Yoga este o practica satanica? Skip to main content
Yoga este o practică satanică?

Yoga e de la “demoni”

Să ne amintim, din istoria adesea întunecată şi violentă a omenirii, de "vizionari" precum Giordano Bruno, Nicolaus Copernic, Galileo Galilei. Sa ne amintim inchiziţia, care a fost o putere religioasă absolută şi asa-zisă unealtă a lui Dumnezeu pe Pământ. Savanţi ai Renaşterii au fost condamnaţi de Biserică pentru descoperiri care contraziceau credinţele religioase.

Dogmele religioase au fost supuse de multe ori, de-a lungul istoriei, la ajustări, adaptări sau chiar transformări dramatice. Unele au fost complet demontate de ştiinţă, in urma noilor descoperiri. In zilele noastre, Papa Francisc a admis că teoria evoluţionistă şi Big Bang-ul sunt reale, iar Dumnezeu nu este “un magician cu o bagheta magica”. In secolele trecute, astfel de afirmaţii ar fi fost considerate “demonice”, “sataniste” şi, ca urmare, ar fi fost aspru pedepsite de cler.

CITESTE Andrei Scrima, preotul enigmatic, trimis in India, care a contribuit la impacarea Bisericilor Catolica si Ortodoxa

In orientarile spirituale serioase, se stie si se avertizează incepatorii de faptul ca fără un ghid autentic, practica poate fi cel puţin periculoasă. Sunt cazuri in care oamenii chiar au dezvoltat diverse afectiuni psihice. Un profesor de sport s-a apucat sa practice pranayama din carti. In scurta vreme, vorbea cu stalpii de pe strada. Astfel de practici nu sunt pentru oricine si nu se practica oricum. Este necesara pregatirea ucenicului prin antrenament de purificare fizica si mentala.

In cartea sa, “Autobiografia unui yoghin”, Paramahansa Yogananda povestea despre maestrul sau spiritual, in ashramul caruia isi petrecea aproape tot timpul. Dupa cativa astfel de ani, l-a intrebat pe maestrul sau de ce nu il initia. Cu mare drag si blandete, maestrul i-a raspuns ca l-ar fi initiat imediat, dar discipolul nu era inca pregatit. Daca mintea nu este pregatita, se poate “arde” ca un bec la un voltaj prea mare. “Demonii” n-au nicio vina...

Ai discernamant, foloseste-l!

Asa cum fiecare padure are uscaturile sale, la fel se intampla si in cazul practicii yoga. Au existat mereu falsi guru, falsi ghizi spirituali. Exista dovezi ale cazuisticii de abuz sexual in tagma duhovniceasca, de pilda. Dar daca trei musulmani s-au aruncat in aer, mahomedanismul nu are nicio vina. Daca trei preoti sunt pedofili, ortodoxia nu are nicio vina.

Lacomia, abuzul, poftele si patimile de tot felul se regasesc in civilizatia umana, atat jos, cat si sus, la nivel social “inalt”. Nimeni nu este scutit de munca sa interioara. Discernamantul omului are cel mai important cuvant de spus in alegerea stilului propriu de viata, in propria practica, religie, cale spirituala, cat si in alegerea unui indrumator spiritual.

Ca sa avem discernamant, e necesar sa fim realisti. De pilda, o fi demonic sau satanic faptul ca, daca te apuci sa faci gimnastica direct la nivelul Nadiei Comaneci, fara antrenament, ai toate sansele sa te accidentezi sau chiar sa-ti rupi gatul? Desigur, poti sa crezi ca te-a atras Satana sa faci asta, timp in care Dumnezeu privea in alta parte, poate la un meci de fotbal... :)

nanak

“Inainte de a deveni sikh, musulman, hindus sau crestin, haideti sa devenim mai intai oameni.” Nanak Dev Ji

Iata un scurt dialog real. Un preot ortodox: “Buddha era Antihristul!” Un crestin: “Buddha nu era anti nimic, parinte...” Sa ne amintim frumoasele cuvinte, cat se poate de valabile in orice epoca, ale lui Nanak Dev Ji: “Inainte de a deveni sikh, musulman, hindus sau crestin, haideti sa devenim mai intai oameni.”

CITESTE Iisus cunostea tehnici similare cu cele yoga si ii invata stiinta realizarii lui Dumnezeu pe discipoli

Crestinismul, asa cum a fost propovaduit de Iisus, are baze morale si spirituale solide si autentice. Isihasmul este o practica serioasa si profunda. Dogma, in schimb, nu are legatura atat cu principiul de baza, cat cu o aplicare limitata, separatista, cu o intelegere trunchiata a adevarului. De pilda, Iisus a predicat iubirea, toleranta. Dar multi dogmatici religiosi, care se considera crestini practicanti, isi judeca semenii, i-ar pedepsi pentru motivele pentru care ii judeca, iar o astfel de atitudine numai iubire si toleranta nu manifesta.

Parintele Galeriu il admira si il cita pe Mahatma Gandhi, in scrierile sale: "Daca istoria universului ar fi inceput cu razboaiele, niciun om n-ar mai fi in viata astazi, zicea Gandhi. Faptul ca sunt inca atati oameni vii in lume dovedeste ca lumea nu este bazata pe forta armelor, ci pe forta adevarului sau a iubirii.” Iar Gandhi era un militant hindus pentru pace, practicant de yoga, care declara: “Imi place Hristosul vostru. Nu-mi plac crestinii vostri. Crestinii vostri sunt atat de diferiti de Hristosul vostru.”

nectarie

“Iubirea nu ar trebui niciodata sacrificata de dragul vreunei diferente dogmatice.” Sfantul Nectarie din Egina

Fanatismul, de orice fel, este o manifestare devianta a egoului. Iar fanatici exista in toate religiile. In societatea noastra majoritar ortodoxa, o mare parte a populatiei urbane se distanteaza de crestinism tocmai din cauza tendintei accentuate, a unor clerici, de a ramane “blocati” in dogme antice, depasite, care nu se mai pot raporta realist la vremurile de astazi si care nu au nicio legatura cu principiile spirituale propovaduite de Iisus.

Lipsa informatiilor stiintifice se regaseste in judecati precum “yoga este satanica”, “yoga e de la demoni”, “yoga e lucrarea dracilor” etc. Sunt doar judecati, pareri personale, limitate, lipsite de cunoastere si experienta autentice. Smerenia si sinceritatea sunt atitudini de baza in crestinism. Iar “nu stiu” reprezinta smerenie si sinceritate. Cum poate cineva care nu stie nimic despre yoga sa faca afirmatii atat de categorice? E o diferenta enorma intre parere limitata si cunoastere autentica, la fel ca intre ego separat si adevar universal valabil.

Lipsa tolerantei, care contrazice principiul crestin de baza, se regaseste in cazul real al unui preot ortodox, care si-a sfatuit o enoriasa sa isi evite fratele homosexual si sa nu mai stea cu dansul la aceeasi masa, sa nu mai manance impreuna, pentru ca este mare pacat. Iar enoriasa asa face, cu frica in san, se fereste de propriul sau frate, ca de demoni, pentru ca asa i-a spus preotul care o spovedeste ca trebuie sa faca. Asta a propovaduit Iisus?!

Poate ca a venit timpul ca unii reprezentanti ai ortodoxiei sa nu se mai poarte ca in epoca medievala si sa practice realmente ceea ce predica, cu atat mai mult cu cat isi asuma menirea de a servi drept modele dupa chipul si asemanarea modelului christic desavarsit.

Livia Bonarov

 

Comenteaza cu Facebook