Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea III Skip to main content
Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea III

 “Pratyahara insasi este considerata ca fiind yoga, deoarece este cea mai importanta ramura in sadhana yoga.” (Swami Sivananda)

Pratyahara se traduce, literalmente, prin controlul aharei sau obtinerea controlului asupra influentelor exterioare. Asa cum un corp sanatos rezista la toxine si la agenti patogeni, la fel o minte sanatoasa rezista la influentele senzoriale negative din jur.

CITESTE Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea I.

CITESTE Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea II.

Tehnici de retragere a simturilor

Din fericire, nu suntem complet neajutorati in fata barajului impresiilor senzoriale. Pratyahara ne ofera multe instrumente practice pentru a le gestiona adecvat.

Iata cateva dintre acestea:

  1. Sa postesti mental

Cea mai simpla cale de a controla impresiile este sa le taiem, sa petrecem timp departe de toate stimularile senzoriale. Asa cum corpul beneficiaza de postul alimentar, la fel si mintea beneficiaza de postul senzorial. Aceasta cale simpla inseamna sa meditezi cu ochii inchisi sau sa te retragi undeva, departe de bombardamentul impresiilor senzoriale, de exemplu intr-o cabana, la munte.

  1. Yoni mudra

Yoni mudra, cunoscuta si ca shanmukti mudra, este una dintre cele mai importante tehnici pratyahara de a inchide simturile. Consta in folosirea degetelor pentru a bloca deschiderile corporale senzoriale: ochii, urechile, narile si gura, permitand atentiei si energiei sa se miste in interior. Se face pe perioade scurte de timp, cand prana este energizata, de exemplu imediat dupa practica pranayama. Fireste, evitam sa inchidem gura si nasul astfel incat sa ramanem fara oxigen.

  1. Shamhavi mudra

O alta metoda de retragere a simturilor este sa ne pastram organele senzoriale deschise, dar sa ne retragem atentia de la ele. Astfel, incetam sa preluam impresii fara a inchide efectiv organele senzoriale. Cea mai practicata metoda, shambhavi mudra, consta in sederea cu ochii deschisi in timp ce iti directionezi atentia in interior. Este o tehnica folosita in cateva sisteme buddhiste de meditatie. Redirectionarea simturilor catre interior poate fi facuta tot cu simturi, mai ales prin auz. Ne ajuta sa controlam mintea chiar si atunci cand simturile functioneaza in ritmul cotidian obisnuit.

  1. Focusarea pe impresii uniforme

O alta cale de curatare, de purificare a mintii si de controlare a simturilor este fixarea atentiei pe o sursa de impresii uniforme, precum privirea oceanului sau a cerului senin. Asa cum sistemul digestiv poate fi scurt circuitat de obiceiurile alimentare neregulate si de calitatile contradictorii ale alimentelor, la fel abilitatea noastra de a digera impresii poate fi tulburata de impresiile excesive sau intense. Imbunatatirea digestiei poate necesita post, urmat de mono dieta (regim alimentar constand intr-un singur aliment). Ayurveda recomanda orezul si fasolea mung (khichari). La fel, digestia mentala poate necesita o perioada de post de la impresii, urmata de o “dieta” constand in impresii naturale, dar omogene.

  1. Crearea impresiilor pozitive

O alta tehnica de control asupra simturilor este prin a crea impresii naturale, pozitive. Sunt numeroase modalitati de a face asta: meditatia asupra aspectelor naturii, precum copacii, florile sau pietrele, vizitarea templelor sau a altor locuri de pelerinaj, care sunt depozite de ganduri si de impresii pozitive. Impresiile pozitive mai pot fi create folosind tamaie, uleiuri esentiale, candele sau lumanari cu ghee (unt pur, clarificat) si alte simboluri ale devotiunii.

  1. Crearea impresiilor interioare

O alta tehnica de retragere senzoriala este focusarea mintii pe impresiile interioare, retragand-o astfel de la impresiile exterioare. Ne putem crea propriile impresii interioare, prin imaginatie, sau putem accesa simturile subtile, care intra in actiune atunci cand simturile fizice sunt linistite.

Va urma...

CITESTE Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea IV

CITESTE Pratyahara, a cincea si cea mai importanta ramura yoga, fara de care nu poti medita. Partea V

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook