De multe ori auzi ca meditatia este grozava si ca nu are niciun efect secundar periculos. Insa asta inseamna sa vezi doar partea luminoasa a meditatiei si sa ignori potentiala parte intunecata. Cercetarile psihologice au aratat cat este de valoroasa meditatia. Reduce stresul, anxietatea, aprofundeaza sensul vietii, amelioreaza durerile si te ajuta sa adormi mai repede si mai lin.
Este deopotriva de important sa recunoastem si posibilele pericole ale meditatiei, care pot aparea pe parcursul practicii. Mai ales in cazul incepatorilor, care pot experimenta anumite provocari sau dificultati si pot crede ca ceva este in neregula. Instructorii de yoga trebuie sa fie constienti de aceste potentiale pericole pe care le pot intampina cursantii, pentru a-i ghida si sprijini. Daca practicantii cunosc potentialele pericole, vor sti cum sa le gestioneze, in cazul in care apar, in loc sa opreasca meditatia.
Modul “corect” de a medita
Unii maestri spun ca metoda lor este cea “corecta” si merg chiar pana la a discredita alte tehnici si abordari. Acesta reprezinta un potential pericol. Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale meditatiei este acela ca poate fi practicata prin numeroase feluri si tehnici. Important este sa gasesti modalitatea care ti se potriveste tie, personal. Flexibilitatea si deschiderea conteaza foarte mult. Practica unei tehnici de meditatie gresita poate fi o experienta neplacuta. Daca incerci o metoda de meditatie o perioada si nu ti se pare potrivita, poate fi recomandabil sa incerci alta.
CITESTE Studiu: Ego-ul este marit de practica yoga si meditatie
Confruntarea cu emotiile
Cea mai profunda interactiune pe care o experimentezi in meditatie este aceea cu tine insuti. Iar asta implica sa te confrunti cu emotii reprimate. Meditatia poate declansa furie, frica sau gelozie, care zaceau adanc in tine, si care te pot face sa te simti inconfortabil. Este un aspect natural si sanatos al meditatiei, iar aceste emotii vor disparea treptat.
Lumina alba
Poate ai auzit povesti despre oameni care spun ca au vazut o lumina alba sau s-au simtit plutind, ca un spirit liber, in timp ce meditau. Desi astfel de stari pot fi efecte ale meditatiei, este contraindicat sa cauti astfel de experiente. Poti deveni frustrat daca nu obtii starea pe care o doresti. Detaseaza-te de toate si totul urmeaza un curs natural, care vine de la sine.
Practicantul “perfect”
E posibil sa ai asteptari de la tine, in timpul meditatiei. Sa reusesti sa stai nemiscat, mult timp, sa te simti calm dupa meditatie, sa dispara furia, iar exemplele pot continua. Aici se afla pericolul asteptarilor. Acestea pot chiar obstructiona meditatia. Uneori, poate sa-ti fie mai greu sa stai nemiscat, alteori nu reusesti sa devii calm, dar acestea sunt lucruri perfect normale.
Meditatia nu este o forma de terapie
Meditatia este o calatorie pe termen lung, cu efecte vindecatoare. Totusi, daca cineva se confrunta cu dificultati sau boli si are nevoie de ajutor, meditatia poate sa nu-i ofere sprijinul necesar. E posibil sa aiba nevoie de un medic sau de consiliere.
CITESTE Importanta sanatatii spirituale, dar si cum o poti cultiva
Compasiunea de sine in timpul meditatiei
Cand te implici in practica meditatiei, resimtind emotii sau senzatii inconfortabile in interior, ai datoria sa manifesti compasiune pentru tine insuti. Este periculos sa-ti impingi limitele prea departe. Important este sa poti ramane linistit si nemiscat, indiferent ce se “misca” in tine. Pentru asta, e nevoie sa te dai cu un pas “inapoi”, sa te detasezi de acele stari, daca sunt excesive.
Pericolul non-atasamentului
Non-atasamentul este una dintre bazele meditatiei. Este abilitatea de a te detasa de tot ceea ce se intampla, de tot ceea ce simti, avand constienta ca totul este trecator si acceptand ca se va schimba si transforma in curand. Aceasta calitate a detasarii este foarte importanta, pentru ca te ajuta sa nu devii victima falsei drame a vietii si sa-ti pastrezi calmul.
Atentie, insa, a nu se confunda detasarea cu evitarea, reprimarea sau omiterea. Nu trebuie sa ne detasam de oameni sau de activitati care ne plac si ne bucura, nici nu trebuie sa devenim pasivi sau inactivi. Non-atasamentul schimba calitatea relatiilor din viata, pentru ca iti permite sa faci alegeri constiente si pacifiste atunci cand te confrunti cu ceilalti, cu evenimentele sau chiar cu tine insuti, intr-o maniera detasata.