Bombe Ojas, un desert care iti furnizeaza energie si te revitalizeaza Skip to main content
Bombe Ojas, un desert care iti furnizeaza energie si te revitalizeaza

Ojas este o substanta speciala din corp, responsabila de imunitate, piele, vigoare, stari, somn, digestie. Gustarile moderne, adesea numite “energy bar” sau “power bar”, au luat locul fostelor tablete de granola, cu cerele. Desi noile gustari satisfac rapid foamea si sunt comod de consumat intre mese, totusi sunt sarace din punct de vedere nutritional si ofera putina energie. In plus, ambalajul le rapeste prana si ingredientele lor fragile, precum seminte, nuci si cereale, incep sa rancezeasca pe masura ce tabletele sunt expuse luni de zile pe rafturi. Conform abordarii ayuvedice, aceste gustari sunt procesate si pot cauza dezechilibre Agni si Vata, din cauza densitatii lor, a lipsei de prana, a combinatiilor ciudate de ingrediente de proasta calitate si a mancatului pe fuga.

CITESTE CE INSEAMNA OJAS SI CUM NE INFLUENTEAZA STAREA DE BINE

Reteta de bombe Ojas furnizeaza energie si este o alternativa bogata nutritional, delicioasa si simpla, la gustarile de tip “power bar”, lipsite de viata, intens procesate si promovate ca “sanatoase”. Reteta este fara gluten si fara lapte. Este blanda cu agni.

E nevoie de o rasnita de cafea, un blender sau un mic robot de bucatarie pentru a macina semintele. Din punct de vedere nutritional holistic, e preferabil sa cumparati nuci si seminte crude (nesarate si neprajite, necoapte) si fructe deshidratate fara conservanti si sulf.

Bombele Ojas pot fi transportate in pungi de hartie si se pot pastra la frigider timp de cateva saptamani.

Ingrediente:

  • ½ cana de smochine deshidratate
  • ½ cana de curmale
  • ½ cana de caise deshidratate
  • ½ cana de seminte de dovleac crude, usor prajite intr-o tigaie uscata, fara ulei
  • ½ cana de seminte de floarea soarelui
  • ½ cana de seminte albe de susan
  • 1 lingurita de nucsoara
  • 1 vart de cutit de sare
  • 1 lingurita de esenta naturala de portocale (optional)
  • pudra de carob, cacao si/sau spirulina (optional, dupa gust)
  • 1/8 pana la ¼ cana de ulei extra virgin, presat la rece, de masline sau de cocos
  • cana de seminte albe de susan, de in sau fulgi de cocos neindulciti, pentru a decora bilutele (optional)

CITESTE CUM SI CATA SARE SA CONSUMI IN FUNCTIE DE TIPUL TAU DE DOSHA

Preparare:

Se prajesc putin semintele de dovleac, intr-o tigaie fara ulei. Prin prajire, se elimina orice urma de E-coli de pe seminte. Se iau semintele de dovleac din tigaie si se pun intr-un bol. Se lasa la racit.

Intre timp, se rasnesc semintele de floarea soarelui si cele de susan, separat, pana devin o pudra grosiera, nu foarte fina. Se pune fiecare pudra separat, in cate un bol, dupa macinare. Dupa ce s-au racit, se rasnesc semintele de dovleac. Li se adauga nucsoara si sare si se amesteca bine. Daca se adauga, optional, carob, cacao si/sau pudra de spirulina (vezi mai jos), se amesteca si acestea foarte bine cu pudra de seminte de dovleac.

Se hidrateaza fructele deshidratate, pastrand apa pentru alt uz, de exemplu pentru a o bea pe stomacul gol. Se adauga fructele hidratate si esenta optionala de portocale la amestecul de seminte rasnite. Se incorporeaza ingredientele, folosind o furculita, pentru a obtine o mixtura grunjoasa. Se adauga ulei pana se obtine o pasta cleioasa, ca un aluat.

Folosind o lingurita, se ia din amestec o cantitate de dimensiunea unei nuci si se ruleaza in palme pana ia forma unei bilute. Daca tinde sa se destrame compozitia, sa nu ramana in forma de bomba/biluta, atunci se mai adauga putin ulei in mixtura.  Daca este prea uleios amestecul sau prea lichid, se mai rasnesc seminte de floarea soarelui sau de susan pentru a ingrosa compozitia.

Pentru decorul final, se tavalesc bilutele prin seminte intregi de susan, seminte de in sau fulgi de cocos, care sporesc valoarea nutritiva. Astfel, bombele nu vor fi lipicioase la exterior, la atingere. Daca nu aveti timp sa formati bilute din amestec, puteti sa-l transformati in tablete, presandu-l bine intr-un recipient alimentar, usor tapetat cu ulei. La servire, se poate taia portia dorita.

Se depoziteaza la frigider, intr-un vas de sticla.

bombe ojas

Cateva idei de variere sau de imbogatire a retetei:

  • se inlocuiesc fructele deshidratate cu stafide, goji, merisor etc.
  • se inlocuiesc semintele cu nuci crude si hidratate de caju, migdale decojite
  • se adauga seminte de in si/sau seminte decorticate de canepa la lista de ingrediente, pentru un plus de fibre
  • se pot transforma bilutele in trufe solide, adaugand 3 linguri de boabe de cacao rasnite grosier, pudra de cacao cruda sau pudra de carob
  • se pot adauga 2 linguri de pudra de spirulina pentru a spori aportul nutritiv

Reteta se poate modifica in multe variatiuni, dupa plac. Poate servi ca baza de inspiratie pentru propria creativitate.

Comenteaza cu Facebook