Yoga poate fi foarte folositoare și benefică pentru echilibrarea hormonală naturală. Este echivalentul unei terapii alternative, naturale și fără efecte secundare.
Sistemul endocrin, alcătuit din glandele care produc hormoni, este esențial pentru buna funcționare a organismului uman. De el depind foarte multe: nivelul de energie, metabolismul. Dezechilibrele hormonale produc dureri de cap, afecțiuni ale pielii, oboseală, insomnie, fluctuații mari ale greutății corporale, stări schimbătoare. Menținerea funcționării optime a sistemului endocrin contribuie masiv la sănătatea întregului organism.
Vezi aici noua colecție de bețișoare naturale parfumate YogasatShop
Anumite posturi yoga pot stimula glandele endocrine și funcționarea lor normala. Aceasta înseamnă producerea conștientă și distribuirea hormonilor în corp. Focusarea pe respirație, în timpul practicii yoga, prin tehnici pranayama, este folositoare, de asemenea. Ajută la funcționarea mai eficientă a sistemului endocrin.
Dacă te confrunți cu diverse simptome legate de buna funcționare a sistemului endocrin, încearcă aceste posturi și adaugă-le in practica ta zilnică.
Sasangasana sau postura iepurelui
Această asana stimulează tiroida si glandele paratiroide. Totodată, se spune ajută la combaterea efectelor depresiei. Glanda tiroida se afla în gat și secretă hormoni care reglează creșterea și funcțiile metabolice. Glandele paratiroide se afla în aceeași zona și controlează nivelul de calciu din organism. Dacă echilibrul hormonal al glandelor paratiroide este perturbat, afectează distribuția de calciu.
Postura se menține, stand confortabil, timp de 5 respirații complete și profunde. Se repetă de trei ori.
Bhujangasana sau postura cobrei
Postura cobrei masează glanda adrenală și stimulează buna funcționare a acesteia. Când glanda adrenala funcționează optim, organismul este mult mai apt sa combată stresul și să elibereze tensiunile.
Se menține asana timp de până la un minut, inspirând și expirând profund, înainte de a te lăsa înapoi, jos, pe podea. Se repetă de câteva ori pentru a simți și a te bucura de beneficiile sale.
Postura cămilei este renumită datorită multiplelor sale beneficii, printre care se numără, nu în ultimul rând, capacitatea de a ajuta la reglarea hormonala. În timp ce menții postura, ea lucrează la stimularea organelor interne, în special în zona gâtului. Astfel acționează direct asupra tiroidei și glandelor paratiroide.
Se menține postura timp de 30 de secunde înainte de ridicarea toracelui și revenire. Se repeta asana de câteva ori.
Pregătiri pentru practică:
Este întotdeauna recomandat să incluzi o încălzire de 10 minute înainte de a practica o serie de asane. Îți va ajuta corpul să se pregătească efectiv, să îndepărteze rigiditatea, să crească flexibilitatea și îți va încălzi articulațiile. Indiferent dacă ești începător sau practicant avansat, asigură-te că faci încălzirea. În hatha yoga tradițională, acesta se numește Pawanmuktasana și include rotații și mișcări simple ale degetelor, gleznelor, genunchilor, șoldurilor, umerilor, coatelor, încheieturilor și gâtului.
! Dacă sunteți începători, nu practicați yoga fără îndrumarea unui instructor autorizat. Unele asane și respirații pot avea efecte nedorite.