Dharma in zilele noastre Skip to main content
Dharma in zilele noastre

Oamenii au tendinta de a se indeparta de conceptele spirituale sau religioase pentru ca li se pare ca nu se mai aplica zilelor noastre. Ei bine, acest lucru este cat se poate de eronat.

Dharma inseamna, in sanscrita, telul vietii, scopul pentru care un lucru exista. Ea presupune cunoastere si actiune. De pilda, dharma focului este sa arda, a apei sa curga si a aerului sa fie invizibil. Tot ce exista pe lumea asta are propria dharma. Dharma luptatorului e sa lupte, indiferent de consecinte, a filozofului sa puna intrebari si a medicului sa salveze vietii.

Dharma ta poate sa provina din genele tale, la fel cum poate proveni si din cauza karmei vietilor trecute. Dharma este, practic, datoria ta pe lumea asta. Daca viata si dharma ta se aliniaza in mod perfect, atunci reusesti sa fii implinit si fericit.

Totodata, dharma se afla in stransa legatura cu credinta ta. Iar asa cum este natura ta umana, asa iti este si credinta. Daca esti o persoana violenta, vei alege caile violente, daca esti o persoana plina de compasiune, vei alege caile pasnice.

Citeste: KARMA: 10 LEGI CARE ITI VOR SCHIMBA PERCEPTIA ASUPRA VIETII

Din punct de vedere religios, dharma te ajuta sa patrunzi in adancul constiintei tale, pentru a afla adevarul despre tine, pentru a te cunoaste si pentru a trai in armonie cu tine insuti. Incepand din acest moment, eliberarea poate capata sens pentru tine.

Toate formele de viata de pe acest pamant au propria dharma, iar viata isi urmeaza cursul firesc tocmai datorita faptului ca fiecare lucru se comporta in acord cu propria dharma.

Dharma in societatea moderna

Dharma este ceea ce e inauntrul tau si asteapta sa se manifeste, fie sub forma de pasiune, fie sub forma de talent sau abilitate. Ideal este sa practici dharma in mod altruist, ca pe un serviciu oferit umanitatii ori ca pe o ofranda oferita divinitatii. Atunci cand viata ta devine utila altora, fie si a celor din familia ta, reusesti sa implinesti cel mai profund sens al dharma.

Dharma se releva prin aspiratiile tale cele mai ascunse, prin abilitatile si talentele pe care le ai. Pentru a iti identifica dharma, autocunoasterea, dar si constiinta de sine sunt extrem de importante. Monitorizeaza-ti gandurile si sentimentele in permanenta daca vrei sa descoperi ce te implineste. Observa lucrurile care vin la tine in mod natural, acorda atentie lucrurilor pe care le faci cu placere si apoi dedica-te acestora.

Aliniaza-te cu propria dharma si lasa lucrurile sa se intample. Atunci cand iti urmezi dharma, te aliniezi cu tine insuti si atingi linistea interioara la care de mult ravnesti.

Dharma este importanta in viata cotidiana. Chiar daca o constientizezi/ pui in aplicare in mod spiritual sau nu, dharma oricum se manifesta – tu o poti face sa se manifeste in favoarea ta.

Citeste: CELE 4 TENDINTE ALE NATURII UMANE: KAMA, ARTHA, DHARMA SI MOKSHA

Cand nu iti urmezi propria dharma, vei avea de-a face cu dezechilibre. Te vei confrunta cu o serie de probleme, conflicte interioare si exterioare, confuzie si moralitate indoielnica.

Atat dharma, cat si viata pe care o traiesti acum, sunt produsele karmei tale. In Bhagavadgita suntem sfatuiti sa ne urmam propria dharma si sa nu ravnim la dharma altuia, chiar daca pare superioara. Asta pentru ca sufletul este cel care stie mai bine – asculta-ti vocea interioara si nu vei da gres pentru ca aceasta este vocea dharma.

Exista o serie de obstacole care te pot impiedica sa te aliniezi cu propria dharma:

  • Ignoranta
  • Amagirea
  • Dorintele
  • Egoismul
  • Mandria
  • Influentele negative
Comenteaza cu Facebook