1. Mitologia Virabhadrasana
Mitologia Virabhadrasana ne reamintește de legenda lui Shiva și Sita și marea ceremonie a lui Daksha. La această ceremonie aceștia nu au fost invitați, iar Sita dezamăgită de faptul că tatăl ei ia neglijat deliberat s-a urcat pe Nandi și s-a dus la palatul acestuia.
Când Daksha și-a văzut fiica intrând în palat, a fost dezamăgit să o vadă, aducându-și aminte că singura sa fiică s-a căsătorit cu un yoghin, trăind pe un munte, făcând yoga aproape dezbrăcați și alte practici pe care nu le aproba. O rușine pentru familia sa de preoți.
În timp ce Daksha aprindea grămada de lemne, Sati s-a înfuriat când și-a văzut tatăl ignorând-o, simțind că nu este respectată sau onorată.
Dezamăgită și-a adus toata atenția pe Maha Deva și a cerut să poată renaște într-o familie cu un tată care să o respecte. Fără nicio ezitare, a sărit în grămada de lemne în flăcări.
Shiva, meditând pe Muntele Kailash, a simțit imediat că Sati a părăsit pământul. Scoase 2 dintre dread-uri (tip de coafură gen rasta) și le aruncă la pământ. Acestea au dat naștere războinicului Virabhadra și lui Kali. Aceștia aveau misiune să-l omoare pe Daksha.
Citește întreaga poveste aici: Dansul Divin al Creație - Shiva și Shakti
Asanele Virabhadrasana nu sunt menite să onoreze violența. Războinicul reprezintă o provocare și ne pune la încercare, dar prin aceasta ne aduce putere, concentrare, încredere și curaj. Învățăm să luptăm împotriva ego-ului și a ignoranței.
Virabhadrasana 1 - Virabhadra ajunge la petrecere cu două săbii în mâini. Aceasta este poziția în care vă aflați, ținând două săbii deasupra capului, feroce și încrezătoar, gata de luptă.
Virabhadrasana 1 este o poziție excelentă pentru împământare. Crește flexibilitatea șoldurilor și întărește gleznele și picioarele. Amintește-ți să păstrezi șoldurile drepte și călcâiul din spate bine împământat.
Virabhadrasana 2 - Ajuns la curtea lui Daksha Virabhadra se concentrează asupra țintei sale. În această asană ești deschis și ai o privire de neînfrânt.
Virabhadrasana 2 necesită multă rezistență și stabilitate, dar și flexibilitate în șolduri și partea superioară a corpului.
Virabhadrasana 3 - Virabhadra îl găsește pe Daksha și îl distruge cu cele două săbii ale sale. În această poziție ești pe deplin extins, dedicat și implicat din cap până în picioare.
Virabhadrasana 3 ne antrenează concentrarea și lucrează mușchi de la picioare și glezne.
2. Execuție Virabhadrasana
Virabhadrasana 1
- Respiră adânc și îndepărtează picioarele.
- Ridică brațele deasupra capului.
- Expiră și rotește piciorul drept în afară cu 90 de grade spre dreapta și piciorul stâng spre interior cu 45-60 de grade spre dreapta.
- Călcâiul drept trebuie aliniat cu călcâiului stâng.
- Rotește trunchiul spre dreapta, menținând brațele drepte.
- Expiră și îndoie genunchiul drept până când coapsa dreaptă devine paralelă cu podeaua.
- Tibia rămâne dreaptă perpendiculară pe podea.
- Această aliniere va forma un unghi de 90 de grade între coapsa dreaptă și tibia dreaptă.
- Genunchiul îndoit nu trebuie să se extindă dincolo de gleznă.
- Piciorul stâng trebuie să rămână întins.
- Privirea în sus către palme.
- Păstrați poziția finală de la câteva secunde la jumătate de minut. Respiră lung și profund.
- Pentru a elibera postura inversează mișcările una câte una în același mod.
- Repetați pașii pentru cealaltă parte.
Virabhadrasana 2
- Începe în Tadasana
- Îndepărtează picioarele ca pentru Utthita Trikonosana. Pentru a lua distanța corectă, cu mâinile întinse, lasă ușor palmele în jos iar între călcâi și degetele de la mână să fie o linie dreaptă.
- Rotește piciorul stâng spre partea stângă și plasează-l la 90 de grade iar piciorul drept se rotește spre partea stângă, plasându-l la 30 de grade în interior.
- Asigură-te că șoldurile sunt confortabile
- Rotește ușor corpul spre partea stângă
- Îndoaie genunchiul stâng asigurându-te că este așezat chiar deasupra gleznei stângi.
- În timp ce corpul de la șolduri este rotit spre stânga, cu fața spre piciorul stâng, ridică pieptul în sus și extinde brațele spre exterior, la distanța umerilor. Coatele nu sunt îndoite și palmele sunt orientate în jos.
- Țineți timp de 10 secunde
- Eliberează relaxând genunchiul îndoit și întorcândute spre centru în Tadasana. Relaxează complet picioarele și ridicați coloana vertebrală în sus. Respiră de câteva ori și repetă pe cealaltă parte.
Citește și: Eroii și înțelepții mitologiei hinduse din denumirilor asanelor. Partea I.
Virabhadrasana 3:
- Începe în Tadasana
- Îndepărtează picioarele ca pentru Utthita Trikonosana. Pentru a lua distanța corectă, cu mâinile întinse, lasă ușor palmele în jos iar între călcâi și degetele de la mână să fie o linie dreaptă.
- Pe expir rotește piciorul drept cu 90 de grade spre dreapta și piciorul stâng cu 45-60 de grade spre dreapta.
- Îndoaie genunchiul drept până când coapsa devine paralelă cu podeaua și perpendiculară pe tibie. Genunchiul trebuie să fie aliniat chiar deasupra călcâiului, pentru a te asigura că nu se extinde dincolo de călcâie.
- Expiră și apleacă trunchiul înainte până când pieptul se sprijină pe coapsă. Întinde brațele în lateral. Ține această poziție timp de 2 respirații.
- Deplasează încet greutatea corpului pe piciorul drept în timp ce ridici piciorul stâng de pe podea. Ridică simultan piciorul stâng (menținându-l drept) și îndreptă piciorul drept. Genunchiul piciorului stâng trebuie să fie orientat în jos. Privirea drept în față, fie în jos.
- Întregul corp, cu excepția piciorului drept, devine paralel cu podeaua Odată ce ați găsit echilibrul, întindeți mâinile înainte de-a lungul corpului. Păstrează asana de la 5 la 30 de secunde, respirând profund.
- Pentru a ieși din postură, expiră și coboară piciorul stâng înapoi pe podea îndoind piciorului drept. Revin-o în Tadasana, respiră profund, relaxează și apoi repetă si pe cealaltă parte.
Citește și: 7 tehnici yoga pentru eliberarea de frica
3. Beneficii Virabhadrasana
- Fortifică mușchii brațelor, ai umerilor, ai picioarelor, dar și pe cei ai spatelui
- Efecte benefice asupra plămânilor
- Îmbunătățește capacitatea de concentrare, echilibrul și stabilitatea
- Stimulează circulația sanguină și respirația
- Energizează întregul corp
- Întinde și detensionează coloana vertebrală
- Stimulează metabolismul
- Relaxează atât mintea, cât și trupul
- Întărește picioarele, genunchii și gleznele
- Tonifica partea de jos a spatelui și înlătura durerile din aceasta zona
- Deschide pieptul și ajută la buna oxigenare a plămânilor
- Stimulează digestia și organele abdominale
- Energizează și ajuta la o mai bună concentrare
- Terapeutica pentru sciatica și osteoporoză
- Redă flexibilitatea gâtului, umerilor și spatelui
- Reduce grăsimea greu de eliminat de pe șolduri
- De folos pentru cei care suferă de sciatica
- Îmbunătățește circulația sanguina
- Stimulează organele abdominale și ajuta digestia
- Dezvolta simțul echilibrului și al coordonării
4. Contraindicații Virabhadrasana
- De evitat în caz de leziuni, operații la genunchi sau șolduri
- De evitat în caz de tensiune arterială scăzută sau crescută
- De evitata în caz de leziuni sau intervenție chirurgicala la glezne, genunchi sau șolduri
- De evitata pentru persoanele care au probleme cardiace sau au avut recent o operație cardiacă.
- De evitat în caz de refacere după o boală
- Evită practicarea Virabhadrasana dacă suferi de oricare dintre aceste afecțiuni: probleme cardiace, dureri severe de gât sau umeri, dureri de genunchi, hipertensiune arterială sau boli cronice recente.
- Dacă suferi de afecțiuni ale coloanei vertebrale, evită practicarea poziției de războinic.
- Păstrează capul în poziție neutră dacă ai dureri de gât sau ai avut recent o leziune a gâtului.
Pregătiri pentru practică:
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.