Mulți dintre noi ne identificăm cu mintea, cu emoțiile, cu gândurile și amintirile noastre, care sunt doar percepții subiective ale realității. Încercăm sa ne controlăm gândurile dar nu reușim și cădem pradă stărilor depresive, decepțiilor sau unor dorințe nerealiste.
Mintea este un echipament, un instrument al cunoașterii, o condiționare prin care conștiința se poate manifesta. Dicționarul explicativ al limbii române o defineste ca fiind facultatea de a gândi, de a judeca, de a înțelege; rațiunea, intelectul. Mintea face obiectul analizei în multe domenii ca, filosofia, medicina, ingineria inteligenței artificiale, etc. însă știința care studiază funcțiile și procesele mentale, experiențele lor interioare și subiective - precum gândurile, emoțiile, conștiința, motivarea, percepția altora și personalitatea este psihologia. Etimologic, cuvântul psihologie provine din limba greacă psyché = minte sau suma tuturor gândurilor și trăirilor și logos = știință.
Vezi aici gama de uleiuri esențiale YogasatShop.ro
Deși în ultimele decenii importanța psihologiei a luat amploare în Vest, învățăturile din traditia hindusa și textele sacre vechi tratează de sute de ani mintea, sub toate aspectele ei, cauza, natură , manifestare, structură, precum și mijloacele prin care poate fi liniștită .
Textele yoghine tradiționale vorbesc despre fluctuațiile minții (vritti) cauzate de impresiile lăsate de obiectele percepute prin intermediul simțurilor cunoașterii, Jnana Indriyas: văz, auz, miros, simt tactil, gust și cele ale acțiunii, Karma Indriyas: vorbire, mișcare, apucare, eliminare, reproducere. Indriyas fac parte din corpul subtil și se manifestă prin organele corespondente, situate în corpul fizic, respectiv ochi, urechi, nas, piele, limbă, precum și gură , picioare, maini, anus și organe genitale.
Mintea se exprimă atât în exterior, cât și în interior. Un obiect poate fi văzut în exterior prin ochii fizici sau poate fi imaginat de minte în interior. Ambele forme de percepție folosesc simțul văzului. Putem mișca fizic un obiect cu mâinile sau ne putem imagina cum acesta se mișcă folosind Indriya mișcării.
Mintea (Manas) și cu simțurile (Indriyas) formează un tot, la fel cum marea este alimentată de râuri, așa și mintea este alimentată de aceste simțuri.
In Katha Upanishad este descrisă Alegoria carului în care conștiința este reprezentată drept stăpâna carului, corpul fizic este carul, intelectul (Buddhi) este cel care conduce carul, mintea emoțională (Manas) este asimilată frâielor, iar simțurile sunt reprezentate de cei cinci cai. Ele se manifestă în planul fizic prin intermediul celor 5 elemente din care sunt constituite Universul și corpul nostru: eter, aer, foc, apa și pământ.
Aceasta este calea prin care Conștiința (Atma), condiționată de corp (sarira), intelect (buddhi), mintea emoțională (manas) și simțuri (Indriyas), experimentează obiectele lumii fizice.
Fără cunoaștere și discernământ, intelectul pierde controlul, mintea emoțională este copleșită și devine instabilă, simțurile sunt incontrolabile, precum caii sălbatici.
Citește și: Ce ne pot învăța yoghinii ascetici despre puterea voinței.
Prin dobândirea cunoașterii, intelectul menține mintea stabilă, simțurile sunt controlate așa cum sunt controlați caii dresați, ducând sufletul la destinația sa finală, cel mai înalt scop al vieții. Practic, complexul corp – minte este o condiționare prin care conștiința se poate exprima în planul fizic.
Medicina modernă localizează intelectul în neocortexul frontal (creierul gânditor) și creierul emoțional în sistemul limbic (complexul amigdală - hipotalamus). Neocortexul și sistemul limbic sunt strâns interconectate și constituie un întreg al sferei mintale a omului: ele unesc componenta mintală cu cea emoțională. Neocortexul acționează ca regulator al instinctelor animalice; înainte de a iniția orice acțiune cauzată de emoții, gândirea umană, trece printr-un filtru, exprimare a intelectului, care decide fie activarea sistemului nervos simpatic, sistem de apărare în cazul unui pericol mare, prin care se ia decizia luptă sau fugi, fie activarea sistemului nervos parasimpatic, sistem de liniștire prin care se ia decizia de odihnă și digestie.
Practic, medicina modernă confirmă informațiile existente in literatura sacră hindusă, ce are la origine Vedele, cu o vechime de mii de ani.
Va urma.
A doua parte: Ce este mintea? Cum o putem controla? Partea a doua
A treia parte: Ce este mintea? Cum o putem controla? Partea a treia
material susţinut de www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspirație în practică