Studiile asupra creierului confirma faptul ca emotiile negative slabesc imunitatea corpului. Profesorul Richard Davidson, de la Universitatea Wisconsin, Madison, SUA, declara ca este prima oara cand aceasta legatura este clar dovedita stiintific.
Cortexul prefrontal, studiat de cercetatori, este asociat cu depresia. Oamenii care aveau activitate intensa in regiunea prefrontala dreapta a creierului au manifestat niveluri scazute de anticorpi atunci cand li s-a spus sa povesteasca episoade neplacute sau dificile din viata lor, dupa ce au fost vaccinati antigripal. In aceleasi conditii, oamenii care aveau activitate intensa in regiunea prefrontala stanga a creierului au dezvoltat niveluri sporite de anticorpi atunci cand li s-a spus sa-si aminteasca perioade fericite din trecut.
CITESTE Ce schimbări produc asanele în chimia creierului
Davidson spune ca “Acest studiu stabileste faptul ca oamenii care au un tipar de activitate cerebrala, asociata cu emotii pozitive, sunt totodata aceia care au avut cel mai bun raspuns la vaccinul antigripal.”
“Aceasta incepe sa sugereze un mecanism pentru care subiectii cu o dispozitie emotionala mai pozitiva pot fi mai sanatosi”, a declarat Janice Kiecolt-Glaser, expert in stres si imunitate, de la Ohio University.
Studiul nu a putut explica deplin modul prin care atitudinea pozitiva intareste sistemul imunitar. Oamenii de stiinta spun ca exista dovezi care indica o legatura intre activitatea cortexului prefrontal si sistemul imunitar, printr-un sistem hormonal complex, coordonat de glandele axei hipotalamica-pituitara-adrenala.
Un alt studiu, realizat de cercetatori italieni si britanici, a descoperit ca oamenii varstnici au mai putine limfocite si celule T, cruciale in lupta impotriva bolilor. Imunis, in latina, inseamna curat sau liber. De aceea, atunci cand corpul, mintea, emotiile noastre nu sunt purificate, devin mult mai vulnerabile, impreuna cu sistemul imunitar.
Nervii, furia, de pilda, lasa corpul fara aparare in fata virusilor, a microbilor, alergenilor si diverselor boli. Sitemul imunitar este, in mod eronat, asociat numai cu partea fizica. El functioneaza, de asemenea, si la nivel psihic si emotional. La fel cum sistemul digestiv proceseaza si digera hrana, la fel sistemul imunitar proceseaza si digera informatiile la toate nivelurile: fizic, psihic, emotional.
Chiar daca omul are ganduri pozitive, daca emotiile sunt negative, bariera de aparare imunitara este scazuta si virusii pot patrunde in organism. Atunci cand suntem stresati, se secreta cortizol, care “intuneca” creierul si ii tulbura functionalitatea optima. Stresul afecteaza omul pe toate nivelurile, fizic, psihic si emotional, pornind de la modificarea respiratiei, continuand cu functionarea creierului, cu raspunsurile organice, cu sistemul endocrin (activitatea timusului este redusa) si cu sistemul imunitar.
CITESTE Despre “rezilienta” sau cum inveti de la metale sa depasesti momentele grele
Cel putin 6 emotii negative au efecte devastatoare asupra imunitatii: tristetea, vinovatia, furia, invidia, frustrarea, gelozia. Vinovatia intensa, resimtita aproximativ jumatate de ora, afecteaza organismul si sistemul imunitar intre 3-5 ore. Gelozia are efect de 3 ore, tristetea manifestata mai mult de 3 zile are efecte pe termen lung.
Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Princeton a analizat 52 de persoane racite, femei si barbati. Acestora li s-a cerut sa scrie experiente fericite sau nefericite din perioada facultatii. 30 au notat doar experiente pozitive, iar 22 doar experiente negative. Dupa 2 saptamani, starea lor de sanatate a fost reevaluata. Primii 30 de indivizi se vindecasera fara medicamente, ultimii 22 necesitau o perioada mai lunga de recuperare.
Stiinta yoga reprezinta o forma de autocontrol, asupra mintii si propriilor emotii. Prin practica ghidata, corecta, frecventa si sustinuta, omul poate redobandi controlul asupra respiratiei constiente, asupra propriilor ganduri si emotii. Din aceste puncte de vedere, nu exista nicio alta stiinta care sa abordeze subiectul uman in mod holistic, precum o poate face yoga. Practica s-a dovedit a avea beneficii terapeutice fara efecte secundare, asupra corpului, psihicului si emotiilor umane, cat si asupra sistemului imunitar.