Cum să previi “blocarea” genunchilor în timp ce practici yoga Skip to main content
Cum să previi “blocarea” genunchilor în timp ce practici yoga

Atunci cand iti fortezi foarte tare genunchii, împingându-i mult în față, aceștia se “blochează”. Articulația genunchiului se poate roti la 180 de grade, iar atunci când este rotită la maximum, articulația se poate bloca.

Dacă îți blochezi genunchiul în timpul unei asane, atunci când stai, în timp cartilagiul poate fi afectat, devenind rigid și dureros.

De ce ar trebui să evităm să ne “blocăm” genunchii atunci când practicăm yoga

Atunci când genunchii devin rigizi din cauza unor repetate “blocări”, întreg corpul capătă rigiditate și mișcările devin tot mai greoaie. Genunchii rigizi imoblizează întregul picior, apoi afectează și zona pelviană, pentru ca la final sa facă coloana vertebrală mai rigidă.

Genunchii “blocați” obstrucționează vasele de sânge, împiedicând circulația sanguină și cauzând stări de amețeală și chiar și leșin.

Cum să eviți “blocarea” genunchilor

Respirația – este extrem de important să fii conștient de tot ceea ce se petrece în corpul tău atunci când faci yoga. Respira abdominal în timp ce faci asane care îți forțează genunchii, pentru a spori flexibilitatea articulațiilor și pentru a preveni "blocarea" genunchilor.

Începe cu Tadasana (Postura Muntelui) – fă exercițiile de respirație stând în Tadasana, postură care îți întinde articulațiile genunchilor, dar care nu le forțează rea tare.

Ajută-ți genunchii cu alte părți ale corpului – poți reduce presiunea pusă pe genunchi, ajutându-te de alte părți ale corpului. Spre exemplu, de multe ori poți reduce presiunea pusă pe articulațiile genunchilor, forțând puțin mai tare mușchii picioarelor. Distanțarea degetelor de la picioare reduce presiunea pusă pe genunchi.

Protejează genunchii atunci când e posibil – în posturi precum Trikonasana nu îți pune niciodată mâna pe genunchiul îndoit întrucât presiunea îl poate “bloca”.

Pntru a evita problemele precum “blocarea" genunchilor ascultă-ți întotdeauna organismul, care îți trimite semnale atunci când e cazul să te oprești.

 

*În cadrul Yogasat Festival, care se desfășoară în perioada 18-24 iunie la Fundata, județul Brașov, vei primi o serie de sfaturi și ponturi de la instructori de yoga cu experiență de zeci de ani. Mai multe informații găsești aici.

Comenteaza cu Facebook