Pentru Jani, yoga a schimbat ceva la nivel de profunzime, i-a oferit încrederea de a se preda voinței Divine. Prin practica yoga a devenit mult mai prezentă în viața ei, trăiește tăcerea și liniștea profundă din interior și a învățat că ideea de a fi prezentă este soluția suferinței.
Citește și: Naad yoga – despre esenta tuturor sunetelor
Mai multe despre Jani în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat:
„Oricine practică yoga în mod regulat, realizează mai devreme sau mai târziu că yoga este mult mai mult decât o serie de posturi menite să te ajute să îți îmbunătatești flexibilitatea corpului sau despre cât de mult poți menține corpul într-o postură. Dar cred că înainte să descoperim partea nevăzută, cea subtilă, este nevoie să trecem întâi pe acolo. Pentru a rezuma și a defini yoga în câteva cuvinte este destul de dificil pentru mine întrucât sunt într-o continuă schimbare, și toate beneficiile sale nu sunt menite să fie scrise sau memorate ci să fie practicate și experimentate constant. Yoga a fost dintotdeauna pentru mine o metodă prin care am reușit să îmi gestionez anxietățile, să le conștientizez dar și să văd dincolo de ele. Yoga m-a ajutat să îmi redeschid inima către Divin, să ÎI redescoper Prezența și mi-a oferit oportunitatea de a mă reconecta cu liniștea și pacea din interior. Mi-a oferit ocazia de a fi prezentă cu adevărat și de a realiza că viața se întâmplă acum, conștientizându-mi propria mortalitate. Mi-a oferit încrederea de a mă preda mai mult voinței Divine, a renunța la așteptări, judecăți, a fi smerită, recunoscătoare pentru tot ceea ce am și mai puțin nemulțumită pentru ceea ce îmi lipsește și a fi în acceptare. În general, yoga este o cale care mă duce mai aproape de ceea ce sunt, de “cine sunt eu”, dincolo de mintea, corpul și emoțiile mele.
Dacă îi acorzi suficient timp și încredere, Yoga te transformă. Pe lânga alte practici, Yoga pe mine m-a salvat. Nu spun că yoga te scapă de suferință, dar practicând yoga regulat, ceva în interioriul meu s-a schimbat. Percepția și atitudinea mea față de suferință, s-au schimbat. Yoga m-a ajutat să nu o mai resping, conștientizând profund faptul că atunci când reziști, durerea persistă și creează și mai multe suferințe. Yoga m-a învățat că ideea de a fi prezent este soluția suferinței. Mai concret, dacă simt durere, fizică sau emoțională, îi permit să existe, observând-o. Nu o țin prea mult și nu o arunc prea curând. Sunt cu ea atât cât are ea nevoie, fără să mă mai identific cu ea. Nu îmi reușește de fiecare dată, dar măcar știu că este posibil. Practica yoga mi-a oferit foarte multe instrumente pe care le pot folosi atât pentru mine cât și pentru a împărtăși, cu scopul de a-i ajuta și pe ceilalți. Am devenit din ce în ce mai curioasă și cu cât știu mai mult cu atât imi dau seama cât de puțin știu și cât de vastă este această disciplină. Yoga m-a făcut să devin mai conștientă de felul în care respir, de mintea mea, de corpul meu fizic și emoțional și de strânsa legătura dintre ele și așa am descoperit puterea sau mai bine zis potențialul respirației ca instrument de vindecare. Suntem atât de puțini conștienți de propria respirație și cât de mult o putem folosi în favoarea noastră, mai ales că este tot timpul la purtător și este și gratis :). Așa cum spuneam ceva în interiorul meu s-a schimbat, am devenit mult mai prezentă în viața mea, simt de multe ori spațiu, nu gol, în interioriul meu, o tăcere și o liniște profundă, mă simt mai puțin înlănțuită de propriile condiționări și credințe. Am învățat să fiu, aici și acum, mai mult decât să devin. Parcă acum văd totul mai clar.
Citește și: Tranziția către o dietă vegetariană
Fiind un ghid, îndrumător, profesor, un canal, instructor de yoga fac asta în fiecare zi, dar nu pot considera asta ca fiind practica mea. Respirația conștientă, statul în liniște și observarea de sine a devenit Yoga mea zilnică. Însă în ultimele 6 luni am practicat foarte mult. În fiecare dimineață, timp de 90 de zile consecutiv, am practicat 2 tehnici de Pranayama, urmate de alte 90 de zile de Kundalini Yoga, as taught by Yogi Bhajan. Dimineața o kryia de 31 de minute iar seara o meditație kundalini de 11 minute. Acum sunt în perioada de integrare, în care las practica să se așeze, deși nu am renunțat complet la practica de respirație conștientă.
Întrebare „Crezi ca yoga ar aduce schimbări semnificative în lume, dacă ar fi inclusă în instituțiile de învățământ și la locurile de muncă?” mie mi se pare retorică, dar înțeleg că incă sunt foarte mulți care nu cunosc această practică sau o resping pur și simplu asociind-o cu un cult, religie sau pur și simplu din ignoranță. Yoga ar trebui introdusă în planul de învățământ, dar e mult până departe. Deși s-au făcut destul de multe experimente care atestă numeroasele beneficii în urma introducerii practicii yoga în școli, cred sistemul încă nu e pregătit să dezvolte oameni liberi.
Limitată oarecum de circumstanțe, predând yoga în cadrul unor centre de fitness, practica este orientată spre partea sportivă, dar integrez cât pot de mult și partea coștientă. Atunci când nu sunt limitată de timp sau de tipare impuse, în sesiuni private sau în afara sălii de fitness, pun foarte mare accent pe partea de conștientizare.
Nu pot spune că mai urmez un maestru în acest moment. Toți învățătorii vorbesc despre același lucru, doar exprimarea sau tehnicile diferă. Primul meu contact cu Yoga a fost cartea lui Nicolae Tufoi. El, Mircea Eliade, Patanjali, Ramana Maharishi, Swami Vivekananda, Swami Satyananda Saraswati, Paramahansa Yogananda, Osho, Eckhart Tolle, Mooji și Sadhguru. Pe Sadhguru chiar am avut privilegiul să îl întâlnesc. Ei sunt cei care m-au inspirat în călătoria mea către interior și sunt extrem de recunoscătoare pentru moștenirea neprețuită pe care au lasat-o.”
Mulțumim Jani.
Namaste!