Neurostiinta confirma ca subconstientul creeaza realitatea Skip to main content
Neurostiinta confirma ca subconstientul creeaza realitatea

Neurostiinta confirma ce a teoretizat Freud: subconstientul creeaza realitatea. Cu alte cuvinte, ce credem ca este, asa este. Ce consideram a fi realitatea obiectiva din jurul nostru este format, de fapt, de propriul subconstient.

Pe masura ce neuroimagistica avanseaza, oamenii de stiinta pot intelege mai profund modurile prin care creierul traduce si codifica impulsurile senzoriale intr-o harta unitara a lumii din jur. Acum se poate observa cat de subiectiva si de schimbatoare poate fi aceasta harta.

Inaintea aparitiei neurostiintei moderne, Sigmund Freud a teoretizat faptul ca ceea ce numim realitate obietiva este, de fapt, partial creat de subconstientul propriu. Freud a ajuns la aceasta concluzie observand comportamentul oamenilor, din exterior. Astazi, inventarea tehnicilor imagistice avansate permite monitorizarea creierului oamenilor in timp ce ei interactioneaza cu lumea. Fie ca privesc anumite evenimente, aleg intre diferite posibilitati sau doar se gandesc la realitate.

CITESTE Esti sigur de ceea ce vezi? Cercetatorii spun ca vezi doar ceea ce gandesti

Un exemplu despre faptul ca realitatea noastra obiectiva se poate sa nu fie chiar atat de obiectiva este legat de perceptia timpului. Oamenii spun adesea ca timpul li se pare ca incetineste cand se confrunta cu o situatie limita, precum un accident de masina sau cand le ia casa foc in toiul noptii.

Neurologul David Eagleman a testat aceasta perceptie analizand subiecti in timpul aruncarii lor de pe un turn inalt. A descoperit ca oamenii nu percepeau efectiv timpul trecand mai incet in timpul unor astfel de evenimente. Creierul lor crea amintiri mai intens decat in mod obisnuit. Ulterior, cand omul isi aminteste un eveniment socant, acesta pare ca a decurs mult mai incet, deoarece este mult mai multa informatie comprimata intr-un timp scurt.

CITESTE Specialistii in neurostiinta confirma efectele puternice ale incantarii mantrelor

Natura subiectiva a timpului nu este noua. Dr. Robert Lanza a scris despre acest subiect in cartea sa “Biocentrismul”, spunand: “Patrunzand in esenta materiei, oamenii de stiinta au redus universul la logica sa de baza, iar timpul pur si simplu nu este un atribut al lumii spatiale externe.” Pentru Lanza, intelegerea naturii universului implica rolul de observator. Eagleman merge cu un pas mai departe de perspectiva biocentrica a realitatii, ajutandu-ne sa intelegem cum activitatea electrica a 100 de miliarde de neuroni ai creierului produce perceptia individuala al realitatii.

Eagleman ridica intrebari precum: “Ce este realitatea? Cine detine controlul?” In fiecare dintre noi, astfel, se pare ca exista un imens univers. Creierul se adapteaza permanent, de la om la om. La fel cum timpul este perceput diferit de la observator la observator. “Nu suntem ficsi”, spune Eagleman. “Din leagan pana la mormant, suntem procese in desfasurare.”

*In februarie 2020 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

 

Comenteaza cu Facebook