Kundalini este o energie descrisă de străvechii învățați indieni sub forma unui șarpe încolăcit de trei ori și jumătate, care zace adormit la baza coloanei vertebrale umane, până când este trezit.
Kundalini a fost asemuită unei zeițe care păzește forța adormită din interiorul corpului uman. Ea reprezintă atât forța cât și mecanismul de control al forței. Această forță este prana, energia vieții, răspândită atât la nivel macro, în întregul Univers, cât și la nivel micro, în corpul uman. Exista un singur fel de prana însă manifestarea sa în corpul nostru îmbracă diferite forme.
Prana este imaterială, însă în interiorul corpului uman creează o fină substanță biochimică răspândită în întregul organism, fiind agentul principal care susține activitatea sistemului nervos și a creierului.
Energia Kundalini poate fi trezită prin exerciții spirituale precum rugăciuni, venerație, meditație, pranayama, studiu, etc însă în toate aceste cazuri este necesară grația divină pentru a reuși.
Citește și: Prana - fluxul energiei vitale. Înțelegerea fluxului Pranei
Ce trebuie să înțelegem este faptul că această energie există în fiecare ființă umană, ceea ce diferă este doar gradul de manifestare al acesteia, care depinde de mai mulți factori, precum karma individuală, efortul depus de către individ în practică, o viață dharmică, gradul de discernământ, etc.
În corpul fizic, în interiorul coloanei vertebrale există două orificii (găurile transversale) pe ambele părți ale acesteia, care se aseamănă cu niște conducte prin care trec nervii spinali.
Image
Fiind o proiecție mai subtilă a corpului fizic în alt plan și în corpul astral sau energetic, (cel care conține prana, canalele energetice, simțurile și mintea) există aceste două spații, însă prin ele trec cele două canale energetice principale, Ida și Pingala, în stânga și-n dreapta, prin care circulă prāṇa.
Image
Aceste canale energetice nu au o manifestare fizică, nu le putem vedea, însă pe măsură ce începem să conștientizăm corpul energetic, vom observa că energia nu se mișcă la întâmplare, ci se deplasează pe căi bine stabilite.
Iḍā este descris ca fiind „alb”, „cu atribute feminine”, „rece” și reprezintă „luna” în timp ce Piṅgalā este descris ca „roșu”, „cu atribute masculine”, „fierbinte” și reprezintă „soarele”. Cele două canale urcă într-o mișcare spiralată de la chakra bază, Mulādhāra, și se întâlnesc în chakra celui de al treilea ochi, Ajñā.
Citește și: Esența yoga sau cum se practica yoga la origini
Între Iḍā și Piṅgalā se află canalul central, Madhyanāḍī, care se numește Suṣumnā. Acesta este locul în care canalele din stânga și dreapta își echilibrează energiile. În principiu, canalul central nu are atribute, nu are o calitate proprie, este ca un spațiu gol. Fiind un spațiu gol înseamnă că putem crea orice dorim. Odată ce energiile intră în Suṣumnā spunem că ajungem la Vairagya. - detașare.
Prin detașare înțelegem o stare a minții care renunță la toate atașamentele care aparțin lumii materiale. Renunțarea la sentimente precum mândria, ego-ul, aversiunea, complexul de inferioritate și superioritate, falsele identități și frica, este asociată cu vairagya. Conform Yoga Sutras, principiile de bază ale yoga sunt vairagya și abhyasa, adică detașarea și practica constantă pentru liniștirea minții.
În forma sa inactivată, energia Kundalini aflată la baza coloanei vertebrale, reprezintă un tip de energie vitală purificată, depozitată în nervi, care alimentează sistemul reproducător și cel cerebrospinal, care asigură evoluția corpului fizic, pentru a-l alinia cu evoluția spirituală.
Întregul organism trebuie să evolueze, iar impulsul acesta este susținut de creier și de sistemul nervos, care fac legătura între lumea spirituală și cea fiziologică. Scopul principal al acestei evoluții este de a atinge o stare superioară de conștiință, cu o energie Kundalini trezită.
Swami Lakshmanjoo exponent al tradiției shivaite din Kashmir, explica procesul de activare a energiei Kundalini într-o discuție cu unul dintre discipolii săi, afirmând că energia Kuṇḍalinī se ridică din Muladhara (chakra rădăcină) până în Sahasrara (chakra coroană) numai atunci când mintea este concentrată într-un singur punct (Dharana) .cel puțin șase ore sau șapte ore încontinuu. Până atunci nu va ascensiona niciodată
Citește și: Căile hinduismului și stările de conștiință atinse
Când se întâmplă acest lucru, respirația se modifică, yoghinul nu mai inspiră, nu mai expiră. Respirația sa începe să se miște concentric, ca un vârtej care începe sa coboare prin Suṣumnā, până atinge Mulādhara, chakra rădăcină, iar de acolo se ridică spre chakra coroană, producând o stare de extaz și în final trezirea spirituală.
Modul incorect de trezire a energiei Kundalini este atunci când vârtejul de respirație atinge Mulādhara și rămâne acolo la nivele de conștiință inferioare, nu se mai ridică, în principal din cauza nerespectării yama și niyama, cele 10 reguli morale și etice ale sistemului yoghin. Acest individ cu greu își va găsi liniștea. El va trebui să o ia de la zero cu practica, începând chiar cu yama și niyama.
Swami Lakshmanjoo spunea că în general, în Vest este la modă să experimentezi trezirea energiei Kundalini, fără a avea habar ce înseamnă de fapt această experiență și fără o practică corectă. Astfel, majoritatea celor interesați experimentează modul incorect de trezire a energiei, trăind iluzia unei experiențe imaginare.
"Kundalini este puterea cosmică în corpurile individuale. Nu este o forță materială precum electricitatea, magnetismul, forța centripetă sau centrifugă. Este un potențial spiritual, Shakti sau puterea cosmică. În realitate nu are nicio formă." - Swami Sivananda