Mitologia Bhujangasana
Bhujangasana, sau postura cobrei, reprezintă abilitatea noastră de a depăși frica. În timp ce cobra este în general considerată a fi o creatură care evocă frica, abilitatea noastră de a privi dincolo de acest instinct inițial și de a privi frica dintr-o nouă perspectivă este esențială pentru a ne ajuta să trecem peste ea.
În jurul gâtului Nataraja sau Shiva, atârnă o cobră. Veninul cobrei este un simbol al vălului iluziei care ne împiedică să cunoaștem adevărata noastră natură ca divină. Acest văl ne face să trăim în frică. Îndepărtarea acestui văl, îndepărtează natura înfricoșătoare a cobrei, deoarece frica este legată de iluzie. Odată ce ne înțelegem adevărata natură, frica nu mai este relevantă.
Vezi aici colecția de covoare premium YogasatShop.ro
Simbolismul șarpelui și cobra este împrăștiat în mitologia indiană. Fiul lui Shiva, Ganesh, care îndepărtează obstacolele, poartă, de asemenea, o cobră - în jurul taliei, ca simbol al „angajamentului său de a-și stăpâni temerile”, potrivit Alanna Kaivalya, autoarea cărții Myths of the Asanas.
Într-un mit indian, lumea însăși este construită pe bobinele șarpelui Ananta Shesha. Vishnu este, de asemenea, adesea descris așezat pe bobinele lui Ananta Shesha.
Unul dintre cele mai comune simboluri ale cobrei în mitologia yoghină este șarpele înfășurat la baza coloanei vertebrale, trezit de creșterea energiei kundalini în sushumna nadi (canalul prana principal care trece pe coloana vertebrală). Când energia kundalini este trezită prin practica yoga și meditației, această energie este eliberată pentru a se ridica spre chakra coroanei, creând starea de iluminare. Acest simbolism este văzut și în reprezentările lui Buddha cu o cobră poziționată deasupra capului, simbolizând starea sa iluminată.
Citește și: Top 5 asane cu inversiuni pentru incepatori
Cum se execută Bhujangasana:
- Începeți pe burta cu picioarele la distanță de șold și mâinile așezate lângă coaste.
- Apăsând ușor în jos cu mâinile, începeți să ridicați capul și pieptul în timp ce vă rotiți umerii înapoi și în jos.
- Păstrați capul/ceafa dreaptă
- Asigurați-vă că subliniați tragerea pieptului în față și nu puneți presiune pe partea inferioară a spatelui - aceasta este important, deoarece pelvisul rămâne pe podea.
- Îndreptați-vă brațele doar la nivelul care vă permite umerii, astfel încât să rămână drepți, fără să fie ridicați în sus spre urechi
- Păstrați cel puțin o ușoară îndoire a coatelor pentru a consolida poziția
- Ridicați-vă privirea doar în măsura în care curba gâtului este o continuare a curbei care a fost deja stabilită în partea superioară a spatelui.
- Țineți timp de 5-10 respirații, apoi eliberați-l înapoi pe saltea.
Beneficii Bhujangasana:
- Poate stimula energia și combate oboseala
- Poate ajuta la eliberare și echilibrare emoțională
- Poate contribui la consolidarea încrederii
- Îmbunătățește postura și contracarează efectele șederii la birou
- Poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate
- Poate contracara cifoza coloanei vertebrale
- Îți întinde abdomenul
- Întărește mușchii umerilor, brațelor și spatelui
Contraindicații Bhujangasana:
- Evitați sau modificați dacă simțiți dureri la nivelul spatelui.
- Evitați sau modificați în al doilea și al treilea trimestru de sarcină pentru a elimina presiunea asupra burții.
- Modificați dacă aveți dureri la încheieturile mâinilor în postură.
Pregătiri pentru practică:
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.