În toate culturile lumii, mâncarea are și un rol spiritual, nu este privită numai ca fiind ceva necesar supraviețuirii și atât. Evreii și musulmanii nu mănâncă porc, hindușii nu mănâncă vită, și majoritatea triburilor amerindiene interzic consumul de alimente care nu sunt considerate sacre. Dintotdeauna mâncarea a avut, oriunde în lume, și conotații spirituale.
Suntem bombardați de informații din toate părțile, în reclame ni se sugerează să consumăm anumite alimente, în timp ce nutriționiștii ne sfătuiesc să ne orientăm atenția către anumite preparate, iar bunicii ne amintesc că ne-am făcut mari cu alt tip de preparate. Ideal ar fi să nu luăm în seamă toate recomandările primite, ci să ne ascultăm propriul organism, care ne transmite exact ce trebuie să știm. Important este să reușim să descifrăm mesajele transmise de corpul nostru.
Foamea, poftele, alergiile alimentare, plăcerea produsă de consumul anumitor alimente precum și starea de rău ce apare după ce mâncăm unele preparate – toate acestea sunt mesaje prin care organismul ne spune exact ce, când și cum vrea. Mâncatul intuitiv este cel mai sănătos, însă nu toți știm să ne hrănim astfel.
Mâncarea ne transmite mesaje cu privire la starea noastră de sănătate, mentală și emoțională. Iată ce semnificație au alegerile alimentare pe care le faci:
Alimente crocante: Pofta de alimente crocante semnifică furie interioară. Furia poate fi potolită prin consumul de mâncăruri crocante precum popcornul, chipsurile, semințele ori merele.
Alimente sărate: Pofta de alimente sărate apare odată cu teama. Te temi să îți asumi riscuri și îți “condimentezi” mâncarea, nu viața.
Alimente bogate în gluten sau pe bază de făină: Ai nevoie să te simți în siguranță. Tânjești după confort.
Zahăr: Ai nevoie de entuziasm, de agitație. Când îți lipsește, compensezi cu zahăr.
Lactate: Tânjești după dragoste.
Alcool: Ai nevoie de acceptare. Ai fost pedepsit pentru că ai fost tu însuți la un moment dat, iar acum îți dorești să fii acceptat așa cum ești.
Alimente bogate în grăsimi: Te rușinezi cu ceva și vrei să treci neobservat.