Semnificația cuvântului manipura
În sanscrită cuvântul mani înseamnă "piatra prețioasă" sau "giuvaer" și cuvântul pur înseamnă "oraș", deci semnificația cuvântului manipura in acest context este "locul giuvaerului".
Poziționare fizică
Dedesubtul ombilicului cu doua degete.
Caracteristicile generale chakra
Chakra are zece nadi-uri (canale energetice) si ne pune in legătura cu energiile subtile ale focului. Este chakra unde ființele devin foarte active, extrovertite. Este centrul dinamismului, a energiei si a mentalului practic (inferior). Foarte mulți oameni trăiesc la acest nivel.
Corespondențe generale esențiale
Simt/Organ de simt: Văzul/Ochiul
Organ de acțiune: Picioare
Element: Foc
Animal reprezentativ: Berbecul
Forma reprezentativa: Triunghiul
Sunetul reprezentativ: Mi
Vocala: O
Planetă: Marte
Element chimic: Fier
Direcție cardinală: Est
Culori reprezentative: galben strălucitor, roșu clasic
Regn mineral: Ochi de tigru, Rubin, Safir, Piatra soarelui
Regn Vegetal: ghimbir, chimen, piper, pătrunjel, cardamom, coriandru, anason, cimbru, pipalii.
Citeste:
MULADHARA CHAKRA – RĂDĂCINA FUNDAMENTALĂ A INDIVIDUALITĂȚII, A EXISTENȚEI
Acțiune divină corespondentă: Transformare
Prana corespondentă: Samana (cea care face posibilă transformarea, inclusiv hrana fizică).
Corespondențe de natură subtilă
Bija Mantră: RAM sau RANG
Petale 10: 10 petale , 10 sunete, 10 arhetipuri a focului.
Petala 1 – sunet DA (cerebral)
Rușine - Îndrăzneală
Petala 2 – sunet DHA(cerebral)
Nestatornic – Statornic, focalizat
Petala 3 – sunet NA (cerebral)
Gelozie – Încredere, generozitate
Petala 4 – sunet TA(dental)
Dorință, Patimă - Detașare
Petala 5 – sunetTHA (dental)
Lene – Hărnicie,
Petala 6 –sunet DA (dental)
Tristețe – Entuziasm
Petala 7 – sunet DHA (dental)
Lâncezeală - Dinamism
Petala 8 – sunet NA ( dental)
Ignoranța simțurilor – Claritate a simțurilor
Petala 9 – sunet PA (labial)
Aversiune, dezgust – Acceptare
Petala 10 – sunet PHA (labial)
Frică – Curaj
În funcție de tradiție se adaugă M (vedică) sau NG (tantrică) la finalul sunetelor și așa devin mantre. M reprezintă punctul(anusvara) care conferă o centrare a energiei în jurul ființei prin pronunțarea lui, iar NG conferă prin pronunțarea lui o stoparea a gândurilor. Informații conform Mahanirvanatantra, Sat Chakra Nirupana și Shiva Samhita. Petalele se numără de sus in sensul acelor de ceas.
Chakrele de la Muladhara la Anahatha inclusiv au aspecte duale, adică așa zisul bine si rău. De la Vishudha in sus dispare dualitatea.
Adică energia acestor petale de pe Manipura, în funcție de calitatea ei poate genera aceste aspecte duale in ființa respectivă.
Cele zece tipologii din Manipura sunt cele 10 tipologii ale focului de pământ, numite in general vrittis (tendințe ale minții), care țin de tendințele naturale a minții simțurilor. Se poate face analogia ca fiecare din cele cinci simțuri, elemente la nivelul minții au cate două tendințe de la eter la pământ, adică de exemplu pentru pământ avem curaj, acceptare. Conștiințe și lumi corespondente
Lumea corespondentă: Swar Loka
Hindu
Conștiințele Guvernatoare conform științei Yoga:
BaddhaRudracu
LakiniShakti
Budhism
Amitabha(Conștiință Masculină, culoare roșu, element foc, simbolism lotus, direcție cardinală vest,mantra HRIH) și Pandara(Conștiință Feminină).
Amitabha Pandara
Iudeo-creștină
Nu există explicit ideea de chakras dar putem face spune că Arhanghelul Mikael reprezintă elementul foc, iar AGLA înseamnă putere divină.
Mikael AGLA
Atenție! Acestea sunt reprezentări simbolice, este important să înțelegem ce reprezintă ele din punct de vedere al esenței Universului, să trecem dincolo de formă (sau cuvântul fizic), să vedem esența acestor simboluri(analiza simbolurilor
nu intră în atenția noastră pentru că în general cursanții nu sunt interesați de aceasta). Astfel putem face într-adevăr niște salturi de conștiință.
Citeste: SWADHISTHANA, CHAKRA SACRALA
Corespondențe fizice și psihologice
Fizic
Sistemul nervos si digestiv, ficatul.
Psihologic
Caracteristicile in cazul unei activări armonioase, corecte, optime: Curaj, conștiința expansiva, putere de acțiune, simt al dreptății la nivel individual, magnetism individual bine folosit, autocontrol, voința individuala armonioasa, inteligenta aplicată (deșteptăciune).
Caracteristicile in cazul unei activări nearmonioase (exces sau carenta): Egoism, gelozie, agresivitate, dorința excesiva de putere, sadism, simt al rușinii exagerat, frica, deziluzie.
Tulburări in corpul fizic generate de dizarmonii (exces sau carenta) cronice a lui Manipura: Devitalizare, indigestii, tulburări ale ficatului, bilei si pancreasului (diabet de ex.), balonări, deteriorare a pielii, tulburări ale vederii (miopie, hipermetropie, cataracta, etc), tulburări ale sistemului locomotor, a ligamentelor si a sistemului muscular, tulburări la nivelul danturii, gingiilor, unghiilor și părului.