Mahatma Gandhi a fost inițiatorul luptei nonviolente impotriva stapanirii britanice. Numele sau real este Mohandas Karamchand Gandhi, insa Mahatma a fost numele pe care poetul indian Rabindranath Tagore i l-a oferit, insemnand, in sancrita, “marele suflet”.
Născut într-o familie bună, fiind fiu de prim-ministru, Gandhi a avut privilegiul de a-și finaliza studiile în drept în Londra, la University College. Ulterior, el a practicat avocatura in Bombay, iar apoi a plecat in Africa de Sud, unde a ramas preț de 21 de ani, începând din anul 1893. Fiind impresionat de soarta crudă a imigranților indieni care erau supuși segregării politice, a început lupta împotriva britanicilor.
Metodele sale de luptă au fost întotdeauna pașnice, fiind un promotor desăvârșit al nonviolenței. Cât timp a stat în Africa de Sud a luptat pentru drepturile compatrioților săi, practicând Satyagraha – refuzul colaborării de orice fel cu autoritățile britanice. Metoda sa a dat roade, reușind să îmblânzească autoritatea, obținând unele reforme în favoarea muncitorilor de origine indiană.
La întoarcerea din India din anul 1915, Gandhi și-a continuat misiunea de a elibera India de dominația britanică. A fost arestat în nenumărate rânduri, uneori chiar și alături de soția sa. În închisoare a făcut în repetate rânduri greva foamei. În anul 1942, s-a lansat celebra declarație “Quit India”, care a avut ca urmare retragerea britanicilor. India și-a câștigat indepenența în anul 1947.
Din nefericire, independența a fost urmată de divizarea subcontinentului indian în două state: India și Pakistan. Separarea hindușilor de musulmani a dus la nenumărate lupte în urma cărora mulți oameni au murit. Gandhi a fost ucis, în anul 1948, de către un fanatic hindus care nu era mulțumit de atitudinea pe care liderul o avea cu privire la această divizare.
Gandhi și-a dedicat viața nonviolenței, descoperirii adevărului (Satya), simplității și credinței. Lui Gandhi i se datorează declanșarea luptelor pentru drepturile civile din 12 țări și de pe 4 continente.
Gandhi, omul întâmplărilor contradictorii
Viața lui Gandhi a fost plina de evenimente contradictorii. Spre exemplu, cu toate că a devenit un lider spiritual și politic emblematic, cu mii de adepți, Gandhi era, în tinerețe, atât de timid încât obișnuia să fugă de la școală pentru a evita contactul cu cei din jur.
Adult fiind, Gandhi a fost neînfricat, înfruntând închisoarea fără cea mai mică opunere, însă în copilărie era îngrozit de întuneric.
Cu toate că a luptat cu înverșunare împotriva dominației britanice, la 21 de ani după moartea sa, Marea Britanie l-a celebrat prin lansarea unor timbre în onoarea lui Mahatma Gandhi.
Gandhi este și a fost întruchiparea păcii, însă nu a primit niciodată Premiul Nobel pentru pace, cu toate că a fost nominalizat de 5 ori.
Mahatma Gandhi a fost ucis din rațiuni de natură politică, însă în ultimii ani ai vieții nu a avut nicio funcție politică.
Mahatma Gandhi a rămas simbol al păcii și al unei existențe simple. Datorita lui, filozofia hindusă denumită Satyagraha a câștigat popularitate, devenind una dintre cele mai puternice filozofii care asigură câștigarea libertății.