Racirea vremii si schimbarile climaterice specifice toamnei declanseaza o serie de dezechilibre in organism si slabesc sistemul imunitar. Poti combate asta adoptand un stil de viata sanatos, avand o alimentatie bazata pe alimente naturale si consumand plante si ierburi cu proprietati terapeutice.
Ghimbirul este una dintre cele mai puternice ierburi in tratarea problemelor digestive. Totodata, acesta are o serie de efecte antiinflamatoare, care previn o multime de probleme de sanatate, incepand de la banalele raceli si pana la cancerul ovarian sau colonorectal.
Reteta ceai de ghimbir cu scortisoara
Ingrediente: ½ cana de felii de ghimbir, 6 cani de apa, 2 bete de scortisoara, 2 linguri de miere organica
Fierbe ghimbirul si betele de scortisoara pret de 20 de minute. Strecoara apoi ceaiul obtinut si adauga miere dupa gust. Consuma ceaiul cald sau rece, cu cuburi de gheata.
Patrunjelul, folosit adesea pentru asezonarea preparatelor culinare, este o sursa bogata de uleiuri volatile si flavonoizi. Proprietatile sale antioxidante, precum si continutul ridicat de vitamine si acid folic fac din patrunjel un aliat de pret impotriva racelilor si a altor afectiuni sezoniere specifice venirii toamnei.
Reteta de ceai de patrunjel cu mar
Ingrediente: 1 mar, ¼ cana de patrunjel proaspat, ½ lingurita de scortisoara, 1 praf de nucsoara macinata, 1 cana de apa fierbinte
Toaca marul si pune-l intr-o cana. Adauga toate celelalte ingrediente. Separat, pune o cana de apa la fiert. Dupa ce apa da in clocot, pune-o in cana, peste ingredientele deja puse. Lasa ceaiul sa se prepare in jur de 5 minute. Poti strecura ceaiul inainte de a-l consuma ori il poti bea asa.
Cardamomul este eficient in tratarea indigestiei, a afectiunilor de la nivelul cavitatii bucale, a infectiilor urinare, precum si impotriva depresiei.
Reteta de ceai de cardamom
Ingrediente: 4 pastai de cardamom, 4 boabe de piper, 4 catei de usturoi, 1 bat de scortisoara, 4 felii de ghimbir proaspat, 2 linguri de miere, 2 ½ cani de apa
Pune toate ingredientele, mai putin mierea, la fiert. Dupa 30 de minute, ia ceaiul de pe foc, strecoara-l si indulceste-l cu miere.
* Pe 19 septembrie se deschide Scoala de Toamna Hatha Yoga SEVA - pentru informatii si inscrieri intra aici.