Dicționarul yoghinului (II)– 40 de cuvinte pe care orice yoghin ar trebui să le cunoască Skip to main content
yogin

Este important ca atunci când folosim un termen, în special unul cu valoare energetică, să înțelegem complet semnificația cuvintelor și energia din spatele lor. Prin urmare, continuăm seria celor mai frecvent utilizate cuvinte în sanscrită în practica și teoria yoga.

Citește aici prima parte

21. Mudra – gest simbolic sau poziția mâinii, sigiliu. O mudră fizică sau energetică reprezintă dorința de a invoca o anumită calitate, precum pacea, de exemplu. În India antică, o raja mudra însemna sigiliu regal.

22. Namaste – un gest care aduce palmele împreună în dreptul pieptului sau al frunții pentru a onora și a saluta latura divină a interlocutorului. În cultura indiană, gestul este unul foarte frecvent folosit pentru a mulțumi sau pentru a saluta divinul din alți oameni, cu sau fără cuvinte.

23.  Nirodhah - restricționare, disciplină, înfrânare. În Yoga Sutra, yogas chitta vritti nirodhah este un exemplu al faptului că variațiile mentale pot fi stăpânite prin practicarea yoga. Unii înțelepți spun că Nirodhah este cea de-a cincea stare a minții atunci când este bine stăpânită.

24. Niyama – un set de practici care promovează auto-purificarea. În cele 8 ramuri din Yoga, Niyama este cea de-a doua și include Tapas, Santosha, Saucha, Swadhyaya și Ishvara Pranidhana.

25. OM (AUM) – sunetul sacru al Creației, Universul. În sanscrită, combinația vocalelor A și U devine O. Sunteul este considerat a fi panava, cuvântul originar. Om este baza, începutul tuturor lucrurilor și este adesea folosit ca japa, concentrare repetitivă asupra mantrei.

26. Pingala Nadi – Canalul energetiv din dreapta Brahma Nadi, conectează chakra Mooladhara cu nara dreaptă.

27. Prajna – Stare înaltă de conștiință, de prezență. Prajna mai poate fi considerată înțelepciune autentică sau capacitatea de a vedea esența din spatele tuturor lucrurilor și evenimentelor.

28. Prana - Forța vitală. Prana vayu se traduce ca vântul vieții, un nume al aerului pe care îl respirăm. Când înțelegem că Prana constă în respirație, recunoaștem energia vitală din fiecare inspirație.

29. Pranayama – controlul și direcționarea conștientă a respirației. Prana înseamnă energie vitală, yama înseamnă control.

Citește și: Ce este mintea? Cum ne putem stăpâni mintea? Partea a treia (yogasat.ro)

30. Pratyahara – Retragerea simțurilor. Se poate traduce ca îndepărtarea de cele cinci simțuri și percepția lor în plan fizic, ceea ce va conduce practicantul spre starea de interiorizare, de meditație, spre cel de-al șaselea simț. Pratyahara este cea de-a cincea ramură din ashtanga.

31. Samadhi – starea de uniune completă, prin meditație sau moarte. Transcedea dualității femininului și masculinului. Samadhi este ultima ramură din cele 8.

32. Samskara – obiceiuri, impresii, percepții dobândite fie din astral, fie din experiențele de viață. În yoga samskara sunt văzute ca un fel de tradiții, de tipare ancestrale care ne definesc drumul și caracterul. Odată cu practica, acestea pot fi curățate sau încluite cu altele mai constructive.

33. Satya - adevărul în viața de zi cu zi, adevărul suprem. Satya este unul dintre principiile Yama care ne permit să facem din Adevăr principala valoare a existenței noastre. Înțelegem adevărul atât în cotidian, în a nu îi minți pe ceilalți, cât și în plan subtil, în a nu ne minți pe noi înșine și de a rămâne autentici.

34. Shakti – Putere, energia feminină divină. Uniunea pe care o căutăm în yoga se referă adesea la întâlnirea dintre Shiva (conștiința universală) și Shakti (puterea creației)

35. Sutra - Șir, serie. Învățătură spirituală compusă din mai multe învățături. Există sutras variate în filosofia indiană și scrierile spirituale, cele mai celebre fiind Yoga Sutras ale lui Patanjali. Toate sutrele, împreună, acționează atât metaforic cât și energetic în scopul creării unui stil de viață moral și spiritual.

36. Swadhyaya – studiul de sine. Swa înseamnă sine, iar adhyaya înseamnă a studia. În timpul practicii yoga, este atins obiectivul practicii atunci când yoghinul își analizează samkaras, pattern-urile mentale și comportamentale atunci când meditează sau susține o asană. Această formă de auto-observare este unul dintre aspectele practicării swadhyaya.

37. Tapas – austeritate, generarea de căldură. Tapas înseamnă generarea de căldură, de foc interior prin disciplină și auto control, în scopul de a curăța impuritățile mentale, fizice sau energetice.

38. Viveka - discernământ. A vedea circumstanțele exact așa cum sunt, fără a fi întrerupt de gânduri, de emoții sau de interpretări.

39. Yama – un set de practici menite să dezvolte abținerea de la acțiunile imorale, pentru a câștiga eliberarea. Prima ramură din Yoga Sutras.

40. Yantra – O diagramă geometrică,menită să accelereze trezirea spirituală. O yantra este o manifestare fizică, geometrică, a ceea ce este considerat divin, ajutând practicantul să atingă dharana prin concentrare.        

Mihaela Dragomir mihaeladragomir.ro/

- Yoga Instructor la MediYoga

- Founder la One Yoga Studio

Surse: Yogajournal, Wikipedia
Material susținut de
Image

Comenteaza cu Facebook