Dieta sattvica este folosita in practicile yoga si ayurveda, fiind bazata pe alimente care contin calitatea gunei sattva. Include hrana si obiceiuri considerate pure, esentiale, naturale, vitale, care contin energie vie, care sunt totodata curate, constiente, morale si intelepte. Acestea sunt si atributele gunei sattva.
Regimul alimentar sattvic respecta principiul etic al non-violentei (ahimsa), acela de a nu dauna niciunei alte fiinte, motiv pentru care yoghinii adopta vegetarianismul. Hrana sattvica tine cont si de anotimpuri, cat si de individualitatea tridoshica, potrivit ayurveda. In yoga, virtutea Mitahara consta in faptul ca practicantul devotat este constient de cantitatea si de calitatea alimentelor si bauturilor pe care le consuma, acestea nefiind nici prea multe, nici prea putine, ci atat cat este necesar si adaptat nevoilor si starii sale de sanatate.
CITESTE Sattva, Rajas și Tamas: Cele 3 gunas de care depinde viața ta
Alimentele sattvice includ:
1.Nuci, seminte si uleiuri crude, neprocesate, neprajite si nesarate, in cantitati mici
Migdalele, de pilda, se recomanda sa fie consumate mai ales hidratate peste noapte si decojite. Semintele de canepa, nucile de cocos, mugurii de pin, nucile, semintele de susan, de dovleac si de in sunt sattvice. Uleiul de palmier rosu este considerat superior din punct de vedere sattvic. Uleiurile trebuie sa fie de buna calitate, presate la rece, printre ele se numara uleiul de masline, de susan sau in. Majoritatea uleiurilor se consuma in forma cruda, neprocesata, care conserva cel mai bine proprietatile lor.
2.Fructe
Acestea reprezinta o parte importanta a dietei sattvice. Toate fructele sunt sattvice si sunt foarte recomandabile pentru consum, cu restrictii numai in cazul diabeticilor sau atunci cand starea de sanatate nu permite consumul sau il limiteaza.
3.Lactate
Laptele trebuie sa provina de la animale care traiesc in libertate, cu abundenta de hrana si apa naturale, curate, care sunt tratate cu iubire si grija si care nu sunt gestante. Laptele vacii poate fi colectat numai dupa ce vitelul este hranit indeajuns. Restul de lactate, precum iaurtul si branzeturile, trebuie facute numai dintr-un astfel de lapte, in aceeasi zi in care este muls laptele. Untul trebuie sa fie proaspat si crud, exceptie facand untul clarificat (ghee) care, daca este preparat corect, are termen de valabilitate nelimitat si este cel mai recomandat pentru gatit. Lactatele trebuie sa fie proaspete, aceasta este regula principala. Laptele care nu se consuma imediat, proaspat muls, poate fi depozitat la frigider 1-2 zile, crud, dar dupa aceea trebuie fiert pentru a fi consumat si se bea cat este inca fierbinte sau cald.
4.Legume
Majoritatea legumelor sunt considerate sattvice. Exceptie fac cele picante, precum ardeii iuti, usturoiul, ceapa. Acestea sunt excluse, deoarece baloneaza, la fel ca toate ciupercile (care sunt tamasice). Unii exclud chiar si rosiile, ardeii si vinetele. Insa prepararea corecta a anumitor alimente le poate schimba natura si neutraliza anumite proprietati.
Cartofii au inalte proprietati sattvice. La fel, fasolea mung. Corect preparate, sunt sattvice lintea, mazarea galbena, nautul, fasolea aduki, fasolea obisnuita, tofu organic si vlastarii de fasole. Preparare inseamna: decojire, curatare, rasnire, hidratare, incoltire, gatire si condimentare. Legumele, combinate cu cereale integrale, reprezinta o sursa completa de proteine.
Se recomanda consumul sucurilor proaspete vegetale, pentru aportul de prana, de enzime vii si pentru absobtia rapida. Toate acestea sunt proprietati sattvice.
5.Cereale integrale
Acestea sunt foarte hranitoare si includ orez, grau, spelta, orz si ovaz. Uneori, cerealele se prajesc usor, inainte de a fi preparate, pentru a li se inlatura “greutatea”. Painea cu maia sau drojdie nu este recomandata decat daca se consuma prajita. Graul si alte cereale pot fi puse la germinat inainte de consum sau diverse preparari.
Cele mai renumite retete sattvice, din bucataria indiana, sunt cele de: kicharee (orez basmati alb sau brun, gatit cu fasole mung, ghee si condimente usoare), kheer (orez cu lapte indulcit), chapatis (paine alba integrala plamadita fara agenti de crestere), porridge (terci din cereale), paine biblica (paine facuta din grau incoltit). Potrivit Bhagavad Gita, mancarea nu mai este sattvica dupa 3 ore de la preparare.
6.Indulcitori
Majoritatea yoghinilor folosesc mierea, adesea in combinatie cu lactatele. Se mai consuma jaggery sau zahar crud, nerafinat. Jaggery este un tip de zahar neprocesat, din trestie. Este un produs concentrat din sucul de trestie, fara separarea melasei si cristalelor. Stevia mai poate fi folosita ca indulcitor natural. Unele traditii, mai restrictive, elimina orice indulcitori de pe lista alimentelor sattvice.
7.Condimente
Condimentele sattvice sunt busuiocul si coriandrul. Toate celelalte condimente sunt rajasice sau tamasice, conform puritanismului hindus. Unii yoghini au inclus, totusi, cateva alte condimente pe lista sattvica. Acestea sunt: nucsoara sau cardamom, scortisoara, chimion, fenicul, schinduf, ghimbir, turmeric. In cantitati mici, se accepta si piperul negru si ardeiul rosu iute, pentru curatarea canalelor blocate de mucus si pentru a contracara tamas. Sarea este buna, in cantitati strict moderate, dar numai daca este nerafinata, precum sarea de Himalaya sau sarea de mare neiodata si nealbita.
8.Plante
Cateva plante sunt sattvice si recomandate pentru purificarea mintii si pentru meditatie. Acestea sunt ashwagandha, bacopa, calamus, gotu kola, ginkgo, jatamansi, purnarnava, shatavari, sofran, shankhapushpi, tulsi si trandafirul.
CITESTE Tridoshas, cele trei forte energetice ale naturii
Alimente incompatibile
Alimentele incompatibile se numesc viruddha si sunt considerate cauza multor boli. Incompatibilitatile, totusi, nu afecteaza un individ puternic, care exerseaza suficient si are un sistem digestiv excelent.
Iata cateva exemple de combinatii considerate incompatibile:
- sarea si lactatele (provoaca afectiuni ale pielii)
- fructele si lactatele
- pestele si lactatele (produce toxine)
- carnea si lactatele
- alimentele acre sau amare si lactatele
- legumele verzi, cu frunze, si lactatele
- budincile dulci sau din lapte si orezul
- uleiul de mustar si turmericul
Pe langa alimentele proaspete, organice, integrale, dieta sattvica mai necesita energie si intentie in bucatarie, in timpul prepararii si al consumului hranei. Atmosfera trebuie sa fie relaxata, calma si placuta. Prepararea hranei in stare constienta, cu iubire, va crea vibratii energetice care se absorb in mancare si intra in organism prin digestie. Conteaza inclusiv felul in care sunt taiate alimentele, cum sunt rasnite condimentele si cum sunt asezate alimentele in farfurie.
Alimentele sattvice sunt menite sa purifice mintea. Ele echilibreaza, armonizeaza, hranesc.
Lista alfabetica alimente sattvice:
Afine
Alune
Amaranth
Ananas dulce
Andive
Anghinare
Banane
Broccoli
Caise
Caju (nuci)
Capsuni
Carob (roscove)
Cartofi
Cartofi dulci
Castane
Castravete
Cirese
Cocos
Conopida
Curmale
Dovleac
Dovleac placintar
Fasole alba sau lima (cantitati mici)
Fasole adzuki
Fasole mung
Fasole neagra
Fasole rosie (pinto)
Fasole verde
Flori (dulci, care pot fi consumate)
Fresh-uri (sucuri din fructe proaspete)
Ghee (unt clarifiat)
Grapefruit
Grau
Gulie
Hrisca
Iaurt (proaspat preparat)
Igname
Kale (varza furajera)
Lapte (proaspat muls)
Laptele de mama
Lapte de soia (nemodificata genetic, proaspat preparat)
Linte
Macadamia (nuci)
Macris
Mandarine dulci
Mango
Mei
Mere
Migdale
Morcovi
Muguri de pin
Mure
Mustar maroniu sau brun
Nap
Nuci
Nuci pecan
Orez
Orez basmatic
Orez salbatic
Orz
Ovaz (decorticat)
Papaya
Pastarnac
Pepene galben
Pepene verde
Piersici
Prune
Porumb
Portocale dulci
Quinoa
Rodii
Rucola (in cantitati mici)
Salata verde
Seminte de susan
Seminte de floarea soarelui
Sfecla rosie
Sirop de artar
Smochine (proaspete)
Soia (nemodificata genetic)
Sparanghel
Spanac
Stafide
Struguri
Unt proaspat
Varza
Verzaturi
Visin
Vlastari de fasole
Vlastari de varza de Bruxelles
Yacon (specie de cartof)
Zahar de trestie (nerafinat)
Zmeura
Zucchini (specie de dovlecei)