Ti s-a intamplat vreodata sa experimentezi ceva ciudat atunci cand ai incercat sa te relaxezi? Se poate sa simti ca ti se contracta corpul. Imagini aleatorii iti trec prin fata ochilor. Iti amintesti oameni sau lucruri la care nu te-ai gandit de ani de zile. Amintiri pot iesi la suprafata. De parca mintea pur si simplu nu vrea sa “taca”.
Multi practicanti de yoga, fascinati de intensitatea practicii, pot avea experiente ciudate sau neasteptate atunci cand intra in stare de relaxare. Aceasta stare are, colateral, efecte terapeutice. Unele persoane au marturisit ca, atunci cand se relaxeaza, simt ca intra ca intr-o stare de visare. Altele aproape adorm si pot avea senzatia ca le vibreaza corpul. Si mai sunt acelea care spun ca atunci cand incearca sa se relaxeze, mintea lor se apuca sa pregateasca lista de cumparaturi.
Cea mai des intalnita reactie, cand oamenii incep sa se relaxeze, este sa le vina tot felul de idei, de ganduri, sa-si aminteasca vrute si nevrute sau ce au uitat, sa le vina inspiratia. Daca ai trait ceva asemanator, nu te ingrijora, este absolut normal.
Relaxarea yoghina este o practica foarte puternica. Ajuta la detasare pe toate nivelurile. Cand te detasezi, de ce te detasezi are obiceiul sa revina in atentia ta constienta. De exemplu, cand esti foarte obosit, corpul incearca sa adoarma, dar devii brusc constient de vocea instructorului tau de yoga, de un sunet sau de faptul ca incerci sa te relaxezi, iar muschii pot zvacni “involuntar” cand revii la atentie constienta.
Daca esti foarte incordat, muschii pot avea nevoie de mai multa perseverenta pentru a se relaxa. In acest caz, respiratia este de folos. Foloseste-ti mintea sa determine acele zone fizice sa se relaxeze. Asta chiar functioneaza. Nu trebuie sa suferi in tacere daca nu iti este confortabila o pozitie. Adapteaz-o sa ti se potriveasca.
Daca ai ceva in minte si incerci sa te relaxezi, mintea va folosi prilejul de relaxare pentru a gandi mai mult asupra acelor lucruri. Pe masura ce te relaxezi mai mult, corpul incepe sa se elibereze de tensiuni fizice, de aceea vibreaza spontan sau poate zvacni necontrolat. Cand ajungi la o relaxare profunda si dai drumul gandurilor cotidiene, amintiri de mult bagate sub pres si aparent uitate incep sa iasa la suprafata. Sau emotii, pe care le reprimi de obicei.
Mintea egotica poate rezista relaxarii, atragandu-te sa te gandesti la ceva. Este ceva normal, face parte din procesul de relaxare, cata vreme obiceiul instalat si predominant nu este relaxarea. In timp ce practici relaxarea yoghina, corpul si mintea proceseaza experientele tale de viata. Corpul isi foloseste intelepciunea innascuta pentru a se elibera de ceea ce este nevoie. Constiinta profunda a sinelui ajuta la eliberarea emotiilor si a gandurilor care nu mai sunt de folos.
CITESTE De ce nu trebuie sa adormi la nidra yoga (sau in timpul relaxarii - Savasana)
Acest proces nu se face cat ai bate din palme. Relaxarea este un proces activ, nu pasiv. Pe mausra ce esti mai relaxat, devii mai atent, sporeste concentrarea mintii. Relaxarea nu inseamna sa te intinzi si sa zaci. Inseamna sa-ti permiti sa treci prin senzatiile care apar. Sa le observi cu detasare, fara sa le judeci si fara sa incerci sa le rezisti.
Relaxarea yoghina este terapeutica, ajuta corpul sa eficientizeze procesele de autovindecare naturala. Poate transforma gandurile si emotiile negative in pozitive. Desigur, se poate spune ca reactia de relaxare a corpului survine automat in timpul somnului. Dar somnul este pasiv. Relaxarea yoghina si Nidra yoga sunt diferite de somn. Relaxarea din timpul practicii reprezinta o decizie constienta, un proces activ.
Cu cat practici mai frecvent, cu atat relaxarea, ca reactie, in locul stresului si anxietatii, iti va deveni un bun obicei. Acest obicei trebuie practicat pana cand redevine starea naturala initiala, neafectata si neatasata de nimic. Pana acolo, tot ceea ce survine in timpul practicii (senzatii, emotii, ganduri, imagini, amintiri sau chiar propriul sforait) sunt normale si vor disparea de la sine daca sunt “consumate” corect. Daca le dai voie sa treaca. Cu cat practici mai regulat, cu atat mai mari vor fi beneficiile.
*In septembrie 2019 se deschide Scoala de toamna Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.