Ayurveda: cele 6 stadii ale bolilor si cum functioneaza preventia Skip to main content
Ayurveda: cele 6 stadii ale bolilor si cum functioneaza preventia

Ayurveda ne ajuta sa intelegem cele sase stadii ale bolilor, de la debutul acestora. Sa ne imaginam urmatorul scenariu. O femeie de varsta mijlocie i se plange medicului ca nu se simte bine. Spune ca este mai obosita decat de obicei si putin deprimata. Doctorul o examineaza fizic, dar nu gaseste nimic deosebit. Ii prescrie analize la sange, dar acestea ies bune. Medicul asigura pacienta ca are o stare buna de sanatate, ii recomanda sa faca mai multa miscare si sa revina peste sase luni. Un an mai tarziu, femeia respectiva este diagnosticata cu diabet de tip 2.

Din pacate, aceasta este o experienta obisnuita in medicina conventionala. Boala nu poate fi diagnosticata pana cand nu se manifesta clar simptomatic sau pana cand analizele nu o demonstreaza. Insa atunci cand toate acestea devin manifeste, este mult prea tarziu pentru a mai putea preveni boala.

“Marele avantaj al abordarii ayurvedice este identificarea dezechilibrelor inainte ca acestea sa se manifeste propriu-zis, ca boala”, spune Dr. Stuart Rothenberg, directorul Asociatiei Maharishi Ayurveda din America. “Aceasta ii poate permite terapeutului ayurvedic sa ia masuri care pot remedia si reechilibra dezechilibrele, intr-un stadiu timpuriu al dezvoltarii, prevenind astfel instalarea bolii pe deplin.”

CITESTE TRIDOSHAS, CELE TREI FORTE ENERGETICE ALE NATURII

Preventia este solutia

Preventia a fost mereu primul si cel mai important scop ayurvedic. Potrivit celor mai vechi scrieri ayurvedice, Charaka Samhita, numai atunci cand terapeutul a esuat in privinta acestui obiectiv, trebuie sa treaca la al doilea, adica la tratament.

“Cum se dezvolta bolile, domeniu numit patogeneza, este foarte important in Ayurveda”, afirma Dr. Rothenberg. “Ayurveda identifica sase stadii ale dezvoltarii bolii. In primele doua dintre cele sase, nu exista simptome. In al treilea stadiu, pot fi simptome nespecifice, vagi, precum oboseala si o stare generala proasta, care devin mai pronuntate in al patrulea stadiu. Abia in al cincilea stadiu se manifesta simptome specifice pentru o anumita boala.”

Medicina conventionala foloseste instrumente de diagnosticare pentru a detecta boala in stadiu incipient, precum analizele la sange si radiografiile. Dar acestea nu pot depista boala decat dupa ce aceasta a devenit fizic manifesta, de exemplu printr-o mica tumora sau printr-un nivel ridicat de zahar in sange. Potrivit Ayurveda, acesta nu este deloc un stadiu incipient, ci al patrulea sau chiar al cincilea stadiu de patogeneza. Ayurveda isi propune sa depisteze boala mult mai devreme, inainte ca aceasta sa devina manifesta, atunci cand procesul bolii este mai usor reversibil.

ayurveda stadii boala

Cele sase stadii ale bolii

Stadiul intai: Acumularea

Boala incepe prin acumularea uneia sau a mai multor dosha. Cele trei dosha, Vata, Pitta si Kapha, sunt trei operatori minte-corp, care guverneaza functiile organismului. Desi se afla la baza corpului fizic, cele trei doshas nu sunt fizice, materiale. Ele sunt principii energetice ale inteligentei. Cand toate trei se afla in echilibru, omul se bucura de o stare buna de sanatate. Regimul alimentar dezechilibrat, stilul de viata, expunerea la stres si la factorii de mediu incep sa dezechilibreze una sau mai multe doshas. Primul stadiu al acestui dezechilibru consta in faptul ca dosha sau doshele respective sporesc cantitativ sau acumuleaza.

In stadiul intai, dosha acumuleaza in regiunea sa naturala de origine. De exemplu, Vata poate acumula in colon, nervi sau in canalele si spatiile goale ale corpului. Pitta poate acumula in tractul digestiv, in ochi sau piele. Kapha poate acumula in piept si in substantele fluide ale organismului, precum cele din incheieturi (articulatii) si din sistemul circulator.

Stadiul doi: Agravarea

In timp ce stadiul intai implica o schimbare cantitativa a celor trei doshas, al doilea stadiu implica o schimbare calitativa. In acest stadiu, dosha care a acumulat in prima faza are tendinta sa se extinda dincolo de limita sa normala. Aceasta modificare calitativa interna se numeste viciere sau poluare si reprezinta intrarea in anormalitate.

Stadiul trei: Diseminarea (Raspandirea)

Dosha dezechilibrata, care a acumulat si a “dat pe dinafara”, acum incepe sa circule prin organism, diseminata de zona sa de “resedinta”. Inca nu exista simptome specifice. In stadiul al treilea, se pot resimti simptome vagi, nespecifice, slabe, precum usoare dureri sau o stare generala putin afectata. Pacientul poate avea stari usoare de oboseala, usoara depresie sau pur si simplu nu se simte prea bine.

Stadiul patru: Instalarea

In acest stadiu, dosha dezechilibrata se instaleaza intr-un tesut aflat in afara zonei sale de resedinta si incepe sa afecteze buna functionare a acelui tesut (dhatu) sau organ. Sunt cativa factori care determina unde se va instala dosha diseminata.

Un factor este anormalitatea canalelor microcirculatorii din acel tesut. De exemplu, daca exista o ingustare a vaselor de sange sau a canalelor limfatice intr-o zona a organismului, dosha diseminata se poate instala acolo si poate incepe sa afecteze functionarea tesuturilor invecinate.

Al doilea factor il reprezinta toxinele digestive, numite ama. In Ayurveda, digestia dezechilibrata este aproape intotdeauna asociata cu bolile cronice. Ama este rezultatul digestiei dezechilibrate si este descrisa ca o substanta lipicioasa, care poate infunda cu usurinta canalele microcirculatorii din corp. Dosha dezechilibrata poate purta ama cu ea, iar ama se lipeste de zonele in care srotas (canalele organismului) sunt ingustate. Apoi, ama, impreuna cu dosha viciata devin terenul fertil pentru dezvoltarea bolilor in acea zona.

De exemplu, daca Kapha, care e grea si rece, s-a acumulat si s-a raspandit, se poate instala, impreuna cu ama, in canalele capului si ale gatului. In stadiul al patrulea, toate acestea se pot resimti ca gat iritat sau senzatia de cap greu.

Stadiul cinci: Manifestarea.

In acest stadiu, boala se manifesta in forma clara, identificabila. Functionarea tesuturilor este afectata de complexul format din ama si dosha viciata, dezechilibrata. Exemplul anterior, de la stadiul al patrulea, despre gat si cap, acum se manifesta sub forma sindromului congestiei clare, prin boli precum raceala, rosu in gat, sinuzita sau episod alergic.

Stadiul sase: Cronicitatea (Distrugerea)

Boala devine atat de adanc inradacinata in tesuturi, la acest nivel, incat mecanismele reparatorii naturale ale organismului nu o mai pot face reversibila. Atunci, distrugerea anumitor functii este pe termen lung sau chiar devine permanenta. De exemplu, o afectiune Kapha, de acest gen, se poate transforma in sinuzita sau rinita cronica.

CITESTE SHANK PRAKSHALANA, TEHNICA YOGHINA AYURVEDICA STRAVECHE DE DETOXIFIERE SI CURATARE A COLONULUI

Diagnosticul pacientului, nu doar al bolii

Dr. Rothenberg evidentiaza importanta diagnosticarii omului, nu doar a bolii. “Inainte de a incerca sa diagnosticam boala, primul pas este sa determinam natura pacientului sau prakriti, tipul constitutiv al pacientului.” Aceasta implica atentie sporita la toate detaliile, precum calitatea si complexitatea pielii, proeminenta si forma incheieturilor, forma ochilor, culoarea si nuantele ochilor si ale limbii, proeminenta tendoanelor si a venelor, ce viseaza de obicei pacientul etc.

“Tipul constitutiv ii indica expertului ayurvedic la ce boli sau factori de risc poate fi vulnerabil pacientul. De exemplu, daca diagnosticam un individ ca fiind Pitta prakriti, ceea ce reprezinta tipul constitutiv caracterizat de mai multa caldura in corp, atunci vom sti ca persoana respectiva este predispusa sa dezvolte boli care implica o caldura excesiva. Aceste tipuri de boli pot include afectiuni inflamatorii, precum gastrita, colita, ulcerul, refluxul acid, inflamarea articulatiilor, a ochilor si a altor organe.”

Intr-un astfel de caz, Ayurveda recomanda masuri preventive de a calma si racori Pitta, o dieta adecvata, preparate racoritoare, tehnici corespunzatoare de exercitiu si meditatie, noi obiceiuri cotidiene care sa echilibreze Pitta.

Diagnosticul dupa puls (nadi vigyan) reprezinta alta metoda de diagnostic ayurvedic. Prin puls, expertul ayurvedic poate detecta dezechilibrele din doshas, din tesuturi (dhatus) si din canalele microcirculatorii ale corpului (srotas).

ayurveda boala preventie

Importanta depistarii bolii in primele stadii

“Cu cat poate fi diagnosticat mai devreme dezechilibrul, cu atat mai usoara este restabilirea echilibrului”, spune Dr. Rothenberg. “De exemplu, in primele doua stadii, sunt suficiente reglarile de dieta si cele ale rutinei cotidiene si de anotimp, pentru a reechilibra si preveni manifestarea bolii.”

In stadiile trei si patru, sunt necesare, pe langa toate acestea, terapiile prin plante, procedurile de detoxifiere si purificare. Curatarea toxinelor si a acumularilor din doshas, in fiecare anotimp, reprezinta o masura preventiva excelenta si recomandabila, pentru a evita acumularile doshas (primul stadiu incipient al bolii).

In stadiile cinci si sase, sunt necesare multe abordari terapeutice, care includ atat fizicul, cat si mentalul (psihicul) si mediul ambiental al pacientului. Sunt recomandate terapii care purifica fiziologic inclusiv resedinta bolnavului, pot fi de folos tehnicile de vindecare prin sunet, practica yoga, aromoterapia, terapia prin lumina etc.

 

 

Hatha Yoga Seva va invita la retreat in Gherdeal, in perioada 27-30 iunie 2019. Invitația este deschisa pentru toti cei care vor sa isi modifice mentalul intr-o maniera pozitiva, sa capete increderea si motivatia esentiale pentru o practica individuala constanta. Locuri limitate. Rezervari si inscrieri pe: hathayogaseva@gmail.com. Mai multe detalii aici.

Comenteaza cu Facebook