Conceptul de non-atasament (detasare) este important atat in hinduism, cat si in budism si jainism. In alte religii ale lumii se regaseste, de asemenea, acest concept, insa sub alta forma. Non-atasamentul nu este nepasare, ci face referire la evitarea situatiei in care devii “sclavul” unui obiect, unei dorinte, unui ideal, unei persoane.
Atasamentul apare atunci cand te agati de lucruri/ situatii/ persoane, fara de care ai senzatia ca nu poti trai sau nu poti fi fericit. Atasamentul iti creeaza asadar bariere mentale, care ajung sa iti controleze viata, limitandu-te la ceea ce vezi, stii sau simti. Bucuriile, reactiile si actiunile tale vor depinde numai de atasamente si iti vei ghida succesul ori esecul in functie de acestea.
In Bhagavadgita este explicat modul in care atasamentul naste dorinte, iar dorintele ajung sa provoace furie. Furia se transforma in amagire, care la randul ei creeaza confuzie in amintiri si afecteaza astfel ratiunea. Odata afectata ratiunea, nu mai facem alegeri intelepte, iar in acest fel karma ne tine legati de ciclul de nastere-moarte.
Budistii sunt de parere ca atasamentul este radacina suferintei, iar non-atasamentul este calea catre eliberare.
Tipuri de atasament
Exista mai multe tipuri de atasament iar tu ar trebui sa le stii pe toate, astfel incat sa le poti identifica:
Atasamentul fizic – atasamentul de propriul corp, de corpul altcuiva, dorintele sexuale, atasamentul fata sa propria sanatate, atasamentul fata de bani, case, oameni, animale, natura sau alte lucruri pe care le poti avea este considerat atasament fizic.
Atasamentul mental – atasamentul dezvoltat fata de anumite emotii, fata de propria identitate, fata de numele de familie, fata de statutul familiei, fata de istoria familiei, fata de rasa, patrie, gen, limba, culoare, relatii, statut social, prestigiu, putere, faima, obiceiuri, rutina, religie, proceduri, scripturi, virtuti, moralitate, opinii, judecata, credinte sau prejudecati.
Atasamentul spiritual – este vorba despre atasamentul dezvoltat fata de un guru, un lider religios, Dumnezeu, zeitati, sfinti, traditii religioase, practici spirituale, viata spirituala, virtuti, viata de dincolo ori simboluri.
Din punct de vedere spiritual, nu exista atasamente bune si atasamente rele – toate tipuri de atasament te “leaga” de ceva, blocandu-ti astfel calea catre eliberare.
Citeste: NON-ATASAMENTUL SI RELATIILE CU CEI DIN JUR
Adevarata libertate izvoraste din non-atasament. O capcana in care multi practicanti amatori cad este cea a atasamentului fata de non-atasament.
Iata cum poti renunta, treptat, la atasament si limitarile ce vin odata cu acesta:
- Identifica o serie de lucruri de care esti atasat si fa tot posibilul sa te desprinzi de acestea
- Lupta cu atasamentul pe care il ai fata de bani – doneaza, ofera-i cuiva care are nevoie si te vei simti mai bine
- Renunta la atasamentul fata de propriul corp – fa-ti o baie cu apa rece, poarta haine cat mai simple si practica yoga
- Renunta la preferintele culinare si mananca, pentru o perioada, alimente care nu iti plac
- Mareste-ti gradul de constientizare
- Renunta la atasamentul fata de perfectiune
- Renunta la lucrurile pe care le detii cu usurinta
- Incearca sa descoperi mereu motivul din spatele lucrurilor pe care le spui sau le gandesti
- Renunta la incercarea de a ii controla pe cei din jur