Dana Trifu: „Yoga este bucurie...bucuria reîntâlnirii cu mine.” Skip to main content
femeie-Dana-Trifu-plaja

Dana Trifu a practicat timp de 11 ani culturism, fitness și aerobic și după ce au apărut câteva mici accidente și stări anxioase au început căutările care au condus-o treptat către yoga. Yoga este pentru ea bucurie, bucuria întâlnirii cu ea. Încearcă să practice zilnic, atât asane, cât și meditație și pranayama.

Citește și: Yoghinii contemporani nu mai practică esența yoga. Svadhyaya

Mai multe despre Dana în interviul oferit în exclusivitate pentru YogaSat:

„Pentru mine Yoga este bucurie...bucuria reîntâlnirii cu mine. O bucurie cu atât mai mare cu cât calea nu a fost și încă nu este una ușoară.

Image
grup-yoga

Căci între mine și Eu stăteau bine ascunse o multitudine de grozăvenii: nesiguranțe, frici, autocritică, frustrări, tot acel necunoscut, un hău imens, pe care, până să încep să.l conștientizez și să îl transform treptat în lumină, îl țineam strâns la piept, mască falsă a ceea ce credeam că sunt.

După aproape 11 ani de practică de culturism, fitness și aerobic, drumul spre yoga îl datorez unor mici accidentări și câtorva probleme de sănătate care au culminat cu stări anxioase.

Toate acestea plus o sete adâncă de "ceva" pe care la momentul respectiv nu puteam pune degetul, m-au dus treptat către yoga.

Citește și: Tattvas - principiile realitatii si harta existentei tale

Căutarea a fost lungă, cu zeci de cărți citite, trecere prin cursuri de terapii complementare, zile și zile de căutări, senzația că e ceva acolo, ceva profund care îmi scăpa mereu printre degete.

Îmi amintesc și acum cum încercam constant să scap de gălăgia din mintea mea și de microsecunda în care, la un moment dat, într-o meditație, s-a făcut brusc liniște. Atunci am realizat că asta era!

De atunci, încet - încet, au dispărut frici și nesiguranțe, a apărut un calm pe care înainte nu îl aveam, stările de anxietate au dispărut și ele, iar acel "ceva" pe care îl căutam cu înfrigurare începe ușor - ușor să se contureze.

Încerc să practic zilnic, iar atunci când nu practic asane, fac câte o meditație scurtă sau pranayama.

Image
femeie-asana

Aici aș dori să îl citez pe Sri Aurobindo – scriitor, filozof și yoghin indian: “Fiecare avem ceva divin în noi, șansa la perfecțiune și putere, este un dar de la Dumnezeu pe care avem dreptul de a îl accepta sau de a îl refuza. Misiunea ta este să găsești acel ceva, să îl dezvolți și să îl folosești. Principalul scop al educației ar trebui să fie încurajarea dezvoltării sufletului.”

Încerc în permanență să le dezvolt celor care practică alături de mine acel simț al conștientizării corpului lor, a respirației, a observării permanente a ceea ce simt și gândesc, ancorarea în momentul prezent.

Am și o specializare în Mindfulness. Deci da, practicăm yoga conștientă.

Nu știu dacă pot spune că urmez un maestru anume. Ghid permanent îmi e Patanjali cu Sutrele, în această etapă a vieții mele îl admir foarte mult pe Sadhguru (de altfel el m-a inspirat foarte tare în a-mi dori să ajung în India la încă un curs - sau cine știe, poate mai multe :D - de instructor yoga).

În plus, din dorința de a prezenta oamenilor yoga tradițională, am putea spune "direct de la sursă", am o colaborare cu un instructor de yoga indian alături de care practicăm online.

Și sunt foarte conștientă că odată ce am pornit pe acest drum în care ghidez oameni, mă aflu într-o continuă învățare.

Așa că lista rămâne în permanență deschisă :)”

Mulțumim Dana.

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te 
aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook