Este de preferat să nu ne stabilim un obiectiv din atingerea stării Samadhi, pentru că nu facem altceva decât să ne alimentăm ego-ul. Când spunem, vreau sa experimentez Samadhi, cine este cel care dorește să atingă această stare? Evident că este ego-ul, și astfel, mintea ne poate juca feste.
Samadhi poate fi atins doar prin meditație, iar din aceasta nu ne putem face un obiectiv. Meditația este un mijloc prin care mintea se liniștește, se întoarce în interior și preia funcția de observator. Mai întâi va începe să observe gândurile (fluctuațiile minții - vrttis), apoi va observa pauzele dintre gânduri, care vor deveni din ce în ce mai mari, iar prin practica continuă, aceste pauze vor fi deveni atât de mari, încât vor conduce la o stare în care mintea nu există, definită astfel deoarece conștiința o transcende. Aceasta este starea Samadhi.
Este bine să ne amintim că nu stă în puterea noastră să atingem o stare superioară de conștiință. Divinitatea este cea care ne îngăduie accesul. Tot ce putem face noi este să urmăm cu strictețe cele două reguli de bază descrise de Patanjali, yama și niyama, iar prin practicile yoghine, să reușim să ne menținem cât mai mult atenția în interior și să ne liniștim mintea.
Astfel că sintagma, cum putem atinge starea Samadhi, devine, cum putem să ne liniștim mintea pentru a trece dincolo de ea? Mintea nu poate fi controlată, ci doar liniștită până în punctul în care se retrage în forma sa cauzală, de sămânță. Acest proces este unul îndelungat și depinde foarte mult de karma individuală, dar și de efortul fiecăruia.
Citește și ce-este-mintea
Putem începe prin a urma regulat practici spirituale, prin a fi recunoscători și bucuroși de binecuvântările pe care le aduce fiecare zi, știind că totul va fi dezvăluit la momentul potrivit pentru fiecare.
Putem începe prin a ne face un obicei, ca zilnic să spunem un lucru pentru care suntem recunoscători, să mulțumim pentru tot ce am primit.
Este important să ne aducem atenția în momentul prezent, să nu lăsăm mintea să retrăiască la nesfârșit experiențele din trecut. Este suficient să rămânem doar cu învățămintele din ele pentru ca acestea să nu se repete. De asemenea, nu știm ce se va întâmpla în viitor, de ce să pierdem vremea făcând supoziții. Acest exercițiu poate fi la fel de simplu ca practica pranayama. În timpul unei zile, putem să ne acordăm un răgaz în care să respirăm calm pe nas, stând confortabil și concentrându-ne pe fiecare respirație, cu maxilarul și mușchii feței relaxați. Astfel, atenția revine la momentul prezent.
Ar trebui să căutăm în noi înșine răspunsurile la întrebările care apar, să începem procesul de detașare de lumea materială exterioară. În această stare putem contempla un obiect din viața noastră de zi cu zi, examinându-l în detaliu și astfel ne putem schimba perspectiva. În același mod, putem realiza care sunt tiparele noastre mentale sau putem înțelege altfel provocările cu care ne-am confruntat, putem obține controlul asupra emoțiilor și putem vedea mai ușor soluțiile care pot ajuta la depășirea acestora.
Viața este așa cum o percepem, iar percepția este influențată de mediul în care trăim, de lecțiile pe care le-am învățat și de experiențele prin care am trecut. În vremurile de astăzi totul se petrece mult mai repede și oamenii, în general, nu mai au răbdare, Vrem totul acum, dacă se poate. Educarea răbdării și o atitudine de tipul, totul va veni la momentul potrivit, ne ajută să apreciem tot ceea ce primim, fără a avea așteptări. Dorințele împiedică evoluția spirituală, deoarece realizarea lor ne tine captivi în lumea materială. Dacă nu se realizează devenim frustrați, dacă se realizează vor naște alte dorințe.
Este important să aducem în viața noastră tot ceea ce ne hrănește sufletul, ne motivează și ne pasionează, să învățăm cum să ne conectăm cu sinele.
Practicând yoga devenim cu timpul conștienți de corpul energetic și astfel vom putea să controlăm mai ușor simțurile și implicit să ne liniștim mintea. În timpul meditației apar la suprafață gânduri nedorite sau emoții negative din cauza faptului că le-am suprimat de-a lungul timpului și le-am îngropat în subconștient. Confruntarea cu aceste gânduri negative este o oportunitate pentru noi de a le accepta și de a le vedea ca lecții de viață, eliberându-ne astfel de ele.
Pe lângă practica yoga este bine să adoptăm un stil de viață sănătos, care poate pregăti corpul chiar și la nivel fiziologic și care, poate ridica vibrația acestuia, ajutându-ne în meditație.
Odată ce putem fi observatori ai propriei vieți, putem vedea mai bine tiparele distructive de care nu eram conștienți și le putem elimina.
În rutina noastră zilnică, poate fi ușor să ne pierdem în dialogul negativ. Cuvintele pe care le folosim sunt foarte importante, deoarece limbajul folosit se infiltrează în noi, în subconștientul nostru și ne spune că este în regulă să gândim în acest fel. De aceea este important să ne antrenam mintea pentru a gândi pozitiv.
În fiecare zi există o șansă de a ne confrunta cu provocări pentru a înțelege în profunzime lumea din interiorul nostru și din jurul nostru. Trebuie doar să avem răbdare și să alocăm un timp practicii. Este bine să stabilim intenții (de ce facem yoga, de exemplu), să ne luăm un angajament față de practică, spiritualitate și iubirea de sine și poate, prin grația divinității, vom atinge iluminarea.
Surse, yogapractice.com