Moksha, stadiul eliberarii supreme a sufletului Skip to main content
Moksha, stadiul eliberarii supreme a sufletului

Moksha sau Mukti este conceptul eliberarii finale. Se regaseste in hinduism, jainism, buddhism, sikhism. Este derivat din cuvantul sanscrit Mukt, care inseamna eliberare, emancipare, scapare. Se refera la scaparea din ciclul nasterilor si al mortilor (Samsara) si din limitarile existentei in aceasta lume materiala.

A atinge stadiul de Moksha, stadiul eliberarii supreme, inseamna a obtine libertate deplina, pace, a deveni una cu divinitatea. Moksha este un concept aparut in Upanisadele tarzii, dupa Dharma. Se confunda uneori cu Nirvana din buddhism. Hindusii considera Nirvana ca fiind starea in care se intra dupa ce se atinge stadiul de Moksha.

CITESTE STUDIU: CONSTIENTIZAREA SINELUI AR PUTEA FI CHEIA CATRE FERICIRE

Conceptul de Moksha este strans legat de acceptare de sine si de constiinta de a fi una cu tot ce exista. Cand omul ajunge in acest stadiu de constiinta, descopera libertate, pace si binecuvantare. Cele opt etape yoga, descrise de Patanjali in Yoga Sutra, pot fi interpretate ca pasi pe calea de a atinge Moksha. Exista diferite cai si metode de a ajunge la acest nivel.

Cata vreme exista in corp, sufletul se afla intr-o temnita, care il limiteaza. Este supus Samsarei si Karmei, legilor cauzalitatii. Este legat de corp si de minte, iar mintea este sedusa de Maya (iluzie). Eliberandu-se, sufletul isi poate manifesta atributele infinite, de natura divina. Moksha semnifica realizarea de sine, cunoasterea de sine. Este raspunsul la intrebarea “Cine sunt eu?”, prin experienta directa. Practic, nu teoretic.

CITESTE LEGĂTURA DINTRE PERSONALITATE ȘI FERICIRE

In Kathaka Upanisad, care dateaza de aproximativ 2500 de ani, se pomeneste despre Samsara si Moksha, in legenda baietelului Naciketa. Acesta il roaga pe Yama, stapanul mortii, sa-i spuna care este cauza suferintei, care este cauza Samsarei (ciclul de nasteri si renasteri) si care este calea spre eliberare. Yama ii raspunde ca suferinta si Samsara sunt consecintele unei vieti traite inconstient, in impuritate, fara discernamant si inteligenta, fara autoanaliza. O viata in care simturile si mintea nu sunt conduse de suflet (Atma). Calea catre eliberare este o viata traita in puritate interioara, minte activa, condusa de discernamant si inteligenta (Buddhi) si realizarea Sinelui Suprem (Purusha), care se afla in toate fiintele. Potrivit invataturilor din Kathaka Upanisad, cunoasterea inseamna libertate. Practica yoga si cunoasterea au un rol important pentru a atinge Moksha.

Stadiul eliberarii finale a sufletului nu este posibil decat in forma umana. Deoarece doar omul este dotat cu inteligenta discriminatorie (Buddhi) si doar omul poate avea un Guru perfect. Doar printr-un Guru se poate obtine Moksha.

 

*In februarie 2019 se deschide Scoala de primavara Hatha Yoga Seva. Mai multe informatii gasesti aici, iar pentru inscrieri trimite mail la adresa hathayogaseva@gmail.com.

Comenteaza cu Facebook