Traditie si vechime
Cuvantul Ayurveda provine din sanscrita si inseamna stiinta vietii. Ayus inseamna viata si Veda inseamna stiinta. Este cea mai straveche stiinta de preventie si vindecare. Provine din India, reprezentand o traditie hindusa, si dateaza de peste 5000 de ani.
Medicina clasica, alopata, al carei parinte este considerat Hipocrate, a inceput sa se dezvolte de cel mult 3000 de ani, iar ascensiunea sa este recenta, in contextul progresului tehnologic si industrial din epoca moderna.
Abordare
O diferenta de baza intre Ayurveda si medicina moderna este abordarea pacientului. Ayurveda abordeaza omul ca individ unic, ca tip constitutiv individual. Medicina clasica functioneaza, mai degraba, pe principii generale, universal valabile, pe principii de turma.
Ayurveda abordeaza sanatatea umana holistic, nu doar la nivel fizic, ci si la nivel subtil, energetic, psihic, emotional. Medicina alopata se ocupa preponderent de aspectul fizic al afectiunilor si al bolilor.
Preventie
Ayurveda este preocupata in primul rand de preventie, apoi de tratament. Medicina clasica nu poate detecta de timpuriu instalarea bolii, cu instrumentele sale actuale si la nivelul actual de dezvoltare. Analizele si simptomele pe care se bazeaza principiile alopate reprezinta stadiul de manifestare a unei afectiuni deja instalate, care este tardiv pentru preventie.
Expertii ayurvedici pot detecta anumite dezechilibre in corp, pe baza fiziologiei, a aspectului fizic, a obisnuintelor individului, care se agraveaza prin simptomatologie specifica mult mai tarziu. Detoxifierea reprezinta o metoda de preventie fundamentala in Ayurveda, de care medicina alopata este mult mai putin interesata.
CITESTE AYURVEDA: CELE 6 STADII ALE BOLILOR SI CUM FUNCTIONEAZA PREVENTIA
Diagnosticare
Medicina clasica merge pe o cauzalitate redusa a aparitiei bolilor. Descoperirile stiintifice se bazeaza pe experimente care dovedesc doar ultimele legaturi cauzale. Nu pot stabili cauza fundamentala. Ba chiar, de multe, ori, alopatia nu are nicio explicatie cauzala pentru multe afectiuni sau aceasta este una generica, nespecifica, vaga.
Ayurveda diagnosticheaza pe baza energiilor vitale fundamentale (tridoshas), pe care se bazeaza functionarea organica a corpului uman.
Tratament
Prima diferenta notabila intre Ayurveda si medicina clasica este faptul ca tratamentul ayurvedic este absolut natural si fara efecte adverse, spre deosebire de tratamentul alopat. Ayurveda foloseste plante, in timp ce medicina clasica foloseste inclusiv substante de laborator si remedii chimice.
O alta diferenta importanta o reprezinta nutritia si stilul de viata. Alimentatia are un rol primordial in Ayurveda, iar tratamentul ayurvedic include prescrierea unei diete adecvate tipului constitutiv individual. Medicina clasica ia in considerare nutritia si stilul de viata, dar tratamentele alopate le includ doar colateral, ca niste principii general valabile si mult mai putin personalizate, in functie de fiecare om.
In timp ce Ayurveda trateaza direct cauza, prescriind metode si tehnici de echilibrare a energiilor vitale (doshas), medicina clasica trateaza mai mult efectele, decat cauza.
Ayurveda implica mai mult individul pe parcursul intregului demers terapeutic. Intelegerea, cunoasterea si practica individuala a pacientului sunt de baza in terapia ayurvedica. Tehnicile de vindecare includ pranayama (tehnici de respiratie), abhyanga (tehnici de masaj), rasayana (mantre, meditatie, plante), yoga, pancha karma si tehnici de detox. Multe terapii complementare si naturiste, precum homeopatia, provin din Ayurveda.
Medicina clasica implica mult mai putin pacientul si se ocupa mai putin de educarea si de nivelul acestuia de constientizare. De aceea, tratamentele alopate par remedii mai facile si cu rezultate mai rapide.
Medicina moderna este foarte eficienta atunci cand este vorba despre remedii cu efect rapid, iar Ayurveda este eficienta pentru preventie si pentru efecte pe termen lung. Medicina moderna este foarte utila, mai ales prin beneficiile evolutiei sale tehnologice, in cazul afectiunilor spontane si a conditiilor extrem de critice, care pot pune viata in pericol imediat, cat si in cazul accidentelor, care implica rupturi fizice, motorii, cat si necesitatea unor interventii chirurgicale.
CITESTE DE CE E NECESARA DETOXIFIEREA, POTRIVIT MEDICINEI AYURVEDICE
Concluzie
Sunt notabile atat traditia straveche a stiintei ayurvedice, cat si evolutia stiintifica si tehnologica a medicinei contemporane. Cele doua nu numai ca nu se exclud, ci pot functiona in paralel, pentru abordarea holistica a sanatatii umane. Principiile medicinei clasice nu exclud principiile traditiei ayurvedice, le iau in considerare in tabloul clinic si in anamneza pacientului.
Medicina clasica reprezinta un serviciu de care cetatenii pot beneficia inclusiv gratuit, prin sistemele de asigurare, pe cand expertii ayurvedici autentici sunt rari si mai greu accesibili. Ayurveda este considerata un sistem terapeutic complementar, alternativ.
Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.