Termenul de citta este folosit, in yoga, pentru a descrie mintea si nelinistea specifica acesteia. Denumirea de citta provine de la termenul de “maimuta”, mintea fiind asociata cu o maimuta vesnic agitata, care nu sta locului o secunda.
In Yogasutras se mentioneaza faptul ca scopul practicii yoga este oprirea modificarilor ce afecteaza sau sunt afectate de citta – citta crittis.
Citeste: YOGA - ISTORIA DEZVOLTARII (PARTEA I)
Scripturile sustin ca agitatia specifica citta poate fi combatuta prin respectarea celor 8 pasi ai lui Patanjali, dar si prin cultivarea sattva prin evolutie personala. Doar asa se poate obtine stabilitatea la nivelul citta. Orice lucru de care ne lovim in viata, pana si cunoasterea, ignoranta, imaginatia sau somnul pot cauza modificari sau dezechilibre la nivelul constiintei noastre, adica la nivelul citta. Mintea ne este distrasa atat lucruri inutile, cat si de lucruri corecte si benefice.
Tulburarile mintale, fie cauzate de lucruri rele, fie de lucruri bune care ni se intampla, sunt daunatoare constiintei si ne afecteaza, la un moment dat, atat la nivel fizic, cat si la nivel mental si spiritual. Asta pentru ca nu putem scapa de lucrurile care ni se intampla in viata. Nu putem schimba lumea, dar nu putem nici sa fugim de ea. Cel mai bine este sa invatam sa manageriem situatiile negative si sursele de nefericire sau nemultumire, prin adoptarea unei atitudini diferite. Insa acest lucru este posibil numai atunci cand gasesti echilibrul interior – iar yoga te ajuta sa faci acest lucru posibil, sa iti gasesti linistea interioara si sa te poti concentra pe mentinerea echilibrului.
Scopul yoga este acela de a linisti citta, de a fortifica mentalul astfel incat sa nu mai fie usor de dezechilibrat.
Citta insa nu face referire numai la minte. In sanscrita, mintea este denumita “manas”. Citta face referire la minte, insa totodata si la componentele precum constientizarea, ego-ul, inteligenta, simturile, sistemul nervos si respiratia. Citta este precum un camp energetic, alcatuit din cele 3 gunasuri: sattva, rajas si tamas. Asadar, citta functioneaza precum un mecanism care inregistreaza tot ce ni se intampla si astfel naste procese complexe de gandire precum: dorintele, amintirile, senzatiile, sentimentele, emotiile, atasamentul, aversiunea, tiparele de gandire. Toate acestea mentin citta intr-o stare de agitatie permanenta si nu ii permit sa se echilibreze. Atata timp cat citta nu gaseste echilibrul, armonia si echilibrul in viata nu pot exista.
Citeste: YOGA - ISTORIA DEZVOLTARII (PARTEA II)
Dorintele, atasamentul, atractia si aversiunea sunt responsabile, in mod preponderent, pentru agitatia specifica citta.
Citta este suma tuturor lucrurilor pe care le simti si experimentezi in orice moment, chiar si in somn. Este energia care iti poarta amprenta karmica. La finalul vietii, o parte din citta se ataseaza de suflet si isi face simtita prezenta si in urmatoarea viata.
Eliberarea din ciclul de reincarnari se obtine abia dupa ce citta este complet purificata.
*In perioada 17-22 iunie, la Cheile Gradistei, se desfasoara a doua editie a Festivalului YogaSat. Elementele cheie ale festivalului sunt: hatha-yoga • meditatie la rasarit • pranayama • mantra chanting • didgeridoo • Vijnana Bhairava • concert la sitar • gong bath • meniu lacto-vegetarian. Mai multe info aici.