Meniu vegetarian de Craciun 2019 Skip to main content
Meniu vegetarian de Craciun 2019
aperitiv andive humus

1. Aperitiv cu andive si humus

Ingrediente:
- 2 andive mari (andive de cicoare)
- 1 morcov
- 175 g humus
- 16-18 masline negre, preferabil fara samburi

Preparare:
Cu 2 ore inainte, se pregatesc andivele. Se desfac, frunza cu frunza, si se taie astfel incat frunzele sa fie aproximativ egale. Se obtin cam 8-9 frunze mari din fiecare andiva. Frunzele mici nu pot fi folosite, se pot pastra pentru salate. Se curata morcovul, apoi se taie fasii subtiri (ca la peeling).  Sunt necesare tot atatea fasii cate frunze mari de andive sunt pregatite. Se umple fiecare frunza de andiva cu cate o lingurita de humus, peste humus se pune cate o fasie de morcov, rasucita artistic si cate o maslina. Se pastreaza la frigider 2 ore inainte de servire.
Timp de pregatire: 15-20 min
Timp total de preparare: 40 min
Rezulta 16-18 buc

Informatii nutritionale per bucata:
Calorii: 28
Grasimi: 2 g
Grasimi saturate: 0 g
Fibre: 1 g
Proteine: 1 g
Sare: 36 g

rulouri lasagna

2. Rulouri de lasagna vegetariana cu pesto

Ingrediente:
- 4 cartofi dulci medii
- 4 cani cu frunze de busuioc proaspat
- 4 cani cu frunze de spanac proaspat
- 2 linguri de muguri de pin
- 2 linguri de ulei de masline
- 5 catei de usturoi
- sare dupa gust
- 425 g de branza ricotta, preferabil partial degresata
- 170 g de mozarella rasa
- ⅓ cana de parmezan
- sos de rosii
- piper negru dupa gust
- 2 cani de sos marinara (cu rosii si busuioc)
- 12 rulouri de lasagna

CITESTE Ce să mănânci iarna pentru întărirea sistemului imunitar

Preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 175 grade. Se coc cartofii dulci si se verifica daca s-au copt, intepandu-i cu o furculita. Cand sunt gata, cartofii se lasa la racit, apoi se decojesc. Intre timp, se mixeaza la robotul de bucatarie busuiocul, spanacul, mugurii de pin, uleiul de masline si usturoiul. Se mixeaza compozitia pana devine pesto.

Se adauga in robot branza ricotta, jumatate din cantitatea de mozarella, parmezanul si cartofii dulci decojiti si se mixeaza pana cand compozitia devine o pasta omogena. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust.

Se tapeteaza o tava de copt cu ¾ cana sos de rosii. Intr-o oala, se pune la fiert apa cu sare, iar cand fierbe se adauga rulourile de lasagna. Sunt gata al dente, inainte sa devina prea moi. Rulourile fierte de lasagna de scot din apa cu grija si se asaza unul langa altul pe o foaie de copt. Se umplu cu pasta deja pregatita. Se pun in tava, cat mai strans lipite, si se garnisesc cu sos de rosii.

Se acopera tava cu folie de aluminiu si se coace 30 min. Se indeparteaza folia de aluminiu, se presara deasupra rulourilor mozarella, apoi tava se baga din nou la cuptor, neacoperita, aproximativ 15 min, pana cand stratul de mozarella incepe sa devina aramiu. Se lasa la racit cel putin 5 min inainte de servire.

Timp preparare: 20 min
Timp de gatire: 45 min
Total: 65 min
Portii: 6

Informatii nutritionale per portie:
Calorii: 706
Grasimi: 27 g
Carbohidrati: 77 g
Proteine: 51 g

[;acinta marocana condimentata

Placinta marocana condimentata

Ingrediente:
- 1 lingurita de coriandru
- 1 lingurita de chimion
- 1 lingurita de paprika, plus inca putin pentru garnisire
- ½ lingurita de scortisoara
- 150 ml ulei de masline
- 900 g dovleac, decojit, curatat si taiat bucatele de aproximativ 2 cm
- 12 cepe frantuzesti, lunguiete si rosii, curatate si taiate sferturi
- 4 cm de ghimbir, taiat foarte marunt
- 140 migdale crude decojite
- 140 g fistic crud decojit
- 75 g merisoare uscate
- 6 linguri de miere lichida
- 225 g de spanac proaspat
- 400 g de naut, bine spalat
- 2 catei de usturoi
1 lingurita de chimion
- 3 linguri de suc de lamaie proaspat stors
- 4 linguri de coriandru proaspat, tocat
- 100 g unt
- 8 foi mari de aluat
- lamaie, taiata felii, pentru servire
Pentru sosul de iaurt:
- 200 g de iaurt, preferabil grecesc
- 6 linguri de lapte
- 3 manunchiuri mari de menta proaspata, se folosesc frunzele tocate foarte marunt
- 2-3 linguri de pasta harissa (pasta de ardei iute)

CITESTE Ce ceaiuri sa bei in sezonul rece, potrivit medicinei ayurvedice

Preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade. Se prajesc nucile intr-o tigaie, la foc mediu, pana se rumenesc, fara sa se arda. Se maruntesc in mojar sau cu facaletul, apoi se amesteca alaturi de paprika, scortisoara, ½ lingurita de sare si 4 linguri de ulei.

Dovleacul se pune intr-o oala, se adauga mixtura de condimente si nuci, se amesteca bine, apoi se coace timp de 20 de min. Intre timp, se incalzesc 2 linguri de ulei intr-o tigaie si se soteaza ceapa pana incepe sa devina maronie. Se adauga ghimbirul si cate 100 g de migdale si de fistic. Cand acestea incep sa de prajeasca si devin maronii, se adauga merisoarele, 2 linguri de miere si spanacul. Se ia de pe foc si se adauga dovleacul, scos de la cuptor. Se lasa sa se odihneasca.

In robotul de bucatarie, se mixeaza nautul cu usturoiul, chimionul, restul de ulei, sucul de lamaie, 2 linguri de apa, sare si piper, pana rezulta o pasta precum humusul. Se adauga coriandrul.

Se topeste untul intr-o tigaie mica. Se asaza un inel de tort sau prajituri, de 28 cm, pe o foaie de copt si se unge cu unt. Se pastreaza inchis pachetul cu foi de aluat, pentru ca acestea sa nu se usuce. Se intinde o foaie peste jumatate de inel, astfel incat sa atarne pe margine cam 10 cm. Se asaza alta foaie, pe partea opusa, astfel incat sa vina peste jumatate din prima foaie si sa atarne 10 cm, in partea opusa. Se ung cu unt. Se asaza 2 foi de aluat la fel, peste primele doua, in celelalte directii opuse, si se ung cu unt. Se pun inca doua straturi de aluat, la fel, cu foile intercalate.

Foile de aluat se asaza ca petalele unei flori. Jumatate din amestecul cu dovleac se pune in mijlocul foilor de aluat. Se intinde deasupra pasta de humus, apoi restul mixturii cu dovleac.
Se aduce marginea foilor de aluat rasfrante la mijloc, una cate una, pentru a acoperi umplutura. Se ung foile cu unt. Se coace la cuptor timp de 30-35 de minute, pana cand placinta devine aurie si crocanta. Inainte de a fi gata, reincalziti untul din tigaie, adaugati restul nucilor si se prajesc. Se adauga restul de miere si, cand se topeste, se ia de pe foc si se toarna peste placinta.

Se serveste cu sos de iaurt Harissa si cu felii de lamaie. Pentru sos, se amesteca laptele si iaurtul, pana devin un sos subtire, se adauga condimente si se asezoneaza dupa gust.

Timp de preparare: 1 ora
Timp de gatire: 35 min
Portii: 6

Informatii nutritionale per portie:
Calorii: 987
Grasimi: 66 g
Grasimi saturate: 15 g
Carbohidrati: 82 g
Zaharuri: 13 g
Fibre: 7 g
Proteine: 21 g
Sare: 1.64 g

Pofta buna si sarbatori luminate!

Comenteaza cu Facebook