Mihaela Cojoc a inceput prin studiul medicinei si interesul pentru sanatate, fiind neurolog pediatru, impletind stiinta cu pasiunea pentru aerobic, pilates si bodyART. A descoperit prin yoga o practica holistica, prin care isi poate antrena atat corpul, cat si mintea, pentru meditatie si evolutie spirituala. Astazi este instructor acreditat si a deschis primul studio de yoga din Tg. Mures, unde preda stilurile Hatha si Yin. Aflati mai multe despre Mihaela din interviul pe care l-a oferit exclusiv pentru cititorii Yogasat.
„Biologia yoga” si schimbarea din interior
Intalnirea cu yoga s-a petrecut dupa vreo 25 de ani de predat aerobic, pilates, si bodyART. BodyArt a deschis portita catre o alta abordare, diferita de cea sportiva, si asa au inceput cautarea si aprofundarea. Si chiar daca la inceput calea a fost putin anevoioasa, am inteles ca nu este vorba despre cum „arata corpul meu”, nici despre cum se misca corpul meu, ci despre cum „ma misc ”eu spre interiorul corpului meu.
Am inceput sa inteleg „biologia” yoga, incepand de la planul structurii fizice, spre planurile subtile. Am invatat cea mai importanta lectie yoga: ca mintea, corpul si emotia nu sunt separate. Mi-am reconsiderat fiinta incercand sa o realiniez cu valori fundamentale mai profunde, cu starea de sanatate, de armonie. Prin yoga am inteles necesitatea „raului” in Univers. Testele sau examenele vietii, care au sens spiritual, reprezinta trepte importante in cadrul evolutiei.
Schimbarea a venit inevitabil. Si a venit din interior. Mi-am invatat propriile lectii, mi-am dat corigentele, am crescut. Traiesc din plin fiecare zi si ma straduiesc sa nu o fac degeaba. Am invatat sa mananc, sa respir, sa dorm, sa iubesc, sa ma bucur, sa iert, sa ma regasesc, sa ascult linistea si nelinistea, sa fiu mai atenta la ceea ce sunt in interior, la ceea ce sunt in esenta.
Disciplina si practica
Yoga este o disciplina de evolutie spirituala, prin care gradat dobandim constientizare, maturitate si discernamant spiritual. Pentru mine, yoga e sadhana (practica zilnica). Incerc sa ma antrenez cat mai mult in a-mi stapani mintea, sa-mi armonizez corpul cu mintea. Experimentez practicand. Explorez cu toata deschiderea, incercand sa cunosc mai profund aspecte ale fiintei. Calatoresc din spatiul corpului pana in spatiul constiintei. Drumul e lung si caile nu sunt totdeauna bine batatorite, dar incerc sa ma alatur celor care au experienta si ma pot indruma si inspira. Intreb, ascult, invat, citesc, practic si incerc sa impartasesc si altora din practica mea.
Practica mea e simpla si constanta. Constanta da rezultate, iti da o anumita asezare, o anumita orientare. Practic Hatha Yoga. Si o fac cu sufletul, cu bucurie, cu recunostinta.
CITESTE INTERVIU MONICA TUDORA: “SA PRACTIC YOGA E CA SI CUM M-AS LASA IUBITA DE CINEVA”
Educatia yoga si drumul catre sine
In copilarie si adolescenta petrecem mult timp invatand si instruindu-ne, dar sunt o gramada de lectii pe care le omitem. Educatia si instruirea ar trebui sa se extinda dincolo de peretii clasei sau ai scolii. Educatia de baza nu ne ofera (sau poate doar intr-o masura redusa), acele instrumente care sa ne faca fericiti si sanatosi, nu ne dezvolta acele abilitati vitale prin care ne-am putea relaxa constient, de a fi prezent in corp si minte, de a ne innobila sufleteste.
Yoga este un exercitiu al mintii. Prin yoga, copiii ar invata valoarea comunicarii verbale si nonverbale, ar constientiza mai bine interdependenta fiintelor si ar intelege care este esentialul pentru o viata sociala sanatoasa, armonioasa. Yoga ar aduce o alta intelegere si apreciere a legilor universale care opereaza in lumea in care traim.
Abilitatile, deprinderile emotionale si cognitive pe care le invatam in practica yoga ne pot ajuta sa facem fata evenimentelor stresante din viata. Anumite practici yoga dezvolta creativitatea, senzitivitatea, cognitia, memoria, intuitia. Este dovedit deja ca yoga este o cheie pentru sanatate. Yoga nu cultiva doar sanatatea fizica, ci si sanatatea emotionala si sociala.
Abordarea yoga ar trebui sa fie meditativa (fizic, emotional, mintal). E ceva ce se simte in interior. Yoga este despre mine. Nu este despre corpul meu si eu nu sunt corpul meu. Yoga se refera la o alta functionalitate, la o alta activitate, aceea de a sta nemiscat, de a nu face nimic, de a te aseza si a privi in tine. Sri Ramana Maharshi spunea „ Summa Iru” (Stai linistit). Yoga este mai mult decat o practica pe saltea, mai mult decat asane si exercitii de respiratie, este drumul catre tine, catre sinele suprem.
Interviu realizat de Livia Bonarov
Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.