Val Voicu este Yoga artisan & scientist, cu o experienta solida, de peste 28 ani, in Hatha yoga, Jnana yoga si Raja yoga. In ultimii ani, a petrecut mult timp in India, practicand alaturi de maestri importanti din Rishikesh si Punjab, Himalaya, Nepal si Athos. Cursurile sale au ca obiectiv intelegerea profunda a ceea ce este yoga cu adevarat, atat din punct de vedere teoretic, cat mai ales practic. Preda yoga la Stejarii Country Club (Shiseido Spa) si la Ramada Plaza. Aflati mai multe despre Val din interviul acordat in exclusivitate pentru cititorii Yogasat.
O intamplare nefericita cu efect benefic
Yogasat: Val, tu ai activat in domenii total diferite. E adevarat ca ai lăsat totul in urma, inclusiv afacerile? Ce te-a determinat sa alegi yoga si sa iti schimbi viata atat de radical?
Val Voicu: Am fost vicecampion national la caiac, acum 30 de ani, ulterior am facut o boala de ficat, mi-a fost interzis efortul fizic si am dat peste o carte a lui Tufoi. O intamplare nefericita m-a dus catre practica yoga.
Apoi, am fost antreprenor in zona de digital multi ani, dar am parasit domeniul fiindca nu mai gaseam sensul si directia in ceea ce faceam. Nu imi place standardizarea umana, nu imi plac corporatiile care transforma oamenii in niste robotei cu comportamente standardizate si copiate din telenovelele americane, dar bine platiti. Desigur, nu trebuie sa generalizam. Exista si parti bune in acest sistem.
Insa cred ca e un schimb inechitabil sa stai 8 ore pe zi intr-un cub de sticla sau beton, plus o ora in trafic (cel putin), pentru un venit lunar, oricat de mare ar fi. Desi avem nevoie de corporatii cumva, uitati-va la statisticile cu privire la starile de depresie si anxietate ale celor care depasesc 10 ani in mediile lucrative standardizate. In ultimii 5 ani, se discuta din ce in ce mai des de “downshift” si an sabatic. Acum e normal sa lucrezi o zi pe saptamana de acasa. Acum 10 ani, asa ceva era de neconceput. Vom vedea, in urmatorii ani, cum va evolua aceasta zona.
In acest sens, am dezvoltat si un program de wellbeing, care este foarte apreciat de companiile care l-au parcurs. Vezi detalii aici. Wellbeing nu inseamna doar yoga, asa cum in mod eronat este inteles acum. Oamenii pot intelege ca “well” e relativ si personal, iar “being” este dincolo de concept sau definitie. Fiinta umana e ceva complex, imens si profund. Mi se pare superficial sa crezi ca “wellbeing” poate fi inglobat intr-un program sablonizat. A fi psiholog sau terapeut nu e o profesie, e o vocatie. Daca nu ai vocatie, diplomele nu te ajuta. Acum vad ca oamenii vor sa fie bine cu niste diplome si standarde impuse de alte asociatii rigide si dogmatice. Asta face omenirea, de fapt, de mii de ani.
Yoga si criza actuala de valori
Yogasat: Spune-ne cate ceva despre practica ta, despre cei care te-au inspirat si ghidat, despre ceea ce predai si cum ii poti ghida pe cei care vin la cursurile tale.
Val Voicu: Yoga este o practica interioara in totalitate. Daca practicantul deviaza catre forme de practica axate pe exterior, atunci trebuie corectat. Yoga nu este o forma de exhibitionism sau contorsionism. Cei care fac din practica un motiv de “show-off” se abat de la insasi baza practicii, yama & nyama, care indeamna la modestie si echilibru interior. De aceea nu ma intereseaza nicio forma de manifestare exterioara, de tip “circ”, in legatura cu yoga. Prefer solitudinea si practica interioara. Yoga asta americanizata este o noua forma de ignoranta.
Eu predau doar primavara si toamna, in cadrul unor cursuri unde yoga este predata sistematic, riguros, pe doua niveluri, incepatori si nivel mediu. Nu predau yoga cu ora, “la kilogram”. Este nevoie de yoga autentica, in contextul in care au aparut aceste fabrici de diplome de yoga de 200, 300 de ore. Iar acum cateva saptamani, am vazut ca se poate obtine o diploma si cu 100 de ore. In ritmul asta, o sa se dea diplome si dupa 10 ore de yoga sau poate 30 de minute, cine stie… Avem deja o criza de valori in societate la toate nivelurile, profesori care nu sunt profesori, politicieni care nu se ocupa cu politica. Asadar, nu ma surprinde ca sunt foarte multi pseudo-profesori de yoga. Nu e critica, doar observ.
As putea spune, fara sa exagerez, ca probabil 80% din zona asta de pseudo-instructori de yoga nu au practicat yoga niciodata. Au facut cel mult o forma de pilates, cu respiratie si putin contorsionism. Si cel mai grav este ca nici nu vor sa invete. Daca ii dai omului o diploma in mana, se crede deja invatat. O fi o boala la noi, la romani. Cineva spunea ca in curand o sa avem mai multi instructori de yoga decat practicanti adevarati. Daca va uitati cu atentie la semnificatia cuvantului yoga si la esenta practicii, predate de maestri, o sa intelegeti ce zic.
CITESTE VAL VOICU: “ASISTAM LA UN FENOMEN CONTRADICTORIU CU PRINCIPIILE YOGA: INDUSTRIALIZAREA YOGA”
Cei care mi-au predat yoga direct m-au invatat (Jnana). Cei care nu m-au invatat direct m-au ajutat. Van Lysebeths, Iyengar in Hatha, Nanak lineage, Kabir Das, Krishnamacharya, Shrii Shrii Anandamurti. In ortodoxia isihasta sunt multe nume care inspira, de asemenea. Pentru Acharia Atmacetananda si Maharaj Gurinder Singh Ji am recunostinta eterna si veneratie. Mai sunt anumiti maestri din yoga tibetana, complet diferita de cea clasica, ar fi lista lunga, deci ma opresc aici.
Mindfulness si awareness
Yogasat: Ai calatorit mult in India, ai facut baie in renumitul Gange si ai studiat intensiv Vedanta. Ce ai descoperit?
Val Voicu: Apa are memorie, se stie deja asta. Gangele este apa sfanta, desi e prezentata eronat, in media, ca fiind o apa murdara. Cred ca sunt zone mai murdare la noi, la Dunare, ca sa nu mai vorbesc de Dambovita, care traverseaza Bucurestiul. Ca sa nu mai zic de 1 km de plaja la mare, in care se scalda 10-15.000 de persoane.
Acum este multa maculatura in zona de mindfulness si awareness. Nu se poate face realizare interioara fara un ghid “valabil”, un maestru veritabil, la fel cum nu te poti urca pe Himalaya cu o harta in mana sau cu cineva care doar a citit despre traseu si nici nu poti invata geografie doar studiind cele mai avansate manuale din aceasta zona de interes. Aici e nevoie de discernamant (viveka), iar asta se obtine tot cu practica, sub indrumare “corecta”. Asa cum elevul de clase primare nu poate sa discearna daca educatorul lui este bun, la fel aici se merge cu ochii inchisi. E vorba despre valori. Daca nu ai valori la care sa te raportezi, atunci ramai ignorant toata viata. Ceea ce se si intampla, de altfel, in orice domeniu sau sfera de interes.
Vedanta nu poate fi aflata doar cu intelectul. Este o trimitere la Realitatea Ultima. E un sistem filosofic si de gandire care a influentat intreaga umanitate, direct si indirect.
Lumea are nevoie de constientizare, nu de concepte. Conceptul de Dumnezeu, fara traire, a dus la conflicte si fanatism religios. Dumnezeu nu e un concept si nici o convingere a mintii. Este traire pura, dincolo de minte. Lumea nu are nevoie de concepte si nici de religii. Acestea au produs mult rau omenirii. E nevoie de constientizare profunda. Iar asta nu e doar un concept sau o idee.