9 concepte „spirituale” care sunt amăgitoare Skip to main content
grup

În 1984, psihologul și autorul John Welwood a introdus termenul de bypass spiritual, pe care îl definește ca fiind tendința de a sari prematur la o abordare spirituală, din efortul de a evita anumite aspecte ale realității concrete.

„În eforturile noastre de a ajunge la o realitate mai bună, de cele mai multe ori evităm ceva crucial. Spiritul devine o cârja în loc sa fie expresia unui proces natural.” Jeff Brown

Conform psihoterapeutului Robert Augustus, bypass-ul spiritual ne determină să ne baricadăm în noi înșine și să ne îndepărtăm de ceilalți, să ne ascundem în spatele unui fel de văl spiritual al credințelor false și pseudo-practicilor metafizice. El spune că „nu numai că ne îndepărtează de durerea noastră și de problemele personale dificile, ci și de propria noastră spiritualitate autentică, coborându-ne într-un limbo metafizic, o zonă de blândețe exagerată, bunătate și superficialitate.”

Mai jos 9 concepte „spirituale” care sunt amăgitoare:

1. Participi la activități „spirituale” pentru a te simți superior celorlalți oameni.

Acesta este probabil unul dintre cele mai omniprezente aspecte ale pseudo-spiritualității și se manifestă în multe forme. Unii oameni se simt superiori pentru că citesc Alan Watts, Eckhart Tolle. Sau pentru că nu mai vizionează emisiuni TV. Sau pentru că au adoptat o dietă vegetariană. Sau folosesc cristale, vizitează temple, practică yoga sau meditația.

Toate aceste pot fi capcane ale egoului care te fac să te simți superior altora și nu fac altceva decât să te îndepărteze de adevăr (citește Satya), deci de învățătura autentică.

2.  Folosești „spiritualitatea” ca o justificare pentru lipsa responsabilității față de acțiunile tale.

Auzim deseori afirmații precum „Universul este deja perfect” sau „Totul se întâmplă dintr-un motiv”, afirmații care de multe ori sunt doar justificări pentru a nu te confrunta cu propriile responsabilități. Cea de-a patra Niyama (a doua ramură yoga), Svadhyaya, ne invită la o stare de conștientizare permanentă, prin care putem înțelege că acest gen de afirmații ajung la nivel de adevăr doar în urma unei introspecții profunde reale.

De asemenea, este surprinzător cât de ușor poți acuza pe cineva că are o problemă cu comportamentul tău, deoarece acea persoană „nu onorează adevărul meu” sau „trebuie doar să crească spiritual”. Sau cât de ușor putem găsi scuze precum întârzierea datorită aglomerației din trafic. Pe drumul Adevărului Ahimsa, Asteya și Satya sunt întotdeauna de urmat.

3. Adopți noi hobby-uri, interese și credințe pur și simplu pentru că sunt cele mai recente „mofturi spirituale” în trend.

Apartenența este una din cele mai mari nevoi bazale ale omului. Astfel, spiritualitatea este un domeniu de interes în jurul căruia oamenii și-au format dintotdeauna tot felul de grupuri.

Astfel, oamenii încep să practice yoga, să poarte articole de modă New Age, să meargă la festivaluri de muzică, să bea ayahuasca etc. și își spun că acestea îi fac „spirituali”. Acești „scenariști spirituali” diluează semnificația adevăratei cercetări spirituale, contemplării, experienței și realizări. 

4. Tendința să îi judeci pe ceilalți pentru emoțiile pe care le trăiesc și pe care și le exprimă.

Poate nu de puține ori ai auzit sau ai spus „nu te ajută cu nimic să te superi”, „am rezolva mai repede această neînțelegere dacă am rămâne calmi”, „hai să ne calmăm și să evităm drama asta.”

Emoțiile nu sunt altceva decât vibrație și energie. Sunt modalitatea prin care trăim viața. Astfel, de exemplu, furia este o emoție umană naturală și un răspuns perfect justificabil în anumite situații. Furia poate fi un indicator care ne arată că avem în interior lucruri care trebuiesc contrabalansate. Putem concluziona astfel că un răspuns oferit cu o blândețe mascată este mult mai ne-spiritul decât o furie justificată. Citește și Saucha – puritatea interioară și exterioară.

5. Utilizezi psihedelice pentru a putea atinge experiențe mistice.

Multe persoane consideră că prin medicamentele psihedelice pot trăi experiențe mistice și pot spori spiritualitatea (seculară). Astfel ajung să consume în exces canabis, LSD, ayahuasca ce nu sunt altceva decât substanțe care nu de puține ori pot provoca inclusiv traume. Meditația este calea experimentării directe, a realizărilor spirituale autentice.

Citește și: Yoga, spiritualitatea si consumul de alcool, droguri sau ayahuasca

Image
senzational-femeie-dan diaconescu

6. Gândirea pozitivă ca formă de evitare a problemelor și reprimarea emoțiilor negative.

„Doar fii pozitiv!” este adesea folosit ca mecanism de evitare de către oamenii „spirituali” care ar prefera să nu facă munca dificilă de a se confrunta cu propriile probleme interne, răni și bagaje, cu atât mai puțin problemele lumii. Mișcarea „pozitivității” a explodat în cultura occidentală în ultimii ani. Internetul este plin de memorii și articole aparent nesfârșite care repetă aceleași mesaje nebunești: „Gândiți gânduri pozitive!” „Doar fii pozitiv!” „Nu vă concentrați asupra negativului!

7. Simți o dezamăgire profundă atunci când te confrunți cu „umbrele” tale.

Pe acest drum al spiritualității ne judecăm deseori atunci când nu am făcut lucrurile așa cum am fi crezut că este bine, sau atunci când am avut un gând de judecată, de critică, de răutate. „Cum după atâția ani de practică încă mai cad în asemenea capcane”, „credeam despre mine că sunt mai înțeleaptă”. Este practic imposibil să trăiești chiar și câteva săptămâni din viață fără să comiți câteva gafe, chiar dacă sunt doar minore.

8. Cauți tămăduitori, vraci și vindecători spirituali în speranța vindecării.

În căutarea de a ieși din iluzie și suferință, oamenii merg la tot fel de preoți, vindecători, la reiki etc.

Deși nu este ceva spiritual, la noi în țară oamenii caută vindecări și răspunsuri inclusiv prin ghicitori de tipul „Mama Omida”.

În căutarea tămăduitorilor oamenii au negat inclusiv importanța medicinii tradiționale alopate, existând cazuri de deces din această cauză.

9. Ai o varietate de practici spirituale fără a ține însă cont de o cale clară și în același timp refuzând știința

În căutarea adevărului mulți ne îndepărtăm de la o linie clar definit de către maeștrii spirituali adevărați. Noul val New Age a bulversat și a adus concepte, care deși par a fi concrete sunt îndepărtate de practica tradițională.

De asemenea, sunt oameni care neagă importanța științei, pentru că nu a putut demonstra anumite adevăruri mistice. Însă, metoda științifică este unul dintre cele mai bune instrumente pe care le avem pentru înțelegerea mecanicii universului observabil; ne-a permis să descoperim adevărul profund al evoluției biologice, să observăm distanțele îndepărtate ale spațiului, să ne extindem pragurile de viață cu zeci de ani și să mergem pe lună, printre altele; a-i nega importanța științei în întregime înseamnă a pierde una dintre cele mai puternice lentile pentru înțelegerea realității.

 

Namaste!

Primește săptămânal informații inedite și interesante despre practica și știința Yoga.
Abonează-te aici la newsletter-ul săptămânal.

Comenteaza cu Facebook