Ashtanga Vinyasa yoga este stilul traditional de Hatha yoga, raspandit de Sri. K. Pattabhi Jois din Misore, India de sud (1915-2009). Ashtanga inseamna opt ramuri (cele opt ramuri descrise de Patanjali in Yoga Sutras) si opt puncte de sol.
Pattabhi a impartasit lumii acest stil de yoga, mai dinamic, in special pentru practica occidentalilor, mereu grabiti si presati de timp. Insa Ashtanga yoga a lui Pattabhi era perfecta. In zilele noastre, asa-zisa practica se axeaza prioritar si aproape total pe partea fizica. Se practica o forma deviata de la Ashtanga yoga a lui Pattabhi, iar stilul a fost chiar ridiculizat in “adaptari” de genul yoga cu bere, yoga cu capre etc.
CITESTE Cum sa NU faci yoga. Ultima moda: yoga cu capre, iepuri, bere si muzicuta.
Astazi, n-a mai ramas aproape nimic din Ashtanga yoga autentica. 90% din ce se practica in scoli, mai ales in cele occidentale, se rezuma la asane, in primul rand, adica o singura ramura din cele opt. Nu se mai respecta Yama, Niyama, nu se mai fac Dharana si Dhyana. Nu se mai respecta sincronizarea asanelor cu fluxul respiratiei (Pranayama).
Radacinile si originile practicii autentice Ashtanga yoga provin din textele stravechi, numite Yoga Korunta, scrise de Vamana Rishi. Aceste scrieri i-au fost impartasite lui Sri T. Krishnamacharya, la inceputul anilor 1900, de catre maestrul sau spiritual, yoginul Rama Mohan Brahmachari. Mai tarziu, aceste cunostinte i-au fost transmise lui Pattabhi Jois, in timpul studiilor sale cu Krishnamacharya, incepand cu 1927.
CITESTE Krishnamacharya, fondatorul practicii yoga moderne
In practica Astahna Vinyasa yoga, respiratia este unita, sincronizata cu miscarea si atentia, pentru a crea un stil purificator de yoga, care pregateste corpul si mintea pentru meditatie. Practicat pe o durata lunga, continua, acest stil de yoga dizolva durerile fizice si mentale, contribuie la o sanatate vibranta si la un nivel mai profund de constientizare.
Ashtanga Vinyasa yoga este sursa aproape a tuturor stilurilor de vinyasa, power si flow, care sunt renumite si practicate astazi, in vest. Stilul Mysore de Ashtanga yoga este metoda traditionala de practica, prin care elevii evolueaza in propriul ritm, in timp ce sunt supravegheati si indrumati.
Noi posturi sunt invatate treptat, pe masura ce forta, priceperea, devotiunea si smerenia practicantului sporesc. Sunt obisnuite clasele in care profesorul indruma grupurile de practicanti prin secventa traditionala de asane. In aceasta formula, elevii se misca si respira la unison.
Ashtanga este calea cu opt ramuri, predata de Patanjali, pentru practica spirituala si viata constienta, care conduc practicantul catre cunoasterea de sine, eliberare si incetarea suferintei. Aceasta cale este prezentata in Yoga Sutras, scrisa de marele intelept Patanjali, in jurul anului 200 i.H.
Cele 8 ramuri sunt urmatoarele:
- Yama – cumpatarea
Ahimsa – non violenta
Satya – adevarul
Asteya – a nu fura
Brahmacharya – sublimarea energiei sexuale
Aparigraha – a nu fi lacom, avid
- Niyama – observarea
Shaucha – puritate interioara si exterioara
Santosha – multumire
Tapas – disciplina
Svadhyaya – studiu de sine
Ishvarapranidana – renuntare
- Asana – postura
- Pranayama – controlul respiratiei si al pranei
- Pratyahara – retragerea simturilor si orientarea catre interior
- Dharana – concentrarea intermitenta
- Dhyana – meditatia
- Samadhi – constiinta unificata