In sanscrita, cuvantul “pra” inseamna a umple, iar “na” inseamna a trai. Daca unim aceste doua cuvinte radacina, se vor traduce: a umple cu viata. Ayama inseamna a intinde, a expansiona, a lugi, a prelungi. Asadar, termenul pranayama poate fi tradus astfel: a prelungi si a umple cu viata sau expansiune a fortei vitale.
! NU practicati pranayama fara indrumarea unui instructor autorizat. Pranayama NU se face pana cand nu este mintea linistita si concentrata. Pranayama NU se face decat dupa minim 6 luni de practica a asanelor. Tehnicile de respiratie pot fi FOARTE periculoase fara indrumare si practica sub ghidare CORECTE !
Desi bazele respiratiei yoghine sunt din ce in ce mai cunoscute in cercurile de yoga din Vest, capacitatea tehnicilor pranayama de a duce practicantul in stari de claritate de cristal, care se extind la infinit, sunt necunoscute vesticilor, in proportie covarsitoare. Pranayama este secretul yoghin fundamental, care va purta practicantul in regiunile de profunda liniste si incantare.
CITESTE Manual de Pranayama. Partea I: Prana
CITESTE Manual de Pranayama. Partea II. Cele 3 corpuri.
CITESTE Manual de Pranayama: Beneficii. Partea III
Pranayama creeaza echilibrul perfect al pH-ului. Conversia dioxidului de carbon in acid carbonic, in fluxul nostru sanguin, este un factor important care regleaza echilibrul acid/bazic al organismului. Daca nivelul de dioxid de carbon este prea scazut, pH-ului corpului va deveni mult mai alcalin, iar asta va influenta intregul sistem organic.
Dioxidul de carbon regleaza sistemul nervos. Daca nivelul dioxidului de carbon din peretii celulelor nervoase se diminueaza, aceasta dezechilibreaza pH-ul si provoaca tulburari la nivel celular. Sistemul nervos central comunica acesta stimulare catre toate conexiunile si meridianele nervoase, si atat corpul fizic, cat si mintea, devin agitate si mult mai vulnerabile la stimulii externi.
In acelasi timp, axa respiratiei din creier va stimula corpul sa respire in ritm mai rapid, iar aceasta va dezechilibra intregul organism. Simptomele pe care le poti resimti, in urma acestui dezechilibru, includ: insomnie, stres, iritabilitate, anxietate si alergii.
Daca organismul este prea alcalin, aceasta va afecta in mod negativ modul in care functioneaza anticorpii si antigenele, iar la o scara mai mare, organismul va deveni mai vulnerabil la virusi. Un corp prea acid are, de asemenea, dezavantajele sale. Este vital de importanta mentinerea echilibrului pH-ului, a nivelurilor acid si alcalin in sistemul organic. Pranayama este cheia acestui echilibru.
In epoca moderna, mai multi oameni sufera de hiperaciditate decat de hiperalcalinitate. Hiperaciditatea este cauzata de mai multi factori, printre care se numara poluarea, predominanta mancarurilor care creeaza aciditate, mediul acid etc. Indiferent cat de mare este dezechilibrul, corectand balanta dioxidului de carbon si a oxigenului, in plamani, prin pranayama, regleaza echilibrul pH-ului si restabileste starea perfecta de sanatate.
Dioxidul de carbon este un dilatator al tesutului muschilor. Un nivel scazut al dioxidului de carbon in corp poate fi cauza spasmelor creierului, inflamatiei in bronhii si in alte tesuturi moi musculare. Insuficienta dioxidului de carbon poate provoca dureri in piept, tensiune arteriala prea mare sau prea mica, angina si tahicardie. Astfel, se instaleaza arteroscleroza, care poate provoca atac de cord sau anevrism cerebral. De asemenea, daca nivelul de dioxid de carbon este prea scazut, digestia este slaba si poate duce la ulcer. Astmaticii pot preintampina atacurile de astm reechilibrand nivelul de dioxid de carbon, prin pranayama, care dilata caile respiratorii.
Pacientii cu emfizem descopera senzatii de calmare, de eliberare si de dilatare a cailor respiratorii si a plamanilor atunci cand practica tehnicile pranayama recomandate de un specialist. Sporirea dioxidului de carbon si diminuarea oxigenului in plamani, daca schimbul este facut corect, echilibreaza nivelul pH-ului intregului organism. Acest echilibru, obtinut prin practica, intareste sistemul nervos si are multe alte beneficii. Mintea devine calma se deschisa, se instaleaza o stare generala de bine. Multi oameni au senzatii de plutire, de a fi usori. De asemenea, pe parcusul practicii pranayama, pot aparea stari de transa instantanee, in care practicantul poate avea experiente spirituale spontane, care ii vor deschide o intelegere spirituala mai profunda.
CITESTE Manual de Pranayama. Partea V. Levitatia si fundamentele practicii.