5 invataturi esentiale din Cartea Tibetana a Vietii si a Mortii | Yogasat - Cursuri Yoga Bucuresti Skip to main content
5 invataturi esentiale din Cartea Tibetana a Vietii si a Mortii

Cartea Tibetana a vietii si a mortii, scrisa de Sogyal Rinpoche, prezinta semnificatia vietii si a mortii, precum si modalitati practice prin care iti poti asigura o moarte linistita, in ciuda imprevizibilitatii acesteia.

Tibetanii nu privesc moartea ca pe un sfarsit, ci ca pe o transformare fireasca, de care nu trebuie sa ne ferim ci, dimpotriva, ar trebui sa ne bucuram in aceeasi masura in care ne bucuram de viata.

Potrivit autorului acestei carti, singura modalitate prin care iti poti asigura o moarte linistita consta in trairea unei vieti linistite, dominata de pace si armonie.

In prefata acestei carti, apare un citat al lui Dalai Lama care descrie perspectiva pe care acesta o are asupra mortii: “In calitate de budist, privesc moartea ca pe un proces natural, ca pe o realitate pe care o accept. Avand in vedere ca nu pot scapa de moarte, nu vad de ce m-as ingrijora cu privie la aceasta. Obisnuiesc sa ma gandesc la moarte ca la schimbarea unor haine vechi si ponosite, nu neaparat ca la un final. Moartea este insa imprevizibila: nu stim unde si cum se va petrece. De aceea, e bine sa ne luam cateva masuri de precautie inainte ca moartea sa vina. Cu totii ne dorim o moarte linistita, insa nu putem spera la asa ceva daca am dus o viata violenta ori daca mintea ne-a fost in permanenta agitata de emotii precum furia, atasamentul sau teama. Drept urmare, daca vrem sa murim linistiti, trebuie sa invatam sa traim bine si in liniste. In speranta unei morti linistite, trebuie sa ne cultivam pacea mentala”.

Citeste: VIATA DE DUPA MOARTE, DIN PERSPECTIVA HINDUISMULUI

Iata 5 invataturi din Cartea tibetana a vietii si a mortii pe care ar trebui sa le stim cu totii:

Cunoaste-te pe tine – suna cliseic, insa budismul pune accent pe descoperirea sinelui ce se afla in spatele mastii sociale pe care cu totii o purtam. Reusind sa ne linistim mintea si sa ne desprindem de agitatia cotidiana, vom reusi sa ne conectam cu noi insine, sa ne descoperim in moduri total neasteptate.

Cauta adevarul spiritual – Sogyal Rinpoche spune ca “adevarul spiritual nu este ceva elaborat si ezoteric, ci este, de fapt, simtul realitatii. Odata ce descoperi adevarata natura a mintii, confuzia se risipeste complet”.De fapt, cautarea adevarului spiritual se realizeaza prin trairea in prezent si prin cultivarea constiintei de sine.

Practica meditatia – in aceasta carte, se vorbeste despre impactul major pe care meditatia il are asupra mintii. Un paragraf din carte suna asa: “Darul de a invata cum sa meditezi este cel mai mare dar pe care ti-l poti face tie in aceasta viata. Asta pentru ca numai prin meditatie poti descoperi adevarata natura umana, poti gasi linistea si pacea in aceasta viata, insa iti poti asigura totodata si o moarte linistita”.

Sogyal Rinpoche descrie meditatia astfel: “Stai in liniste, cu corpul nemiscat, fara sa vorbesti, cu mintea linistita si lasa-ti gandurile si emotiile sa vina si sa plece, fara sa te atasezi de vreunul dintre ele”.

Citeste: PILDA BARBATULUI CU 4 SOTII, AFLAT PE PATUL DE MOARTE

Accepta impermanenta – toate lucrurile care se nasc, trebuie sa moara, tot ce se acumuleaza, trebuie sa se risipeasca, la fel cum orice este construit, se va darama. Nimic nu este permanent in aceasta lume materiala si odata ce acceptam acest lucru, vom capata o alta perspectiva asupra vietii si mortii.

Detaseaza-te de iluzia separarii – suntem invatati de mici ca suntem unici, speciali si pe cont propriu. Iar lectia pe care trebuie sa o invatam este aceea de a intelege ca facem parte dintr-un tot, nu suntem singuri.

“O fiinta umana este parte dintr-un intreg denumit de noi “Univers”. Asadar, orice om este o parte limitata de timp si spatiu.” – Sogyal Rinpoche. Intelegand acest aspect, vom deveni mai empatici si ne vom cultiva compasiunea.

Comenteaza cu Facebook