Imunitatea depinde de acumularea de toxine si de schimbarea anotimpurilor Skip to main content
Imunitatea depinde de acumularea de toxine si de schimbarea anotimpurilor

Toxinele reprezinta principalul factor care declanseaza majoritatea bolilor. Sunt doua surse de toxine: cele din afara organismului si cele care genereaza toxine in corp. Majoritatea toxinelor si impuritatilor pe care le acumulezi anual in propriul corp provin din erori ale metabolismului. Aceste erori produc toxine inutile, in locul nutrientilor esentiali, din alimentatie. Ayurveda numeste aceste impuritati ama.

CITESTE FORTIFICA SISTEMUL IMUNITAR CU REMEDII AYURVEDICE

Maharishi explica faptul ca ama se creeaza atunci cand cele 13 agni sau focuri digestive sunt slabite sau ineficiente. Acestea au potentialul de a produce ama, pana cand toxinele ajung sa interfereze cu functionarea normala a mintii si a trupului.

  1. Foc echilibrat – ideal – nu produce ama
  2. Foc slab – ineficient – produce ama
  3. Foc intens – prea puternic – produce ama
  4. Foc dezechilibrat – unele aspecte sunt prea puternice, altele prea slabe – produce ama

Cand temperatura si starea vremii fluctueaza, de-a lungul anotimpurilor, corpul este mult mai predispus la focul dezechilibrat. Asadar, in functie de anotimp, e necesar sa ne sustinem fiziologia prin detoxifierea de ama acumulata. De asemenea, e important sa ne mentinem niste obiceiuri alimentare sanatoase si o rutina cotidiana adecvata timpurilor pe care le traim. Nu putem controla schimbarile meteo, dar ne putem controla propriul stil de viata.

In anotimpurile calde, fiziologia noastra poate tolera o anumita proportie de greseli din stilul de viata, dar asta nu se mai intampla atunci cand se schimba anotimpurile. De aceea apar mult mai multe raceli, gripe si alte boli in perioadele de primavara sau de toamna timpurie si atunci cand vremea se raceste sau se incalzeste.

CITESTE CE SĂ MĂNÂNCI IARNA PENTRU ÎNTĂRIREA SISTEMULUI IMUNITAR

In teoria Ayurveda se spune ca nici macar cea mai puternica samanta nu va creste intr-un sol infertil. In mod similar, corpul uman poate reprezenta solul pentru proliferarea bacteriilor, virusilor, alergenilor, ca seminte. De asemenea, mediul in care traim este extrem de important, in masura in care permite dezvoltarea semintelor negative. Iar ama este fertilizatorul principal pentru dezvoltarea bolilor.

In Ayurveda, ierburi si plante imunostimulatoare sunt folosite pentru detoxifiere si pentru sustinerea bunei functionari a organismului. Nimba sau neem regleaza intregul sistem imunitar din sange. Tinospora cordifolia (guduchi) intareste imunitatea organismului, armonizeaza metabolismul si revitalizeaza tesuturile corporale. Ashwagandha este o planta adaptogenica puternica, care blocheaza efectele stresului asupra sistemului imunitar. Ghimbirul are puternic efect antiinflamator si ajuta la eliminarea ama. Busuiocul este folositor, de asemenea.

Sfaturi pentru schimbarile de anotimp:

  • Nu sariti peste mese
  • Beti apa calda
  • Pastrati o rutina consecventa. Mancati la ore cat mai fixe si mergeti la culcare pana in ora 10 P.M.
  • Evitati resturile de mancare si alimentele care contin conservanti si arome sintetice, deoarece acestea produc ama
  • Folositi remedii detoxifiante pentru a inlatura ama
Comenteaza cu Facebook