În general, suntem preocupați să bem suficientă apă, dar pierdem din vedere „cum” trebuie consumată apa. Principiile ayurveda sugerează că modul în care alegem să bem apă ne afectează sănătatea generală.
Organismul nostru este compus din aproximativ, 70% apă, sub formă de plasmă, citoplasmă, ser, salivă, secreție nazală, lichid cefalorahidian, urină și transpirație. Prin urmare, apa este necesară pentru absorbția nutrienților și pentru menținea corpului fizic sănătos; fără ea, celulele noastre nu pot supraviețui.
Majoritatea oamenilor realizează pericolele grave generate de un consum de lichide redus, care generează deshidratarea, dar puțini înțeleg riscurile asociate de un consum exagerat al acestora, care afectează nivelul electroliților din organism, cu rol major în menținerea echilibrului ritmului cardiac, a funcției musculare și a altor funcții importante.
Un electrolit important, cheia supraviețuirii umane, este sodiul din plasmă, care ajută la reglarea cantității de apă din interiorul și din jurul celulelor. Consumul exagerat de apă, poate dilua cantitatea de sodiu din organism, rezultând o afecțiune cunoscută sub numele de hiponatremie. Când se întâmplă acest lucru, nivelul apei din organism crește, provocând inflamație și poate provoca probleme de sănătate ușoare sau care pun viața în pericol, inclusiv inflamația creierului, comă sau chiar deces.
Simptomele hiponatremiei pot include: confuzie, durere de cap, convulsii, oboseală gravă, greață și vărsături, iritabilitate sau neliniște, spasme musculare, slăbiciune sau crampe și chiar comă.
Când nivelul de sodiu din corp scade, apa intră în celulă prin membrana celulară semipermeabilă, prin procesul de osmoză. Acest lucru duce la inflamarea celulelor corpului și provoacă leziuni grave ale țesuturilor musculare, organelor și creierului. Supra hidratarea poate duce la diaree severă și transpirație prelungită. Este cauzată de scăderea ionilor de potasiu. Echilibrul dintre ionii de potasiu intracelulari și extracelulari este îngreunat atunci când bem prea multă apă. De fapt, o schimbare de doar 1% în distribuția ionilor de potasiu poate duce la o schimbare de 50% a concentrației plasmatice a ionilor de potasiu. Scăderea sodiului în sânge poate provoca inflamația creierului, care poate conduce la probleme de vorbire, dezorientare, instabilitate de mers, psihoză și chiar moarte.
Și inima, care îndeplinește funcția vitală de a pompa sânge prin întregul corp, suferă din cauza excesului de apa, deoarece volumul de sânge crește și exercită o presiune inutilă asupra sistemului cardio-vascular.
Rinichii filtrează aproximativ un litru de lichid pe oră, iar un aport crescut de apă îi forțează să regleze cantitatea de lichide în organism, prin urinari frecvente atât în timpul zilei, cât și noaptea. Iar dacă apa este tratată cu o cantitate mai mare de clor, poate determina în timp, cancer colo rectal sau de vezică urinară.
Daunele cauzate creierului și organelor viscerale de către intoxicația cu apă, pot duce la comă și, în unele cazuri, la moarte. Prin urmare, nu beți prea multă apă într-un interval scurt de timp. Mulți obișnuiesc să bea apă dimineața, pe stomacul gol. Pentru a nu cauza balonare, crampe și chiar diaree, apa se bea încet, la temperatura camerei.
Este bine să fim atenți la semnele care ne indică un consum mare de apă.
- Întotdeauna avem o sticlă cu apă la noi, pe care o umplem imediat ce se golește. Poate credem că este ceva benefic, dar nu facem decât să diluăm electroliții din sânge.
- Nu ne este sete, dar bem apă pentru că am citit undeva că este bine să bei între 3 și 4 litri de apă pe zi, însă nu realizăm că bem mai mult decât este necesar corpului.
- Considerăm că urina incoloră este un semn al sănătății aparatului urinar, însă înseamnă doar un dezechilibru al electroliților. Urina trebuie să aibă culoarea galben pal.
- O consecință comună consumului de apă în exces și al deshidratării este durerea de cap. Hidratarea excesivă, produce o inflamație la nivel celular, creierul își mărește volumul apăsând pe oasele craniului și astfel apare durerea.
- Umflarea degetelor de la mâini, a picioarelor, uneori a buzelor, din cauza retenției de apa. Rinichii nu fac față excesului de lichide din corp și atunci apa rămâne acumulată în țesuturi.
- Senzația de oboseală după consumul de lichide, poate indica un exces de apă. Rinichii lucrează continuu și astfel creează un stres în organism.
De asemenea, este important să identificăm și semnalele corpului, că nu este suficient hidratat.
- Amețeli frecvente, dureri de cap, uscăciune a pielii, a gurii, a ochilor și a buzelor.
- Urinare rară, de culoare închisă. Constipație.
- Crampe și rigiditate musculară.
Având în vedere cât de importantă este apa în menținerea vieții, iată câteva sfaturi ayurvedice utile, dar importante pentru a bea apă.
citeşte şi Apa Triphala, remediu ayurvedic pentru o serie de afecţiuni
1. Stăm jos când bem apă în loc să stăm în picioare
Băutul apei în picioare perturbă echilibrul fluidelor din organism și conduce la o acumulare mai mare de lichide în articulații provocând artrita. Mușchii sunt mai relaxați atunci când stăm așezați iar rinichii filtrează mai bine.
2. Evitarea unei cantități mari de apă băută deodată
Trebuie evitat să înghițim cantități mari de apă într-un interval scurt de timp, mai degrabă, apa băută în mai multe înghițituri mici pe parcursul zilei. Modul în care consumăm apă trebuie să fie în conformitate cu cele 3 doshas, vata, pitta și kapha.
3. Apa la temperatura camerei sau apa ușor încălzită este cea mai bună
Trebuie evitată apa răcită cu gheață care perturbă procesul de digestie și stinge focul, agni. Apa rece scade aportul de sânge către diferite organe ale corpului, conducând și la constipație. Consumul de apă călduță poate ajuta digestia și metabolismul, având drept consecințe, pierderea în greutate, ameliorarea balonării și a durerii.
4. Bea numai când ți-e sete
Corpul trimite semnale atunci când are mare nevoie de apă. Ayurveda recomandă consumul de apă numai atunci când apare setea. Fiecare persoană are un corp diferit, prin urmare, consumul aceleași cantități de apă nu poate fi recomandat tuturor. Corpul nu poate absorbi prea multe lichide, prin urmare, trebuie măsurată cantitatea necesară.
5. Cunoașterea indiciilor oferite de corp când ți-e sete
Corpul ne oferă indicii pentru a ști că are nevoie de apă, unul fiind culoarea urinei; culoarea galben închis poate indica deshidratare, în timp ce urina limpede, de culoarea paiului este un semn al unui corp hidratat. Buzele uscate, crăpate sunt unul dintre indicatorii unui corp deshidratat. Trebuie să observăm aceste indicii, deoarece acestea se pot transforma în probleme de sănătate.
6. Bea apă primul lucru dimineața
Ayurveda sugerează că este un obicei sănătos să bem dimineața, pentru că ajută la eliminarea multor boli din organism. Apa de băut dimineața ajută la spălarea tuturor toxinelor din organism și ne curăță intestinele.
7. Bea apă depozitată în vase de argint și cupru
Ayurveda a sugerat întotdeauna să bem apă potabilă stocată în vase de cupru și argint pentru ca are capacitatea de a echilibra toate cele trei dosha-uri din organism și o face prin încărcarea pozitivă a apei. Cuprul are numeroși antioxidanți și proprietăți antibacteriene care ajută la întărirea sistemului imunitar al organismului. Are și proprietăți anticancerigene. Apa păstrată în vasul de argint are puterea de a elimina radicalii liberi din organism și dă un efect de răcire în intestine și ușurează procesul digestiei. Nu se bea niciodată apă de la robinet.
În yoga, prin practicarea asanelor, corpul se încălzește, iar dacă bem apă rece, căldura va scădea rapid provocând diverse alte reacții și vom deveni mai susceptibili la afecțiuni alergice și exces de mucus. Dacă executăm asane intense și bem brusc apă rece, s-ar putea să răcim imediat. Recomandarea este sa nu bem apă înainte și după clasa de yoga cel puțin o oră.
Surse: physicianoneurgentcare.com, stylecraze.com, healthline,com, yogabasics.com, ayurvedadoctor.com, isha.sadhguru.org.