Mihaela Sarmasi este instructor de hatha-yoga, certificat TTC 200 H de catre Yoga Academy Romania, și formator de oameni. Practică yoga și tehnici de meditație mindfulness și ReiKi.Predă Hatha-Yoga, Ashtanga Vinyasa și Yoga Nidra.
Mihaela este de profesie economist, instructor de yoga în timpul liber. Mihaela spune despre ea că este interesată, chiar pasionată de cunoaștere. Citește și urmarește subiecte și oameni care oferă cunoaștere din sfera ezoterică, vindecare energetică, instrumente și tehnici descoperite și redescoperite de valorificare a esenței umane. Mihaela spune: „Drumul meu s-a întâlnit cu practica yoga în urma cu 7 ani, la o sală de fitness din Brasov. Curiozitatea și instructoarea m-au îndemnat să încerc chiar dacă pare cel puțin provocator; menționez că era vorba despre o clasă de power yoga unde îmi era clar că nu pot să intru în posturile de headstand. Curiozitatea a fost satisfacută... hahaha…habar nu aveam cum să intru în posturile cele mai simple…hahaha…și mi-am zis că asta e tot și eu nu am ce căuta la aceste clase, nu de alta dar mi se parea că încurc. La finalul clasei s-a facut conexiunea, în Savasana m-am relaxat cum nu credeam că mai pot vreodată; relaxarea ghidată de instructoare a fost cea care a dat sens acelei clase.”
În anul 2019 a început cursul de instructor pentru a integra într-un mod unitar practica yoga, fără a-și propune să devină instructor. Dorința de a transmite cu încredere tehnicile și instrumentele hatha-yoga, s-au dezvăluit pe parcurs.
Mihaela continuă: „De ce vin oamenii la mine? Să știi că asta este o întrebare pe care o pun, dar în relație cu yoga, nu cu mine. Eu le ofer oamenilor o practică blândă dar fermă; le amintesc oamenilor că yoga arată diferit pentru fiecare dintre noi și se simte diferit. Vin pentru timpul petrecut în folosul lor, pentru starea de bine, de totalitate, de curgere pe care o simt când se termină clasa. Îmi place să lucrez individual, cu câte o persoană, în antrenamente private, pentru că lucrul cu sinele și pentru sine cere intimitate și încredere, iar eu susțin acest spațiu de autocunoaștere prin yoga.
Pentru mine, personal, yoga este o cale de a trăi în armonie cu viața. Mi-a schimbat, bineințeles, viața. Yoga ne pune la dispoziție instrumente care ne susțin autocunoașterea și rafinarea modului în care ne raportăm la viață. M-am eliberat de anxietăți, de manii, de dependențe și știu cum și când să fiu linistită, centrată, calmă și curajoasă.
Referitor la practica yoga în instituțiile de învățamânt, sunt convinsă că ar fi foarte benefică pentru viitorii adulți, aceasta fiind o cale de autocunoaștere, cu siguranță poate să îi susțină pentru a deveni varianta cea mai bună a alegerilor pe care le fac în viață. În privința locurilor de muncă, cred că 30 min de practică, asane și meditație ar fi posibil de integrat într-o pauză, bineințeles opțional.
Da, practic meditația. Formele de meditație pe care le practic sunt: meditatia yogina, mindfulness, ReiKi, scris și contemplare. Meditația este momentul în care stau de vorbă cu mine, mă ascult, mă observ. În meditație nu fug de mine ci stau pe loc și mă ascult, mă simt, mă văd. Ies din scenarii și devin prezentă în aici și acum. În meditație observ cum vin și curg emoțiile, rămân cu ele până se dizolvă și apoi observ cum totul este clar. Cea mai simplă metodă de meditație care este și rădăcina tuturor tehnicilor de meditație începe și se termină prin observarea respirației. Mă așez într-o poziție confortabilă, cu spatele drept; pun o palmă pe abdomen și observ respirația, observ circuitul respirației, observ fără să concluzionez, doar observ tot ce vine și ce pleacă prin respirație, inspir-expir, observ gândurile cum vin și pleacă, gândurile sunt precum norii de pe cer, unii sunt pufoși, alții sunt negri și încărcați, iar eu respir, observ cum gândurile se dizolvă și mintea rămâne senină precum cerul senin, inspir-expir seninate.
Apreciez toți maeștrii care au transmis toată experiența acumulată, și pe cei care o transmit încă. Fiecare dintre ei au contribuit la dezvoltarea autocunoașterii esenței umane, ceea ce este Yoga. Sunt maeștri pe care doar i-am citit: Paramhansa Yogananda, Thich Nhat Hanh, B. K. S. Yiengar, și multi alții. Și dintre cei pe care îi cunosc, cu recunoștință o numesc pe maestra mea Ana Werczberger și instructorii Ion și Andreea de la GNSPY. ”