Maria Magdalena Gherasim: „Yoga înseamnă deschidere, înseamnă transformare Skip to main content
femeie-asana-meditatie

Maria Magdalena Gherasim lucrează în domeniul IT și de 7 ani a descoperit Yoga. Lucrând într-un domeniu corporatist, unde în general atenția este condusă către exterior, yoga a condus-o către interior.

Află mai multe despre Maria în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat.

„Sunt Maria Magdalena Gherasim, am descoperit yoga acum 7 ani, iar pe parcursul acestor ani am tot experimentat diverse stiluri de yoga pentru că pe vremea aceea făceam yoga „sportivă” și nu îmi dădeam seama ce anume mă face să revin pe saltea. Trebuie să recunosc, am început prin a-mi depăși limitele și din dorința de a sta în posturi așa cum vedeam alte persoane la clasele la care participam. În timp, am înțeles că yoga nu e despre asta și am început să o practic singură, zilnic, decoperind beneficiile și descoperind un nou ”EU”. Sunt în domeniul IT și deși acest domeniu îmi place, sunt momente când coporația te face să fii atent la tot ce e în exterior și nu în interior. Yoga mă ajută să rămân în echilibru și să mă centrez într-o lume focusată pe „A FACE” echilibrându-mă și ținând cont că viața este despre „A FI”.

Image

Yoga pentru mine înseamnă ECHILIBRU. Yoga înseamnă deschidere, înseamnă transformare și un stil de viață. Definiția spune că yoga este unuinea dintre corp, minte și suflet. Eu traduc această definiție ca și acceptare a ceea ce ești în orice moment. În zilele noastre, uităm cine suntem cu adevarat și ne concentrăm pe valori mai mult exterioare decât interioare și asta pentru că trăim într-o lume a perfecțiunii. Din păcate, cu toții avem tendința să fim contra timp și să ne focusăm pe barierele fizicului, psihicului și mai ales ale minții, iar asta ne cam împiedică să fim echilibrați.

Practica yoga m-a ajutat să învăț să mă iubesc și să mă accept fix așa cum sunt.  O lunga perioadă de timp nu am fost mulțumită de mine și de acțiunile mele, iar yoga m-a ajutat să învăț să lucrez cu egoul meu, să il consider un prieten și să aduc echilibru în viața mea. Efectul mulțumirii de sine mă face să simt o fericire și o relaxare de nedescris.

Yoga m-a ajutat să văd viața din altă perspectivă. Mă ajuta să învăț să îmi asum cine sunt cu adevarat, ce înseamnă încrederea în sine și în ceilalți, și mai ales cum să privesc lucrurile din jurul meu. Yoga este un proces prin care, în continuare învăț să mă redescopăr pe mine. Iar procesul meu a fost de observare și urmărire a corpului și a minții, iar mai apoi de transformare. Trebuie să recunosc că înainte eram foarte rigidă și nu acceptam alte perspective, îmi plăcea să am totul sub control. Lucrând partea fizică și crescându-mi flexibilitatea am observat că și mintea devine mai flexibilă și mă ajută să îmi dezvolt o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă viața. Și atunci când reușesc să echilibrez corpul și mintea, automat îi dau voie sufletului să se manifeste. Acest proces îmi bucură sufletul și îmi oferă o liniște interioară, iar asta îmi definește, de fapt modul de viață.

Citește și: Irene Zaarour: "Fiecare experimentează ceea ce îi este dat"

Practic yoga zilnic, uneori îmi fac practica personală, alteori când predau. În fiecare zi încerc să caut în interior, să îmi ascult nevoile pe moment și să îmi creez posturile în funcție de asta. Sunt zile în care vreau să lucrez pe fizic, pe forță sau flexibilitate, pe emoții, pe minte iar altele în care mă axez mai mult pe partea meditativă și spirituală, lucrând mai mult pe parte energetică și pe meditații.

Cred că yoga ar aduce schimbări semnificative în lume. Câteva grădinițe și companii deja au adoptat și au introdus Yoga și mi se pare o idee geniala! Aduce multe beneficii chiar și dacă este practicata mai mult „sportiv”.

La nivel de subconștient, Yoga lucrează atât cu corpul cât și cu mintea și sufletul. Cu siguranță copii ar fi entuziasmați pentru că yoga poate fi introdusă ca și joc, în școli, iar adulții ar lucra foarte mult pe PREZENȚĂ, își pot dezvolta chiar și focusul/concentrarea și mai ales ar fi mai conștienți de echilibrul lor.

Image
maria-gherasim

Aș putea spune că fac yoga atât „sportivă” cât și conștientă, în funcție de ce simt pe moment, însă încerc să fiu cât mai prezentă și focusată pe respirație chiar și atunci când aleg varianta mai „sportivă”. Întotdeauna, mențin un ritual, chiar și în practica personală, unde am grijă la energia mea și energia din încăpere, să urmăresc respirația pe asane, să introduc tehnici de respirație în funcție de necesități și să existe cel putin 10 minute de relaxare la final.

Cu acest prilej vreau să aduc recunoștință profesorilor care m-au ajutat să devin ceea ce sunt astăzi, începând cu Jani Costache care m-a introdus în Yoga, apoi tuturor profesorilor pe care i-am avut de-a lungul celor 7 ani de experimente și în prezent, profesorilor care mă formează ca și instructor: Erica Nagy și Irene Zaarour. Ei sunt maieștrii mei pe care îi urmez și urmăresc de ceva timp. Pe lângă, pot spune că îi urmăresc pe Deepak Chopra și pe Sadghuru și câțiva profesori internaționali: Rachel Brathen (Yoga_Girl) și Allie (The Journey Junkie).”

Mulțumim Maria.

Namaste!

 

Comenteaza cu Facebook