Namaste este cea mai comună formă de salut folosită în India, atât în momentul întâlnirii, cât și la despărțire, pe post de “la revedere”.
În esență, “Namaste” semnifică încrederea într-o forță divină, pe care o regăsim în fiecare dintre noi, și care este situată în chakra inimii – Anahata.
În traducere liberă, Namaste înseamnă “Mă înclin ție/ Te înclini mie” (n.r. “nama” înseamnă a te înclina, “as” înseamnă eu, iar “te” se traduce prin tu). “Nama” înseamnă și “ceea ce nu îmi aparține” și face referire la renunțarea la propriul “eu” în fața celuilalt.
Cum se face gestul asociat salutului Namaste
Palmele se lipesc una de cealaltă, formând astfel o mudră puternică, și se poziționează în dreptul inimii, adică al chakrei Anahata, în timp ce se face o mică plecăciune a capului.
O altă formă a salutului Namaste, mai puternică din punct de vedere energetic, se face împreunând palmele în dreptul celui de-al treilea ochi, între sprâncene, lăsând ușor capul în jos, pentru ca apoi palmele unite să fie lăsate în dreptul chakrei inimii.
Unirea palmelor în dreptul chakrei Anahata crește fluxul energiei divine. Închiderea ochilor ajută mintea să se conecteze cu Divinitatea.
Dacă în unele zone ale lumii se și pronunță cuvântul Namaste în timpul salutului, e bine de știut că indienii nu mai fac asta, cuvintele fiind de prisos alături de un gest atât de grăitor.
Când se practică salutul Namaste
Namaste ar trebui să fie practicat la începutul, dar și la finalul sesiunii de yoga. Acesta are însă o putere mai mare când este folosit la finalul sesiunii de yoga, asta pentru că mintea este mai liniștită și energia din jur este și ea, la răndul ei, liniștită.
Instructorul de yoga folosește salutul Namaste ca semn de gratitudine și respect față de discipolii săi., precum și față de proprii săi profesori. Practicând la rândul lor salutul, elevii vor permite realizarea unei conexiuni energetice extrem de puternice.