-
Mitlologie:
Hanumanasana este o postură provocatoare care reprezintă poziția pe care Hanuman a luat-o când a sărit din vârful sudic al Indiei în Sri Lanka pentru a o salva pe soția bunului său prieten Ram, Sita, care fusese răpită de demonul Ravana.
Povestea lui Hanuman începe cu mult înainte de această faimoasă poveste. El s-a născut de fapt Anjaneya, fiul Anjanei, o femeie muritoare, și Vaju, zeul vântului, așa că era jumătate om, jumătate zeu. Totuși, era un tânăr buclucaș și într-o zi a fost lovit mortal de zeul soarelui, Surya, din cauza acțiunilor sale răutăcioase. Furia lui Vayu față de acțiunile lui Surya l-a făcut să respire adânc, amenințând întreaga umanitate. Pentru a-l liniști pe Vayu, zeii au făcut un compromis, iar Anjaneya a fost întors ca Hanuman, cu condiția să nu îți poată amintii pe deplin propria divinitate.
Vezi aici colecția de covoare yoga - YogasatShop
Hanuman a fost pus în grija lui Sugriva, regele maimuțelor. Într-o zi l-a întâlnit pe regele Ram, care a început imediat să-l placă. La scurt timp după aceea, Ravana a complotat să preia regatul lui Ram și să o răpească pe Sita. Când a făcut-o, Ram nu a putut să o salveze pe Sita pentru că trebuia să-și apere regatul, așa că și-a trimis prietenul de încredere, Hanuman să o salveze.
Atunci Hanuman a făcut marele salt în Sri Lanka. Neștiind de ce era cu adevărat capabil, nu era sigur cum va face marea călătorie, dar credința și devotamentul său față de Ram l-au împins să meargă mai departe. „Mulți dintre noi se micșorează înaintea sarcinilor imposibile, sau chiar a sarcinilor care sunt doar puțin dificile, pentru că suntem la fel ca Hanuman. Uităm cu ușurință că există o parte din noi care este și divină și care poate realiza imposibilul”, spune Alanna Kaivalya, autoarea cărții Myths of the Asanas. Credința și dăruirea lui l-au făcut să poată face mare salt și să o găsească astfel pe Sita.
Aceeași credință și dăruire pot fi aplicate în Hanumanasana în sine. O asană provocatoare, poate dura mult timp pentru a lua expresia completă a posturii. Credința și dedicarea sunt astfel esențiale pentru a putea găsi stabilitatea și ușurința dintr-o asană dificilă.
-
Modalitate de execuție:
- Începe în Anjaneysana.
- Așeză ambele mâini pe podea lângă piciorul din față.
- Începe să glisezi călcâiul din față spre înainte
- La început te poți opri în Ardha Hanumanasana. Respiră de câteva ori profund și apoi poți continua execuția asanei.
- Pe măsură ce piciorul din față se îndreaptă, începe să împingi genunchiul din spate înapoi, astfel încât coapsa din spate să se apropie de podea. Asigură-te că piciorul din spate rămâne drept față de șold și nu se extinde spre nicio parte.
- Când ajungi la pământ, îndreaptă-ți coloana vertebrală și ridică palmele spre cer sau Rămâi în asană timp de 20 de secunde - până la 1 minut.
- Pentru a ieși din asană, aplecă-te cu grijă de o parte a piciorului din față, așază-te pe șoldul exterior și adu picioarele împreună.
-
Beneficii:
- Tonifică toți mușchii picioarelor.
- Îmbunătățește flexibilitatea bicepșilor femurali, gambelor, aductorilor, bazinului și șoldurilor.
- Îndepărtează crampele menstruale.
- Sprijină buna funcționare a organelor de reproducere.
- Diminuează durerea de sciatică.
- Echilibrează chakra muladhara.
- Oferă un sentiment de împământare.
- Echilibrează sistemul nervos
-
Contraindicații:
De evitat în caz de:
- Leziune a articulațiilor coccigiene, șolduri, pelvis, genunchi, glezne.
- Probleme cu șoldurile, muchii zonei pelviene, genunchii, gleznele, gâtul sau partea inferioară a spatelui.
- Tensiune arterială.
- Leziuni a organelor interne.
- Imediat după o alergare sau un eveniment sportiv care implică mușchii picioarelor.
- Femeile însărcinate ar trebui să evite această practică, deoarece pune presiune pe zona inghinală, pelvis și abdomen.
Pregătiri pentru practică:
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.