Tot mai multe studii scot la iveală faptul că emoțiile și gândurile noastre se află în strânsă legătură cu postura adoptată și cu gesturile făcute. Potrivit acestora, postura corpului, precum și mimica feței ori geturile făcute cu mâinile și picioarele ne afectează direct starea de spirit, precum și gândirea.
Atunci când suntem posomorâți, obișiți sau foarte îngrijorați, avem tendința de a sta cocoșați, cu capul plecat. Pe de altă parte, când suntem veseli, mândri sau încrezători, ținem spatele drept, pieptul în față și bărbia sus. Asta pentru că stările pe care le avem se află în strânsă legătură cu postura corpului. Dacă am sesizat acest lucru, de ce nu l-am folosi în favoarea noastră? Având în vedere că reciproca e valabilă, și postura adoptată ne afectează gândurile și emoțiile, nu doar invers. Așadar, fă-ți un obicei din a ține spatele drept și capul sus, iar starea ta de spirit va fi mai stabilă.
Pentru a reuși însă să folosim postura în favoarea noastră, trebuie să învățăm mai întâi să ne observăm, să fim atenți. Odată ce facem asta, lucrurile vor părea mult mai simple.
Stanley Keleman, autorul cărții “Anatomia Emoțiilor”, a studiat intens legătura dintre postura, gânduri și emoții și a ajuns la concluzia că acest trio ne poate fi de folos în aceeași măsură în care ne poate și sabota – depinde numai de noi.
De asemenea, și mimica feței joacă un rol important atunci când vorbim de gânduri și emoții. Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Kansas a scos la iveală faptul că zâmbetul ne schimbă complet starea de spirit, chiar dacă este vorba despre un zâmbet fals, forțat. Mimica feței influențează ritmul cardiac și modul în care reacționăm la stres. Un zâmbet larg reduce tensiunea arterială, inducând o stare de liniște.
În cadrul studiului menționat mai sus, participanții au fost puși să mimeze un zâmbet larg, ținând un creion între dinți. Fiind monitorizați cu atenție, s-a constatat că starea acestora de spirit s-a schimbat rapid după ce au zâmbit, la fel și ritmul bătăilor inimii.