Ganesha este unul dintre cei mai cunoscuti zei din hindusim. Acesta este reprezentat ca fiind un om cu cap de elefant. Intrucat este denumit si “zeul inceputurilor”, prezenta ii este invocata la inceput de drum – la construirea unei case, la inaugurarea unei cladiri ori la intemeierea unei familii.
Acesta este cunoscut si sub numele de Ganapati, Vighneshwara, Vinayaka, Gajaanana, Lombodara ori Ekdanta.
Semnificatia aspectului sau de om cu cap de animal este urmatoarea – intrepatrunderea trasaturilor umane cu cele ale unui animal fac referire la perfectiunea sa. Inteleptii hindusi spun despre capul de elefant al lui Ganesha ca simbolizeaza intelepciunea, intelegerea, intelectul si rabdarea de care un om are nevoie pentru a atinge perfectiunea.
Citeste: VEDELE: ORIGINE, SEMNIFICAȚII ȘI IMPACT ASUPRA FILOZOFIEI EUROPENE
Fiindu-i devotati lui Ganesha, hindusii cauta binecuvantarea lui Dumnezeu, care ii ajuta sa obtina bunastare pe aceasta lume, dar si perfectiune pe cealalta.
Ganesha are doua sotii – Siddhi (succesul) si Riddhi (prosperitatea). Totodata, Ganesha este considerat si zeul invataturii si al literelor.
Ganesha este descris perfect de urmatoarea proprozitie, folosita adesea de hindusi: “Realizarea de sine consta in indepartarea obstacolelor ce stau in calea recunoasterii sinelui etern, aici si acum”.
Ganesha nu este insa popular numai in India, ci si in alte parti ale lumii. Unele dintre cele mai vechi statui si reprezentatii ale lui Ganesha au fost gasite in afara Indiei. De pilda, cea mai veche statuie cu trup de om si cap de elefant a fost gasita in Luristan, Iran. Aceasta dateaza din 1200-1000 i.Hr.
De asemenea, si in Afghanistan a fost gasita o statuie din marmura care il intruchipeaza pe Ganesha. Aceasta dateaza din secolul V.
In Tibet, Ganesha este pictat deasupra intrarii in templele budiste, adesea tinand un trident in mana.
In China si Japonia Ganesha este cunoscut sub denumirile de Vinayaka si Kangiten.
In timpul meditatiei, Ganesha poate fi invocat daca avem nevoie de un sfat, de putina intelepciune ori de inspiratie divina in luarea unei hotarari. Ganesha poate oferi si un strop de creativitate atunci cand e nevoie, dar poate instaura si pacea asa ca poate fi invocat in perioade agitate.
Ganesha este asociat cu chakra Muladhara - chakra radacina. Aceasta este prima chakra din cele 7 chakre principale si este asociata si cu elementul pamant. Citeste mai mult despre muladhara aici.
Asculta mantra lui Ganesha aici.