Ce este mintea? Cum o putem controla? Partea a doua Skip to main content
minte-desen-abstract

Mintea se află într-o permanentă stare de modificare, fiind atrasă în exterior de plăcerile lumești, care conduc inevitabil spre suferință. Prin meditație, mintea se întoarce în interior unde începe să experimenteze liniștea și bucuria.

Citește aici prima parte: Ce este mintea? Cum o putem controla? Partea 1

Starea minții poate influența modul în care percepem mediul extern și ceea ce simțim în interiorul nostru. Exista cinci stări ale minții:

1. Csiptta - este starea în care mintea este împrăștiată, agitată, persoana nu este capabilă să se concentreze, să gândească, să asculte sau să tacă; este cunoscută sub numele de minte de maimuță;

Caracteristici: confuzie, dezorientare.

Gunas: Rajas este în creștere, iar a doua predominantă este Tamas.

Citește și: Ce este citta si cum ne saboteaza pe parcursul evolutiei spirituale

2. Mudha - este starea iluziei în care nicio informație nu ajunge la creier.

Caracteristici: lene, letargie, lipsa ambiției și a aspirațiilor, persoana nu poate invăța și nu poate gândi.

Gunas:Tamas este guna predominantă

3. Vicsiptta – mintea primește informații dar este incapabilă să le proceseze, se poate concentra ocazional, dar în majoritatea timpului este împrăștiată. Oscilează între confuzie și claritate.

Caracteristici: ambiție, luptă.

Gunas: Rajas este predominantă și este sprijinită de Sattva.

4. Ekagra - este starea în care mintea este relaxată dar nu este adormită; este adunată, concentrată.

Caracteristici: iubirea, înțelegerea, compasiunea și bunătatea apar natural.

Gunas: Sattva este predominantă și Rajas secundară.

5. Nirodha -  este starea în care mintea este complet absorbită de obiectul concentrării, în care nicio impresie nouă nu o poate distrage, iar impresiile vechi nu o mai pot influența. Este starea supremă, în care mintea a suspendat procesul de producere a gândurilor, cunoscută ca starea Samadhi; apare în timpul meditatiei.

Caracteristici: dorințele sunt suprimate datorită iluminării, conștientizării; astfel apare bucuria, mintea luminoasă, calmul și claritatea.

Gunas: Rajas și Tamas s-au dizolvat în Sattva.

O minte orientată spre exterior se poate afla într-una din primele trei stări descrise mai sus. Acestea nu sunt compatibile cu practica Yoga. Mintea orientată spre interior, spre meditație, se afla exclusiv într-una din ultimele două stări. 

Citește și: Sattva, Rajas și Tamas: Cele 3 gunas de care depinde viața ta

Image
minte-creier-intelect-uman

Mintea este structurată în patru diviziuni mai importante:

 1. Manas = mintea senzorială, este o mare bază de date a experiențelor acumulate prin simțurile corpului; Csiptta este starea predominantă, dar poate fluctua;

Mintea senzorială are multe straturi și se află atât în creier, cât și în fiecare celulă a corpului care are propria memorie și inteligență . În Vedanta este considerată a unsprezecea Indriya.

Citește și: Sadhguru: ne folosim doar intelectul si asta ne dauneaza 

2.  Ahankara = Ego-ul; Eului îi pasă de supraviețuire; este aspectul cognitiv care procesează și își însușește realitatea externă din perspectiva sinelui individualizat, făcând distincția dintre Eu și restul. Este o stare de conștientizare comună tuturor ființelor, toate sunt conștiente de propriul sine.

 3. Buddhi = intelectul, reprezintă dimensiunea logică a gândirii; adaugă valoare experiențelor; controlează luarea deciziilor. Ekagra este starea predominantă;

Este ca un computer, funcționează pe baza datelor existente și nu poate accesa nimic altceva. Intelectul se află doar în creier.

4. Chitta = mintea cosmică, este un depozit de amintiri ale vieților actuale și trecute; Mudha este starea predominantă; Citta are amprenta conștiinței universale este inteligență pură. Chitta este ultimul punct al minții. Chitta menține viața. 

Va urma.

Material susţinut de www.YogasatShop.ro - sursa ta de inspirație în practică

Comenteaza cu Facebook