Adevarata poveste a lui Osho. Sex, droguri si Rolls Royce sau iluminarea ca afacere profitabila. Skip to main content
Adevarata poveste a lui Osho. Sex, droguri si Rolls Royce sau iluminarea ca afacere profitabila.

Orasul lui Osho

Osho s-a nascut in 1931 in India, cu numele Chandra Mohan, intr-o familie jainista. Primii 7 ani a fost crescut de bunici, intr-un stil de viata care implica libertate totala. In anii ’60 si-a luat numele Acharya Rajneesh (Liderul Noptii sau Domnul Intunericului), apoi Bhagwan Shree Rajneesh. A absolvit Filosofia, remarcandu-se prin faptul ca starnea polemici si intrerupea cursurile. I s-a cerut sa nu mai vina la cursuri, numai la examene. La 21 de ani a sustinut ca a atins iluminarea, pe care s-a apucat apoi s-o propovaduiasca.

CITESTE OSHO DEMONTEAZA MITUL GANDIRII POZITIVE

A absolvit facultatea si masterul in Filosofie si a lucrat putin timp ca lector universitar, fiind considerat un potential pericol pentru dezvoltarea morala a studentilor din cauza parerilor sale despre sexualitate. Osho s-a mutat in SUA, mintind la Biroul de Imigrari ca motivul stabilirii sale in America era starea de sanatate.

In 1980, a fondat ilegal o comunitate agricola pentru discipolii sai, un oras cu numele sau, in statul Oregon. Peste 7000 de oameni au populat Rajneeshpuram, majoritatea avand studii superioare. Miscarea Rajneesh se baza pe principii provenind din multe religii si orientari spirituale, buddism, jainism, zen etc.

rajneeshpuram

Principalele atractii: sexul fara obligatii, orgiile si drogurile

Una dintre principalele atractii ale comunitatii era credinta in “iubirea libera”, ceea ce a condus la numeroase speculatii ca era vorba despre un cult sexual. Cu atat mai mult cu cat admiterea in cadrul comunitatii impunea testul HIV. In India, Osho devenise deja simbolul unui sex guru. Sheela, secretara sa, a recunoscut ca maestrul spiritual intretinea relatii sexuale cu multe femei din comunitatea spirituala creata in jurul sau.

Osho s-a autoproclamat ca fiind un guru al oamenilor bogati si plictisiti. Majoritatea celor care aderau la comunitatea sa aveau cam tot ce-si doreau in viata si cautau ceva nou care sa-i atraga. Iubirea libera insemna sex fara obligatii, cu orice partener care era de acord si chiar cu mai multi parteneri. Orgiile devenisera manifestarea principiului spiritual al iubirii fara limite. Acest libertinism sexual era principala atractie pentru cei care deveneau membri ai comunitatii spirituale din jurul lui Osho.

Drogul sintetic Ecstasy a fost interzis prin lege in SUA, incepand cu anul 1984, pana atunci fiind folosit inclusiv in scop terapeutic. In comunitatea lui Osho era liber uzul drogurilor, iar dupa interzicerea lor legala, s-a zvonit ca membrii comunitatii distribuiau drogurile, inclusiv ca dealeri internationali.

osho

Iluminarea ca job si ca afacere profitabila

Miscarea Rajneesh avea o mare putere financiara si comerciala. Discipolii au construit un imperiu corporatist in Rajneeshpuram, dezvoltat chiar la scara internationala. Orasul era cotat la sute de milioane de dolari profit in culmea gloriei sale. Bhagwan devenise un om putred de bogat. Multi dintre discipolii sai erau oameni de afaceri foarte bogati, care isi sustineau maestrul. Comunitatea si miscarea lor s-au transformat intr-o sursa de profit masiv.

Proclamandu-se fiinta iluminata, Osho a decis ca singura masina in care avea sa fie vazut trebuia sa fie un Rolls Royce, simbol al averii si al puterii financiare. Nu s-a multumit cu o singura masina de lux, asa ca a cumparat 94 de bucati, devenind posesorul celui mai mare parc de Rolls Royce-uri din lume, la acea vreme. Rolls Royce a devenit o marca sinonima cu Osho, iar el afisa aceasta in mod ostentativ. Multe masini de-ale sale erau tunate artistic, ca marca personala. Black Kimono, din imaginea de mai jos, era masina lui preferata.

black kimono

Cultul personalitatii

Misterios si enigmatic pentru neinitiati, cultul lui Osho a devenit un adevarat cult al personalitatii. Invataturile sale continua sa se bucure si astazi de succes comercial si de mare priza la public. Osho nu avea control direct asupra operatiunilor din Rajneeshpuram. De aceste treburi se ocupa secretara sa personala, Ma Anand Sheela. Era renumita ca fiind o femeie apriga, cu o maniera de exprimare caustica si complet lipsita de perdea.

Stilul Sheelei nu prea incuraja relatiile dintre membrii comunitatii si cei ai comunitatilor invecinate. Dar discipolii erau numerosi si au preluat controlul politic al institutiilor statului, sub conducerea administrativa a Sheelei. Prima tinta a fost orasul cel mai apropiat, Antelope. Discipolii si-au instalat acolo propriii candidati la alegeri si i-au votat in numar mare, surclasand numarul votantilor orasului respectiv. Locuitorii din Antelope s-au simtit nedreptatiti, deoarece simteau ca fondurile orasului erau redirectionate.

osho 1

Mana dreapta a lui Osho, Sheela, a organizat primul atac bioterorist din SUA

Tensiunile au atins punctul culminant in 1983, cand Procurorul General al Oregonului a declarat Rajneeshpuram ca oras ilegal, pe motiv ca devenise o institutie religioasa care viola principiile constitutionale ale separarii bisericii de stat. Au urmat procese prelungite, timp in care statutul orasului era incert.

Devenea din ce in ce mai clar ca Sheela nu s-ar fi dat in laturi de la nimic pentru a spori numarul discipolilor in statul Oregon, indiferent ce implica asta. In 1984, orasul Dalles, din Oregon, a inregistrat 750 de persoane contaminate cu salmonella si grav bolnave. La inceput, cauza a fost considerata un restaurant cu igiena precara, la care mancasera toate victimele. Dar epidemia avea radacini mult mai adanci si nu fusese doar un simplu accident.

Investigatiile medicale au facut legatura intre epidemia de salmonella si o mostra gasita in clinica din Rajneeshpuram. S-a speculat ca Sheela si cercul sau apropiat intentionau sa infesteze restaurantele din Dalles, iar prima izbucnire de salmonella fusese un prim test. Se zvonea ca urma un atac bioterorist de mai mare amploare, in luna noiembrie a aceluiasi an.

Scopul atacurilor bioteroriste era scaderea numarului de votanti, pentru ca numarul discipolilor sa fie decisiv in impunerea alesilor, pentru preluarea controlului politic si administrativ al localitatilor invecinate, din statul Oregon.

Sheela si cercul sau interior au fost acuzati inclusiv de complot pentru asasinarea Procurorului care investiga procesele in care era incriminata comunitatea discipolilor. Rajneeshpuram se afla sub strict control din partea Sheelei si a oamenilor sai, convorbirile erau monitorizate si ascultate, pentru a preveni scurgerea informatiilor interne.

osho sheela

Un Guru si o comunitate multifrauda

Rajneeshpuram reprezenta o mare atractie si din alte motive. Peste 400 de casatorii aranjate au fost inregistrate pentru evita legile imigratiei si a permite stabilirea in SUA a discipolilor din alte tari. A fost cel mai mare record de casatorii fraudate din istoria Americii.

Dupa ce Rajneeshpuram a cazut in ilegalitate, politia a descoperit in oras un depozit de peste 100 de arme de foc, incluzand carabine semiautomate, revolvere Magnum, pusti de asalt, chiar si grenade, toate provenind de la peste 25 de dealeri.

Sheela a invitat 3-4.000 de oameni fara adapost sa se stabileasca in Rajneeshpuram, iar acestia au fost drogati cu Haldol, fara stirea lor. Astfel, oamenii erau mult mai docili, pasivi si usor de controlat. Numarul lor sporea semnificativ numarul votantilor folositi de comunitate pentru a prelua controlul politic. Osho a negat ca ar fi cunoscut toate acestea si a aruncat vina asupra secretarei sale. Oamenii fara adapost au fost expulzati si abandonati in orasele invecinate.

CITESTE CUM SA NU FACI YOGA. ULTIMA MODA: YOGA CU CAPRE, IEPURI, BERE SI MUZICUTA.

S-a zvonit ca discipolii au planuit chiar sa bombardeze aviatic tribunalul din Dalles, intr-o incercare disperata de a se opune guvernului si legilor SUA si de a evita procesele in care erau acuzati. Acestea includeau evaziune fiscala, spalare de bani, munca la negru, imigrare ilegala, prostitutie, trafic de arme si de droguri, tentative de frauda electorala, de asasinat si atac terorist cu arme biologice.

Sheela si acolitii sai au fost izgoniti de Osho din comunitate, dar mult prea tarziu, in ultima clipa. Osho a continuat sa sustina ca nu le cunostea planurile. Sheela a pledat vinovata pentru tentativa de crima, vatamare corporala grava, inregistrari fara permisiune si frauda de imigrare. A fost condamnata la 20 de ani de inchisoare si plata unei amenzi de aproape jumatate de milion de dolari. Dupa eliberarea din inchisoare, a fost deportata in Elvetia.

Secretara lui Osho a declarat la tribunal ca principalul sau scop a fost sa-l apere pe guru, executand ordinele acestuia. In Elvetia, Sheela se ocupa de doua centre pentru persoane cu dizabilitati. In filmul documentar “Wild Wild Country”, realizat de Netflix in 2018, Sheela dezvaluie secretele comunitatii din Rajneeshpuram.  Documentarul care relateaza povestea celui mai controversat guru din istorie a fost bine cotat si s-a bucurat de mare succes.

Dupa intrarea in ilegalitate, Rajneeshpuram a fost parasit si a devenit un oras fantoma. Colectia de Rolls Royce-uri a fost vanduta. Discipolii lui Osho au continuat sa-i raspandeasca invataturile in lumea intreaga. Osho a incercat sa paraseasca SUA la bordul avionului sau personal. Cand s-a oprit sa alimenteze avionul, in Carolina de Nord, era asteptat de autoritati. Osho a pledat vinovat pentru 40 de acuzatii de frauda de imigrare. A fost deportat si nicio tara straina nu l-a primit. A revenit in India, unde a murit in 1990.

Osho nu a scris nicio carte si nu a intemeiat niciun sistem. Era impotriva sistemelor de orice fel. Cele 12 carti din seria “Dhammapada - Calea lui Buddha” reprezinta discursurile sale, atent notate de discipoli si verificate de Osho. Libertatea si eliberarea spirituala au marcat cel mai mult existenta controversatului guru. Una dintre teoriile sale era ca un om realizat spiritual, eliberat, poate face orice fara repercusiuni. Acest plan material nu il mai constrange si nu il mai conditioneaza. Sunt incontestabile valoarea spuselor lui Osho si experienta lui in domeniul spiritual. Stilul sau nonconformist a zdruncinat prejudecati si doctrine. Singurul semn de intrebare ramane doar calitatea sa de guru autentic, care serveste drept exemplu personal desavarsit, mai ales ca virtute, traind potrivit principiilor pe care le sustine.

Livia Bonarov

 

Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.

 

 

 

 

Comenteaza cu Facebook