacienții s-au simțit în general relaxați și au început să experimenteze un somn mai profund. Efectele vindecătoare ale normalizării tensiunii arteriale au fost destul de semnificative în al doilea grup, iar mare parte a pacienților din primul grup a început să răspundă pozitiv la medicamente. Efectele excelente ale Savasana asupra afecțiunilor cardiace au fost raportate și de Dr. K. K. Date într-un studiu similar. Dr. Shrinivasan din Patna (India) și Dr. Benson din SUA au înregistrat efecte pozitive ale meditației yoghine asupra pacienților care suferă de diferite tipuri de boli de inimă. În Science studies Yoga (Știința studiază yoga: o cercetare asupra datelor fiziologice) a dr. James Funderburk sunt prezentate rezultatele numeroaselor studii efectuate care evidențiază beneficiile Savasanei asupra tensiunii arteriale – s-a observat o scădere semnificativă a tensiunii arteriale în repaus în rândul persoanelor hipertensive.
Sirsasana este cunoscută ca fiind cea mai bună postură în ceea ce privește beneficiile combinate ale sănătății fizice și mentale. Primul studiu științific despre această asana de nivel superior a fost expus înainte de 1980 de Dr. Alexandro W. Julian, Director al Clinicii de Meditație Thord, Polonia. El a măsurat efectul Sirsasana asupra diferitelor organe și funcții fiziologice ale corpului pe un subiect sănătos cu ajutorul radiografiei, ECG, EMG etc.
Subiectul supus studiului avea o bună concentrare mentală și experiență în practicarea acestei asana. A fost instruit să practice Sirsasana pe stomacul gol timp de 2 până la 3 minute, urmată de Savasana. Echilibrarea instantanee a nivelului seric din sânge, reglarea fluxului sanguin, creșterea numărului de leucocite – au reprezentat rezultatele pozitive imediate înregistrate. Acestea au fost indicative pentru prevenirea blocajului coronarian și a atacurilor de cord și pentru creșterea rezistenței organismului împotriva bolilor. Radiografia a evidențiat creșterea volumului pulmonar fără nicio presiune suplimentară asupra inimii; testul pulmonar a arătat o creștere cu 33% a cantității de oxigen consumat în timpul inspirației și scăderea cu 10% a modificărilor sale de expirare cu dioxid de carbon. Frecvența respirației a scăzut la normal. Acestea au confirmat în continuare relaxarea inimii și îmbunătățirea capacității vitale.
Sarvangasana, numită adesea Regina Asanelor, datorită numeroaselor sale beneficii pentru întregul corp, susține sănătatea inimii și a tiroidei, amplifică focul digestiv și elimină afecțiunile gastro-intestinale. În 1924, Sri Kuvalayananda, guru, cercetător si terapeut yoghin (pionier al cercetării științifice Yoga în secolul 20) i-a recomandat această practică lui Mahatma Ghandi ca tratament pentru tensiunea arterială ridicată, iar în 1926 a publicat un articol de cercetare în care evidențiază beneficiile acestei posturi.
Swami Sivananda, unul dintre cei mai renumiți Guru și învățători spirituali, care înainte de a deveni călugăr a practicat medicina timp de 10 ani, recomanda ca posturile Sarvangasana, Sirsasana și Paschimottanasana să fie practicate zilnic – glumind, spunea că a demarat o propagandă Sirsa-Sarvanga, referindu-se la importanța practicării celor două posturi. În general, recomand aceste două posturi combinate cu Paschimottsanasana, invariabil, oricui mă abordează. Aceste 3 asane singure îți pot asigura o stare de sănătate perfectă. Toți cei cărora le-am recomandat practica mi-au menționat rezultatele benefice minunate și misterioase pe care le-au obținut. În 1978, în cadrul „Primei conferințe privind aplicarea yoga în terapia de reabilitare” au fost prezentate rezultatele studiului clinic de control asupra efectului Bhujangasana (postura cobrei) – cercetările au evidențiat că această asana reduce stresul și normalizează tensiunea arterială.
Studiile din Kaivalyadham, Lonavala (India), au raportat Sarvangasana și Mayurasana ca fiind cele mai potrivite pentru menținerea sănătății și a unei stări fizice optime. Aceste asane au fost considerate, de asemenea, mai ușor de practicat și mai eficiente în comparație cu celelalte asane în rândul pacienților anemici sau slăbiți fizic.
Numeroase alte cercetări evidențiază o serie de beneficii fiziologice, psihologice și biochimice ale practicii yoga.
Asociația internaționala a terapeuților yoga listează pe site-ul oficial (iayt.org) peste 20 de beneficii fiziologice, printre care echilibrul stabil al sistemului nervos autonom, scăderea pulsului, scăderea tensiunii arteriale, creșterea eficienței cardiace, flexibilitate musco-scheletală, normalizarea funcției gastrointestinale, normalizarea funcției endocrine, îmbunătățirea funcției excretoare, creșterea nivelului de energie, creșterea imunității, reducerea durerilor, îmbunătățirea somnului.
Dintre beneficiile psihologice amintim: scăderea anxietății și depresiei, creșterea conștientizării somatice și kinestezice, creșterea stării de bine, scăderea agresivității, îmbunătățirea atenției, concentrării și memoriei, îmbunătățirea eficienței învățării, a echilibrului. Totodată, profilul biochimic este îmbunătățit în ansamblu, cu rol în prevenirea bolilor degenerative: scăderea glucozei, a sodiului, colesterolului total, trigliceridelor, creșterea hematocritului, a hemoglobinei, totalului de limfocite, nivelului de vitamina C, oxitocinei, prolactinei, a nivelurilor de oxigen din creier.
Practica asanelor dezvoltă agilitatea, echilibrul, rezistența ansamblului minte-corp și oferă o mai mare vitalitate per ansamblu. Aspirantul câștigă sănătate și se eliberează de afecțiunile fizice și distragerile mentale. Yoghinul își controlează astfel corpul și îl transformă într-un vehicul pentru spirit, în vederea atingerii țelului suprem.
Adevărata asana, însă, este cea în care gândul la Brahman curge fără efort și necontenit prin mintea practicantului spiritual. Dualitățile sunt depășite prin perfecționarea asanelor, iar practicantul urcă treapta a 4-a, a controlului respirației (Pranayama). (B.K.S. Iyengar)
Ar trebui să învățăm să utilizăm puterea pranei (energiei vitale) pentru a ne direcționa practica asanelor din interior, transformând-o astfel intr-un proces creativ. Când prana direcționează, asana, puterea sa de vindecare este și mai mare. Când prana este scopul practicii asanei, iar mișcările sunt armonizate de curgerea respirației (prana), așa cum perlele sunt dispuse pe un șnur, atunci practici yoga așa cum a descris Patanjali în Yoga Sutra. (David Frawley, Yoga & Ayurveda – Self healling and self realization)
Asane prezentate și modul de practicare:
Savasana - savasana-sau-deveni-unul-cu-universul
Sirsasana - sirsasana-regina-asanelor
Sarvangasana - sarvangasana-asana-regala-intelegerii-0
Halasana - halasana-asana-comorilor-ascunse
Bhujangasana - bhujangasana-abilitatea-de-ne-depasi-frica
Mayurasana - mayurasana-postura-paunului
Uttana Padasana - uttana-padasana
Janusirsasana - janusirsasana
Pavanmuktasana - pavanmuktasana
Paschimottanasana - paschimottanasana-asana-de-baza-din-hatha-yoga
! Dacă sunteți începători, NU practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.
Am deschis înscrierile la Școala de toamnă Hatha Yoga Seva 2024: scoala-de-toamna-hatha-yoga-seva-2024
Surse: yoga.ayush.gov.in, sivanandaonline.org, yogatherapy.health, yogamdniy.nic.in, iayt.org, freepik.com (imagine)
Basavaraddi, Ishwar V., Dr. Foundations, Concepts and Practices of Yoga for Health and Well-Being, Yoga Vijnana - The Science and Art of Yoga, Vol 1, Issue 1, April – Sept, 2020.